Prečo je dôležité vedieť, aký máte tlak?

Pri návšteve lekára vám väčšinou sestrička obkrúti rameno do obalu, ktorý sa následne nafúkne. Ide o meranie tlaku. Aký to má zmysel? Prečo je meranie tlaku dôležité a čomu vďaka meraniu predchádzame? To všetko sa dozviete v dnešnom krátkom článku.

schutterstock_tlakomer21

Na úvod si upresníme pojem krvný tlak. Krvný tlak je tlak, ktorý je vytvorený srdcom a je veľmi dôležitý pri pumpovaní krvi cez cievy. Optimálne hodnoty krvného tlaku pre dospelého človeka sú 120/80 mmHg.

Čo znamená, keď mám nízky tlak?

Ak ste si zmerali tlak a máte ho nižší než je optimálna hodnota, ide o nízky tlak. Nízky tlak nie je choroba a nie je ani životu nebezpečný. Medzi typické príznaky patria bolesť hlavy, mierne závraty, únava či neschopnosť sústrediť sa. Mnohým ľuďom sa motá hlava pri rýchlom rannom vstávaní, aj to je prejav nízkeho tlaku. Na zvýšenie tlaku nie sú žiadne lieky. Predovšetkým by ste mali mať dostatočný pitný režim, môžete si skúsiť dopriať kofeín napríklad vo forme kávy a snažiť sa pravidelne cvičiť.

Čo znamená, keď mám vysoký tlak?

Na rozdiel od nízkeho tlaku, vysoký tlak patrí medzi choroby. Nepríjemné je, že nie je cítiť žiadne príznaky, až dokým sa niečo nestane. Bez liečenia môže takýto tlak viesť k rôznym ďalším zdravotným komplikáciám, napríklad až k infarktu. Vysoký krvný tlak spôsobuje obezita, fajčenie či stres. Avšak tento typ tlaku môže byť aj dedičný. Ak máte vysoký tlak, určite sa poraďte s lekárom, ktorý vám predpíše lieky. Vy môžete k jeho zlepšeniu dopomôcť pravidelným pohybom, znížením nadváhy, znížením množstva soli v jedlách alebo tým, že sa budete snažiť byť čo najmenej v strese.

Nakoľko k lekárovi nechodíme tak často, je dobré mať doma domáci tlakomer a pravidelne si merať, a teda kontrolovať tlak. Meranie vám zaberie maximálne 10 minút.

Ako sa hovorí, najdôležitejšia je prevencia!

Zdroj obrázku: Chinnapong / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.