Zadržiava vaše telo vodu?

Máte pocit, že potrebujete väčšie veľkostné číslo? Možno na príčine bude nevhodné jedlo či choroba a vaše telo sa zbytočne zadržiava vodu, pretože niektoré vaše orgány ju nestíhajú odbúravať. 

beauty face 1200x800

Naše telo sa skladá z buniek, ktoré z 80 percent tvorí voda. Aby bunky správne fungovali, potrebujú výživu, ktorú získavajú pomocou živín rozpustených v krvi, ktorá je zo 60 percent z vody. Voda je základom každého života a nedokážeme bez nej prežiť. Počas nášho života ovplyvňuje aj našu hmotnosť, ktorá sa mení. Vedeli ste, že šesťmesačný ľudský plod tvorí cca. 90 percent vody, za to u novorodenca je voda zastúpená 75 percentách? Postupne človek stráca na percentuálnom zastúpení vody približne na 55 percent, čo dobre vidieť na pokožke.

Pokiaľ nejde o chorobu, ženy často trpia “zavodňovaním“ počas tehotenstva. Opúchajú im končatiny vo vyššom štádiu tehotenstva, prsty na rukách a to dôsledkom hormonálnych zmien v organizme. Rovnako opuchy na tvári  a tele má za následok zlý životný štýl – neprimerané pitie alkoholu, fajčenie či bujarý nočný život, ako aj prepracovanosť. NA POZORE treba byť, ak pretrvávajú opuchy na nohách, počas noci sa budíte na veľmi silný kašeľ a ráno máte opuchnuté viečka, napriek tomu, že dodržiavate dobrý spánkový aj stravovací režim. V takom prípade je nutná konzultácia s odborníkom. 

Príčiny zadržiavania vody

Zlé stravovacie návyky:veľa soli, dochucovadlá, cukor, instantné potraviny, údeniny a množstvo alkoholu

Hormonálne zmeny:antikoncepcia, PMS, hormonálna substitúcia, kortikoidy, steroidy, organizmus môže zadržiavať vodu pri kardiovaskulárnych ochoreniach, chorobách obličiek a pečene.

Pri pretrvávajúcom zdržiavaní vody bez zjavných príčin, treba navštíviť lekára, ktorý sa bude pýtať podľa veku na nasledujúce veci a zároveň urobí odbery:

1. Graviditu

2. Menštruačný cyklus

3. Antikoncepciu

4. Pravidelne užívané lieky

5. Následne vám urobí rozbor krvi a moču, ktorý sa zameriava na funkciu obličiek a pečene

1. Spánok

2. Dušnosť

3. Kašeľ

4. Predchádzajúce ochorenia

5. Pravidelne užívané lieky

6. Podrobnejšie vyšetrenie – zmeranie tlaku, fonendoskopom skontroluje funkciu srdca a pľúc, krvný rozbor, RTG pľúc, EKG a ultrazvuk

Ak sú výsledky nedostačujúce, lekár pošle pacienta k špecialistom (internista, kardilóg, nefrológ...).

Začnite od seba...

Na začiatok si skúste pomôcť sami, vylúčením zlej životosprávy:

- zamerajte sa na domácu stravu s obmedzením soli

- obmedzte cukor, sladené nápoje

- do jedálnička zaraďte potraviny bohaté na draslík (banány, marhule, zemiaky, datle...)

- zo zeleniny sa zamerajte na čerstvé uhorky, paradajky, špenát, petržlen, zeler, melón

- do pitného režimu zaraďte zelený čaj, žihľavu, prasličku, rebríček (dobrý aj na gynekologické zápaly), brusnice, brezu, čiernu ríbezľu, ligurček, čierny bez

- poraďte sa svojim gynekológom, či netreba zmeniť antikoncepciu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.