Začnite s jogou!

Slovo joga znamená spojenie, splynutie s celkom... Pravidelné cvičenie jogy dáva pocit vnútornej harmónie, zlepšuje celkovú psychickú a fyzickú kondíciu.

>> Móda >> Aktuálne >> Začnite s jogou!

Na indickom subkontinente má joga niekoľkotisícročnú tradíciu. V 20-tych rokoch minulého storočia sa však začala presadzovať ako relatívne nová disciplína - spájajúc tradičné prvky s modernou medicínou.
Západná kultúra využívala jogu respektíve techniky odvodené z jogy predovšetkým pri strese a úzkostných stavoch. Postupne však čoraz viac lekárov začalo uznávať prínos relaxačných, meditačných, dýchacích a polohových cvičení pri rôznych typoch ochorení, vrátane kĺbových a srdcových, vysokom tlaku, obezite, migréne...

V prípade, že sa rozhodne vyskúšať účinky jogy na vlastnom tele, máte dve možnosti: S pomocou príručky či videokazety sa naučíte jednoduchšie cviky, ktoré nemôžu poškodiť organizmus a pri zložitejších cvikoch sa obrátite na skúseného učiteľa jogy. Alebo začnete s učiteľom jogy spolupracovať od začiatku; čo sa odporúča najmä v prípade, ak je potrebné pomocou jogy riešiť vážne zdravotné problémy.

Liečebných techník jogy sa nemusí nikto obávať. Bývajú až prekvapujúco jednoduché a pri pravidelnom dennom cvičení (nemusí byť dlhé) prinášajú citeľné uvoľnenie (nastoľujúc žiaduci harmonický vzťah medzi psychikou a telom). Výraznejšie zdravotné problémy si však vyžadujú dlhotrvajúce cvičenie a viac trpezlivosti.

Cvičenie jogy nesmie nikdy spôsobovať bolesť a nepríjemné pocity. Oboje je signálom, že niečo nie je v poriadku a vtedy sa treba poradiť s odborníkom. Pri vážnejších typoch ochoreniach je konzultácia s lekárom a skúseným učiteľom jogy nevyhnutnosťou. Týka sa to napríklad prietrže, bolestí v chrbte a šiji, chronických zápalov priedušiek, epilepsie, depresie, srdcových ochorení, vysokého tlaku, problematických kĺbov aj obezity.

Ak ste sa rozhodli vyskúšať jednoduché cvičenia jogy podľa príručky pre začiatočníkov, nezabudnite na nasledovné:
1. Cvičte vždy v upratanej, priestrannej, pokojnej a dobre vyvetranej miestnosti.
2. Oblečte si voľný odev a na dlážku prestrite cvičebnú podložku.
3. Vyhnite sa prudkému svetlu a vyrušovaniu.
4. Na cvičenie si vyhraďte pravidelný čas (pred raňajkami, obedom alebo večerou).

Veľa úspechov!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.