Tetanický syndróm a chorých je čoraz viac

Napísal Kristína Chudá 26. september 2024

Ochorenie si vyberá hlavne mladých a vystresovaných jedincov. Má širokú škálu príznakov a preto ho niekedy označujeme aj ako syndróm zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti. Tetánia je syndróm, charakterizovaný stavom zvýšenej ...

woman_ibs

... nervovo-svalovej dráždivosti. Tetánia je syndróm, charakterizovaný stavom zvýšenej dráždivosti centrálneho a periférneho nervového systému, ktorý vzniká zmenami koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine. Príliš stimulované nervy spôsobujú neúmyselné svalové kŕče a kontrakcie, najčastejšie v rukách a nohách. Tieto kŕče sa však môžu rozširovať po celom tele a dokonca aj do hrtanu alebo hlasiviek, čo spôsobuje problémy s dýchaním. Ochorenie nie je životu nebezpečné, ale vie ho pacientovi poriadne znepríjemniť.

Prejavy akútneho tetanického záchvatu

-        Zvracanie

-        Kŕče

-        Bolesť

-        Záchvaty

-        srdcová dysfunkcia

Čo spôsobuje tetániu?

Tetánia môže byť výsledkom nerovnováhy elektrolytov. No najčastejšia príčina je dramaticky nízka hladina vápnika, známa tiež ako hypokalciémia. No tetániu môže spôsobovať aj nedostatok horčíka alebo draslíka, príliš veľa kyslosti v organizme (acidóza) alebo príliš veľa alkálií v tele (alkalóza).

V ľudskom tele všetko so všetkým súvisí a tak je to aj s tetániou. Ak telo nevytvára dostatok paratyroidného hormónu, môže to viesť k dramaticky zníženým hladinám vápnika a následne k tetánii. Zlyhanie obličiek či problémy s pankreasom môžu niekedy narušiť hladinu vápnika v tele, čo vedie zasa k tetánii pri hypokalciémii. Nízka hladina bielkovín v krvi, septický šok a niektoré krvné transfúzie môžu tiež nepriaznivo ovplyvniť hladinu vápnika v krvi. A toxíny nie sú výnimkou! Tiež môžu niekedy spôsobiť tetániu. Jedným z príkladov je botulotoxín, nachádzajúci sa v pokazených potravinách alebo baktériách v pôde, ktoré vstupujú do tela prostredníctvom poranenia.

Ako sa lieči tetánia?

V ideálnom prípade bude lekár vedieť, čo tetániu spôsobilo, čo im umožní liečiť tento stav hneď od zdroja problému.

Cieľom liečby vyrovnať nerovnováhu. Môže ísť napríklad o doplnenie vápniku alebo horčíku. Najbežnejším prístupom je vstrekovanie vápnika priamo do krvného riečišťa. Môže sa však vyžadovať perorálne užívanie vápnika (spolu s vitamínom D).

Tetánia jednoznačne patrí do rúk odborníkov – neurológa, ale aj psychológa, či psychiatra. Reťaz vedúca k zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti je medicínsky veľmi komplikovaná. Nevyrieši to ani internet, ani dobrá rada kamarátov. Vždy je treba vyhľadať lekársku pomoc. Na tetániu sa predpisujú lieky, ale veľakrát je odporučená konzultácia s psychológom alebo psychiatrom. Postihnutým tetániou uľahčia život lieky, výživové doplnky v podobe kalcia a magnézia, zmena myslenia a životného štýlu, správna životospráva, vyhýbanie sa stresu (v rámci možností) a dostatok oddychu a spánku.


https://www.healthline.com/health/tetany#takeaway

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.