Zdravie na tanieri

Rajčiny, brokolica, artičoky, strukoviny, paprika, kučeravý kel, avokádo, mrkva, šampiňóny - dodávajú telu potrebné vitamíny, minerály a "ochranné" látky.

Rajčiny - obsahujú celý rad vitamínov a minerálnych látok; pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu a chránia organizmus pred infarktom. Najkvalitnejšie sú domáce rajčiny, ktoré neboli pestované v skleníku.

Brokolica - má vysoký obsah vitamínu C, vitamínov skupiny B a vápnika; pozitívne vplýva na látkovú výmenu, imunitný systém, nervovú sústavu a posilňuje kosti.

Artičoky - obsahujú látku, ktorá tlmí produkciu cholesterolu v pečeni a viaže voľné kyslíkové radikály, ktoré môžu viesť k upchatiu ciev; chránia tak organizmus pred artériosklerózou, infarktom a porážkou. Artičoky majú pozitívny vplyv aj na pečeň, črevá a sliznicu žalúdka.

Strukoviny - hrach, fazuľa, šošovica a sója obsahujú množstvo vlákniny a bielkovín; chránia pred rakovinovými ochoreniami tráviaceho traktu a sú dôležitým zdrojom bielkovín pre vegetariánov.

Paprika - obsahuje štipľavé látky, ktoré v žalúdku a črevách zabíjajú škodlivé baktérie; pôsobí tiež preventívne proti rakovinovým zmenám buniek a proti infarktu.

Kučeravý kel - je dokonalou zásobárňou všetkých vitamínov a minerálov dôležitých pre správne fungovanie organizmu.

Avokádo - má vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, ktoré prospievajú srdcu, pretože znižujú hodnoty zlého cholesterolu a zvyšujú hodnoty dobrého cholesterolu. Avokádo vplýva pozitívne aj na látkovú výmenu.

Mrkva - je bohatá na vitamíny A, B, C, železo a vápnik; dodáva energiu a pomáha predchádzať zápche.

Šampiňóny - patria k najvýznamnejším dodávateľom vitamínu D (hlavne v zimnom a jarnom období pri absencii slnečných lúčov); vitamín D je nepostrádateľný pre ukladanie vápnika v kostiach.<

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.