Živý darček

Plánujete si posadiť pod vianočný stromček psíka? Rátajte s tým, že všetky ostatné darčeky stratia lesk a váš život sa výrazne zmení.

>> Móda >> Aktuálne >> Živý darček

Hoci majú domáci miláčikovia rozličnú podobu - od rybičiek cez morské prasiatka, papagáje, škrečky, myšky, andulky až po hady a tigre - k tým najobľúbenejším patria stále psi a mačky; pričom prvenstvo patrí psíkom. Nemožno sa čudovať: vybrať si možno z veľkého množstva rás (jedna krajšia ako druhá) alebo ich kombinácií, a kto má v srdci nehu, ten hlbokým očiam a sršiacemu pôvabu psíka odolá len ťažko. Jedno je isté, či už si prinesiete domov útle šteniatko, alebo dospelého psíka, váš život získa úplne novú dimenziu.

Za posledné roky sa podľa prieskumov zväčšil európsky trh s tovarom pre domácich miláčikov takmer o tretinu a obrat dosahuje miliardy eur. Predpokladá sa, že vo svete žije v domácnostiach okolo stodesať miliónov psov (a približne rovnaký počet mačiek). Takmer polovica z nich dostáva pod vianočný stromček a k narodeninám darčeky. Naši miláčikovia sa rozvaľujú v kreslách, na sedačkách a v našich posteliach. Do ich "alternatívnych ležovísk" starostlivo vyberáme farbu a vzor vankúšikov, ich hračky musia mať certifikát kvality a zdravá výživa pre naše zlatíčka musí byť (s výnimkou niekoľkých obľúbených maškŕt) zdravšia ako tá naša. K najrozmaznávanejším patria psi a mačky vo Veľkej Británií. Vo Francúzsku, USA a Japonsku si možno svojich psích miláčikov zobrať do reštaurácie a objednať im špeciálne menu, podľa ich výberu. Niektorí psíkovia dokonca vlastnia akcie a dlhopisy. Psi sú jednoducho členovia našich rodín a my ich milujeme.

Výskumy dokázali, že domáci miláčikovia - pričom psi patria na prvé miesto v rebríčku - veľmi dobre vplývajú na psychiku detí rozvedených alebo problematických partnerských dvojíc; pretože deti so svojim štvornohým "parťákom" zvládajú neporovnateľne lepšie všetky stresy. No platí to aj pre dospelých, ktorým dokážu psíkovia stlačiť vysoký tlak, spomaliť tep a vyhladiť vrásky na čele. Dokonca zlepšujú sústredenosť a celkovú psychickú kondíciu svojich majiteľov: americkí vedci urobili testy s troma skupinami ľudí - majiteľov psov, ktorí mali pri sebe svojich domácich miláčikov, dvojíc priateľov a partnerských dvojíc - a prišli na to, že psi nám pomáhajú, aby sme sa uvoľnili, sústredili a podávali lepšie intelektuálne výkony. Najmenej chýb v testoch totiž urobili ľudia v prítomnosti svojích psov. Naopak, najhošie výsledky dosiahli ľudia v prítomnosti svojich životných partnerov.

A úprimne: čo už len možno namietať, keď sa psík rozvaľuje na sedačke alebo sedí pri stole? Veď to psíča sa nám snaží iba prispôsobiť. Predpokladá, že to, čo robíme my, je správne a napodobňuje nás. Vychádza nám v ústrety ako len vládze. Niekedy nám - z lásky - dokonca uvoľní miesto. Aj na prechádzky chodí s nami, kedy nás len napadne a pritúli sa na zavolanie. A to, ako nás psík víta a teší sa nášmu príchodu, je priam elixír šťastia vstreknutý priamo do žíl... Veterinári a psychológovia však stále čosi namietajú, vraj nie je vhodné poľudšťovať psov; ale ako to už býva "mnohé je inak": to oni, naši psí miláčikovia poľudšťujú nás.

Tip na vianočný darček pre rovnako "postihnutých", čiže majiteľov psov: Už aj do našich končín dorazili psie parfumy. Najdlhšiu tradíciu (niekoľko rokov) majú parfumy pre psov namiešané francúzskymi odborníkmi - zloženie francúzskych parfumov je veľmi citlivo vyvážené, aby nedráždili mimoriadne jemné čuchové bunky psích ňufáčikov a zároveň boli príjemné aj pre ich majiteľov. Krásne Vianoce!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.