Zima na horách

Zimná sezóna lyžovania a snowbordingu sa blíži. Aby ste si dovolenky užili čo najlepšie, ponúkame vám niekoľko bezpečnostných pravidiel. 

Majitelia lyžiarskych areálov dbajú o bezpečnosť návštevníkov štandardným vybavením strediska. Medzi základné bezpečnostné opatrenia patria dobré a prehľadné bezpečnostné tabule, široké a upravené zjazdovky a v neposlednom rade záchranné siete. Špecializované svahy pre snoubordistov a sánkarov sú nadštandardom, ktorý sa postupne stáva nevyhnutnosťou vzhľadom na bezpečnosť.

Skôr než vykročíte na lyže:
- dajte si nastaviť lyžiarske viazanie
- odborne si dajte nabrúsiť hrany lyží
- správne sa pripoistite (hlavne snoubordisti)

Lyžiarska výbava:
Bezpečnostné viazania sú dnes samozrejmosťou, ale použitie heliem sa stáva stále viac nevyhnutnosťou nielen pre deti.
Lyžiarske helmy sú v v Taliansku povinné pre deti do 14 rokov. V Rakúsku, v Čechách ako aj u nás nie sú povinné, avšak je predpoklad, že bude čoskoro uzákonené. Úrazy hlavy sú veľmi nebezpečné a nosenie helmy je najjednoduchší spôsob ochrany.
Pri výbere helmy je dobré vedieť základné pravidlá: vyberajte certifikované výrobky, ktoré vlastnia schvaľovaciu samolepku CSI (musí byť vždy viditeľná), vhodnú veľkosť poznáte, keď nikde netlačí a tiež nie je voľná.

Lyžiarske okuliare, podobne ako pri helmách vyberajte kvalitné výrobky, pretože len tie vás ochránia a spríjemnia pobyt na svahu.
Chránia zrak pred ultrafialovým žiarením, ktoré sa úmerne zvyšuje s nadmorskou výškou, v ktorej sa lyžujete. Ďalej chránia zrak pred snežením a hmle. Moderné lyžiarske okuliare (napr. SWANS) sú funkčné do každého počasia. Majú polarizačnú vrstvu chrániacu pred nebezpečnými druhmi slnečného žiarenia(ultrafialové, modré a žlté), chránené sú pred oderom a zahmlievaním.

Na lanovkách dodržujte bezpečnosť! Najväčšou bezpečnosťou na svahoch je ohľaduplnosť a tolerancia. Rýchla a bezohľadná jazda, nerešpektovanie druhých a informačných tabúľ, môžu zmeniť váš život, ako aj druhým. Veľmi nebezpečné až tragické bývajú "stretnutia" s deťmi, preto nepreceňujte svoje schopnosti a buďte opatrní. Hlavne snoubordisti, ak majú chuť skákať a experimentovať, by mali použiť uzavreté snowparky a svahy im určené.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.