Ohrozenie "rakovina"

Akákoľvek forma rakoviny je stresujúca, preto je žiaduce aby žena dbala o svoje zdravie a pravidelne chodila na preventívne vyšetrenia.

>> Móda >> Aktuálne >> Ohrozenie rakovina

Prevenciu je potrebné dodržiavať hlavne u gynekológa, pretože podľa celosvetových prieskumov, najviac žien umiera na neskorú diagnostiku rakoviny prsníka a vnútorných pohlavných orgánov.
Rakovina krčka maternice je závažné ochorenie a nachádza sa na druhom mieste tohto rebríčka. V skratke vám načrtneme dôvody vzniku tohto ochorenia, možnosti liečby a prevenciu pred ochorením. Rakovinu krčku maternice sprevádza abnormálny rast krčka maternice, ktorý nastáva väčšinou, keď sa žena nakazí určitými typmi ľudského papilomavírusu (HPV) a nezbaví sa infekcie. Zmeny na krčku väčšinou trvajú niekoľko rokov, ale v niektorých prípadoch môže prísť k vzniku rakoviny aj v priebehu jedného roka. Zároveň sa toto ochorenie objavuje v akomkoľvek veku ženu. Najčastejšie sa objavuje vo veku medzi 35 – 55 rokom. Jeden z dôvodom môže byť, že práve vo veku adolescencie (20 – 30 rokov) boli vystavené HPV.

Diagnostika a liečba
Najlepšou diagnostikou je gynekologické vyšetrenie zamerané na krčok maternice tzv. PAP testom (Papanicolaouov test). Tento test sa zameriava na prítomnosť abnormálnych buniek vo výstelke krčka maternice skôr, než sa zmenia na cervikálnu prekancerózu alebo rakovinu krčka maternice.
Pri teste PAP výsledok môže byt normálny alebo abnormálny, prípadne sa objavia ďalšie skratky, ktoré pomôžu priblížiť stav testu.
ASCUS – abnormality sú mierne a ich pôvod je neznámy
L-SIL – jedná sa o konkrétnejšie, ale stále mierne abnormálne bunky krčka maternice
H-SIL- ide o abnormálne bunky, u ktorých je vysoká pravdepodobnosť, že sa z nich vyvinie rakovina

Pri opakovanom teste PAP gynekológ môže pristúpiť k ďalším vyšetreniam HPV DNA testu, kolposkopie prípadne biopsii.

Rakovina krčku maternice sa dá liečiť niekoľkými spôsobmi, ktoré ovplyvňujú niektoré faktory: vek ženy a jej celkový zdravotný stav, veľkosť karcinómu a jeho rozšírenie. Medzi tri hlavné metódy liečby patria chirurgický zákrok, rádioterapia a chemoterapia.
Kryochirurgia – zmrazením dochádza k zničeniu abnormálnych buniek
LEEP konizácia – odstránenie abnormálnych buniek pomocou slučkovej elektorchirurgickej excízie
Konvenčný chirurgický zákrok na odstránenie abnormálnych buniek

Prevencia
Pre prípad novej nákazy pohlavnej infekcie HPV, vyhnite sa rizikovej sexuálnej aktivite a obmedzte počet sexuálnych partnerov. Použitie kondómu je vždy na mieste, ale v tomto prípade nezabezpečuje ochranu celej oblasti genitálií a tak nedokáže zabrániť infekcii v plnom rozsahu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.