Záhrada

Relaxujete pri starostlivosti o záhradu? Ako skúsená záhradkárka určite viete, čo a ako... Pre začiatočníčky máme niekoľko odporúčaní...

>> Móda >> Aktuálne >> Záhrada

Záhrada či záhradka vyžaduje starostlivosť po celý rok, teda aj v zimných mesiacoch. Pýtate sa, čo by táto "zimná starostlivosť" mala zahrňať?
Minimálne nasledovné:

- Kontrolu a obnovu zimnej ochrany chúlostivých druhov trvaliek a drevín.
- Kontrolu novej výsadby, ktorá ešte nie dostatočne zakorenená. Môže sa totiž stať, že ju "mráz vyťahá" a ona stratí spojenie s pôdou. Aby sa zabránilo vyschnutiu takejto výsadby, je nutné (pri nezamrznutej pôde) zatlačiť ju naspäť do pôdy.
- Rezanie stromov a kríkov, ktoré vytvárajú kvety. Týka sa to napríklad: budlejí, hortenzií, okrasných jabloní, pajazmínov, tamarišiek... Príliš husté stromy a kríky treba presvetliť a starších jedincov treba omladiť zrezaním až takmer po zem. Ale pozor(!), rezanie drevín sa nesmie robiť pri nižšej teplote ako - 3 stupne Celzia.
- Odstránenie lúpajúcej sa kôry zo starších ovocných stromov (ktorá môže slúžiť ako zimovisko škodcom).
- Vykonanie zimného postreku proti škodcom.
- Zalievanie stálozelených drevín pri odmäku. (Pretože korene týchto rastlín potrebujú aj v zime dostatok vlahy. Nepodliehajú totiž zimnému spánku a vyparujú vodu aj počas mrazov.)
- Kontrolu skladovaných hľúz georgín, begónií... a likvidáciu tých, ktoré napadli plesne.
- Vysievanie letničiek (do misiek či debničiek), ktoré potrebujú dlhý predpestovací čas (petúnie, begónie...).
- Vysádzanie opadavých stromov a kríkov (pri miernom oteplení).

Tip: V prípade, že kladiete dôraz na pekný trávnik, v zimnom období naň nevstupujte - mohol by si každú stopu "zachovať"... Pri začínajúcom otepľovaní, keď sa dá predpokladať, že snehové nádielky sú už minulosťou, možno trávnik prihnojiť (pokiaľ sa tak nestalo na jeseň).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.