Jarné prázdniny na horách? Nezabudnite na váš zrak!

Napísal Michal Krajčír 28. február 2023

Máte pred sebou jarné prázdniny s deťmi a vyrážate za horským slnkom a lepšími lyžiarskymi podmienkami na hory do Rakúska, Talianska alebo Francúzska? V tom prípade by ste mali myslieť na ochranu očí celej svojej rodiny.

pexels_winter_28223

Zdroj foto: Pexels

Zrak je totiž vo vysokohorskom prostredí vystavený mnohým nebezpečiam. Ostré horské slnko, nárazový vietor a sneh. Podmienky na domácich horách aj tých zahraničných našim očiam neprospievajú. Lyžiarska výbava by preto mala obsahovať nielen teplé zimné oblečenie, ale tiež kvalitné lyžiarske okuliare. Podľa čoho vyberať a na aké konkrétne parametre sa zamerať?

Lyžiarske okuliare musia priľnúť k tvári

Pokiaľ sa pohybujete v zasneženom prostredí, je potrebné myslieť na to, že až 70 % svetla sa od snehu odráža, čo zvyšuje riziko poškodenia zraku ultrafialovým žiarením. Pri zimných športoch navyše hrozí aj mechanické poranenie očí. Preto je nutné dbať na ich ochranu. Slnečné okuliare by mali byť vybavené kvalitným UV filtrom a postrannými bočnicami, aby ich rám tesne priliehal na tvár a chránil tak pred vetrom, snehom aj priamym slnkom.

Pri silnom vetre hrozí riziko suchých očí, obzvlášť pokiaľ nosíte kontaktné šošovky. Aj z toho dôvodu by mali slnečné okuliare zakrývať veľkú časť tváre, aby zabránili prúdeniu vzduchu a vysychaniu očí,” vysvetľuje Martin Slaný, optometrista a odborný garant siete FOKUS optik.

Kvalitu videnia na zjazdovke zlepšujú aj farebné sklá, ktoré zamedzujú únave očí a nepríjemnému oslneniu. „Žlté, oranžové a ružové zorníky sú vhodné pri zhoršenej viditeľnosti, pretože rozjasňujú pohľad. Naopak tmavé sklá alebo zrkadlová úprava zase chránia pred priamym ostrým slnkom,” dodáva optometrista Slaný.

Dioptrické okuliare nechajte radšej doma

Odborníci pritom varujú pred nosením dioptrických okuliaroch pod tými športovými. „Klasické dioptrické okuliare nie sú na svah vhodné. A to nielen kvôli prípadnému rozbitiu. Nosenie dvoch vrstiev okuliarov môže byť nepohodlné a zároveň zvyšuje riziko ich zahmlenia, najmä pri vyššej fyzickej aktivite. Pri páde by ste si navyše mohli oko nepríjemne poraniť,“ upozorňuje Martin Slaný.

Riešením je buď investícia do športových okuliarov s dioptriami na mieru alebo použitie kontaktných šošoviek, pri ktorých nemusíte riešiť, či sa zmestia pod ochranné lyžiarske okuliare. Skvelou voľbou sú napríklad jednodenné kontaktné šošovky s UV filtrom, ako je rad Switch Once alebo Switch Joy 1 day, ktoré po použití jednoducho vyhodíte. Pokiaľ nosíte viacdenné šošovky, je nutné dbať na ich správnu hygienu a starostlivosť, ktorá je pre zdravie očí nutnosťou.

Ako je to u detí?

U detí je možnosť pádu ešte mnohonásobne vyššia, z toho dôvodu je lepšie voliť aj u nich okuliare určené priamo na lyže alebo snowboard. „Dnes už sú všetky športové okuliare navrhnuté tak, aby ani pri väčšom náraze nedošlo k ich poškodeniu a tým aj potencionálnemu ohrozeniu dieťaťa. Vždy sa ale poraďte s odborným špecialistom v optike, ktorý vám pomôže vybrať vhodný materiál aj správnu veľkosť tak, aby okuliare doliehali k tvári, ale zároveň nikde netlačili,“ dopĺňa Martin Slaný.

Ochrana pred zápalmi aj snežnou slepotou

Pretože vo vysokohorskom prostredí väčšinou panujú nepriaznivé poveternostné podmienky v kombinácii so silným slnečným žiarením, hrozí ľuďom najčastejšie syndróm suchého oka. Ten sa prejavuje opuchom, pálením alebo rezaním očí. Pridať sa k tomu môže aj pocit cudzieho telieska v oku, zvýšená citlivosť na svetlo alebo bolesť hlavy. Rýchlou pomocou sú v tomto prípade umelé slzy, ktoré očiam navrátia ich prirodzenú vlhkosť.

K ďalším častým problémom patrí zápal spojiviek alebo rohovky. Vinníkom nie je len suchý vzduch, ale aj baktérie alebo silné UV žiarenie, ktoré môže očné tkanivá poškodiť. Najextrémnejším prejavom je tzv. fotokeratitída, teda zápalový stav rohovky, inak nazvaný ako snežná slepota. Poznáte ju podľa príznakov ako svetloplachosť, slzenie, bolesť očí, neovládateľné zášklby viečok, bolesť hlavy a v extrémnych prípadoch aj dočasná strata zraku.

Ak pociťujete niektoré z týchto príznakov, musíte okamžite navštíviť svojho lekára. Rýchlou pomocou potom môže byť napríklad pobyt v miestnosti mimo slnečného žiarenia s minimom svetla, použitie studeného obkladu na oči alebo umelé slzy obsiahnuté v očných kvapkách. Problémy obvykle po niekoľkých dňoch samovoľne odznejú.

Nadmerné vystavovanie UV žiareniu ale spôsobuje v dlhodobom meradle aj ďalšie očné problémy, ako sú degeneratívne ochorenia spojivky, nádory na očných viečkach, šedý zákal alebo makulárna degenerácia sietnice. Preto by ste na ochranu vášho zraku mali pamätať v každom ročnom období – nezávisle od toho, či je zima, alebo leto.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.