Skleróza multiplex

Sklerózu multiplex si ľudia často mýlia s arteriosklerózou, ktorá však postihuje hlavne starších ľudí. Jej podstatou je ale ochorenie ciev...

...ktoré môže vyústiť do mozgového alebo srdcového infarktu. Tento typ ochorenia sa častejšie vyskytuje u žien. Je druhým najčastejším chronickým neurologickým ochorením a najfrekventovanejšou príčinou neurologickej invalidity u mladých dospelých. Priebeh ochorenia je u jednotlivých pacientov veľmi individuálny. V niektorých prípadoch sa ochorenie veľmi rýchlo zhoršuje a v priebehu niekoľkých mesiacov vedie k invalidizácii. U väčšiny pacientov však dochádza k progresii až v priebehu dlhšej doby po úvodných príznakoch. V priebehu 10 – 15 rokov po stanovení diagnózy je schopných pracovať približne len 20 – 30 % pacientov.

Príčiny ochorenia
Je možné, že na ochorenie existujú genetické predispozície. Niekedy sa diagnostikuje u viacerých členov jednej rodiny, dôvodom však nie sú genetické faktory, ale fakt, že všetci vyrastali v rovnakom prostredí.
Ďalšími spúšťačmi môžu byť výživa a presťahovanie sa na iné miesto. Vo vnímavosti voči chorobe existujú aj rasové rozdiely, indoeurópska rasa má najvyššie riziko vývoja ochorenia. Ďalej možno pozorovať geografickú závislosť, pretože väčší počet prípadov sa vyskytuje v oblastiach vzdialenejších od rovníka. Prvý atak sa u žien veľmi často pozoruje po ukončení gravidity. U takýchto žien predstavuje ďalšia gravidita vyššie riziko zhoršenia ochorenia.

Pacienti so sklerózou multiplex by sa mali vyvarovať nadmernej fyzickej záťaži, prehnanému slneniu, fajčeniu, konzumácii alkoholu a toxických látok. Všetky tieto aktivity zhoršujú stav pacienta.

Najčastejšou formou sklerózy multiplex je tzv. relaps-remitujúca forma ochorenia. Nazýva sa tiež atakovou formou ochorenia, pri ktorej sa u pacienta pravidelne objavujú rôzne neurologické príznaky a jeho stav sa upraví v niektorých prípadoch aj bez liečby. Po každom ataku sa však stav pacienta zhoršuje. Niektorí pacienti trpia sekundárne-progresívnou formou sklerózy multiplex, ktorá začína atakmi, ktorých je postupom času stále menej, ale stav pacienta sa zhoršuje. Pri primárne-progresívnej forme ochorenia postihnú pacienta na začiatku 1 – 2 ataky a následne sa jeho stav zhoršuje aj bez atakov. Táto forma ochorenia je najťažšie liečiteľná.

Diagnostika
Ochorenie sa najprv diagnostikuje základným klinickým vyšetrením pacienta. Diagnóza sa potvrdzuje na základe magnetickej rezonancie a vyšetrením mozgomiechového moku (tzv. lumbálnou punkciou), a ďalej vyšetrením tzv. evokovaných potenciálov.

Liečba
Skleróza multiplex nepredstavuje pre ľudí v súčasnosti takú veľkú hrozbu ako v minulosti. Minimálne 30 – 40 % pacientov má pri liečbe nádej, že sa ich stav nebude zhoršovať. Liečba tohto ochorenia je veľmi finančne náročná. V porovnaní s okolitými krajinami slovenskí pacienti na túto liečbu nedoplácajú, je úplne hradená zo zdravotného poistenia.

Ako už bolo spomínané, skleróza multiplex je nevyliečiteľné ochorenie. Preto by pacienti s touto diagnózou nemali naletieť šarlatánom, ktorí im za veľa peňazí sľubujú zázračné vyliečenie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.