Iné bežné poruchy kože

Medzi iné bežné poruchy kože sa radia ochorenia, ktoré majú okrem zdravotného hendikepu aj kozmetický.

Akné
Sú to pupienky na koži, ktoré sa objavujú na tvári a chrbte. Vznikajú vo vlasovom folikule, keď sa upchajú mazom a výsev má podobu bielych alebo čiernych uhrov. Rizikovou skupinou sú ľudia s mastnou pleťou alebo v rodine sa už objavilo toto ochorenie. Akné sa objavuje počas dospievania ale môže sa objaviť aj neskôr. kedy je spúšťacím mechanizmom stres.

Liečba
Pri ťažšej forme akné liečbu rieši dermatológ. Môže predpísať krém, gél alebo vodičku s tretinoínom, ktorý urýchľuje proces olupovania starých kožných buniek. ďalšou voľbou býva antibiotikum v tekutej forme. Pri najťažších prípadoch, keď nepomohla predchádzajúca liečba, sa predpisujú liečivá s izotretinoínom. Je to silná látka, ktorá sa nesmie používať počas tehotenstva.

Rosacea
Ružienka je kožná porucha, ktorá sa prejavuje červenaním a s fľakmi okolo nosa a líca. prechádza do škvŕn a hrboľčekov. V pokročilom stave sa objavujú rozšírené cievky.
Najčastejšie sa objavuje u žien so svetlou pleťou a zvykne sa objaviť po 35. roku života. Jednou z príčin môže byť alergická reakcia na poštipnutie, prudké zmeny teplôt.

Liečba
Najľahšia je liečba v prvých štádiách ochorenia. Je nutné sa vyhýbať veciam, ktoré ju spôsobujú napríklad alkoholu, horúcim nápojom alebo pikantnej potrave. Medikamentózne sa predpisujú antibiotiká vo forme tabliet a mastí. Veľmi dôležitá je ochrana pleti opaľovacími prípravkami s vysokým ochranným faktorom a hydratácia krémami.

Psoriáza
Lupienka je kožná porucha prejavujúca sa vysušenou a zhrubnutou kože, ktorá má často šupinky. Medzi najviac postihnuté miesta patria temeno hlavy, lakte a kolená. Ochorenia má niekoľko stupňov od veľmi ľahkého – ťažko pozorovateľného až po veľmi ťažké stavy, ktoré pokrýva celé telo.
Prvotnými príznakmi sú červené fľaky na koži, ktoré sa postupne zväčšujú a objavujú sa strieborne šupinky. Psoriáza sa spravidla objavuje symetricky na oboch poloviciach tela. Spôsobuje bodkovité jamky, hrubnutie alebo drobenie nechtov alebo oddeľovanie od kože. Ďalším možným miestom výskytu sú kožné záhyby (pod prsníkmi, v zadku a okolo genitálií). Diagnostikuje sa na základe vizuálnej podoby a v prípade neistoty aj biopsiou z miesta.

Liečba
Pri tomto ochorení nieje vhodní mechanické dráždenie postihnutého miesta. Na zmiernenie svrbenia a suchosti sa používajú hydratačné krémy a emulzie. Vhodná telová kozmetika s obsahom kyseliny salycilovej alebo uhoľného dechtu zmierňujú nepríjemné sprievodné javy. Ak ochorenie postihlo viac ako 1/3 tela predpisuje sa fototerapia (ultrafialové svetlo). Zápalové prejavy zmierňujú kortikosteroidy na predpis. V najťažších prípadoch , sa predpisujú liečivá s metrotexátom. Je to silná látka, ktorá sa nesmie používať počas tehotenstva.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.