Závlahový systém II.

O nutnosti zavlažovania zelene niet pochýb. Predstava krhly a ručného kropenia hadicou je však nie len únavná, ale aj neefektívna.

>> Móda >> Aktuálne >> Závlahový systém II.

Ak vaša voľba padne na automatický závlahový systém, musíte spolupracovať s odborníkmi už pri projektovaní a zakladaní záhrady. Je síce pravdou, že ho možno položiť aj dodatočne, do záhrady so založeným trávnikom, ale náklady sa tým len zvyšujú.
Orientačne sa ceny týchto závlahových systémov pohybujú od 50 000 Sk do 150 000 Sk, pričom hovoríme o štandartnej záhrade pri rodinnom dome. Cena však závisí od mnohých faktorov: ovplyvňuje ju predovšetkým veľkosť a tvar záhrady a typ vodného zdroja. Okrem toho musí byť každý typ zavlažovania „ušitý“ takpovediac na mieru.
Automatickým závlahovaním vo večerných či nočných hodinách dochádza vďaka menšiemu vyparovaniu k nepriamej úspore vody a tieto postrekovače sú schopné presne a rovnomerne pokryť požadovanú plochu, čím vzniká ďalšia úspora. Takýto systém pozostáva zo súboru postrekovačov, trysiek, podzemných potrubných rozvodov, elektromagnetických ventilov, podzemných šachiet, čidiel a ovládacej jednotky. Samozrejmosťou je dostatočný zdroj vody s potrebnou filtráciou.

Automatické závlahové systémy majú rôzne typy ovládacích jednotiek, ktoré umožňujú zvoliť si závlahový systém presne podľa požiadaviek. Ovládacia jednotka je spravidla pripojená na elektrickú sieť 230 V a z nej vedú káble s napätím 24 V do ventilovej šachty s elektroventilmi.
Tieto ovládajú jednotlivé sekcie, skupiny postrekovačov alebo kvapkovú závlahu. Káble z ovládacej jednotky dajú elektroventilom impulzy na zavlažovanie v požadovanom čase a potrebnej dĺžke. Takýto systém má zabudované aj zrážkové senzory, alebo čidlá vlhkosti pôdy, ktoré zabezpečia reguláciu zavlažovania v čase dostatočného „prirodzeného“ prívodu dažďovej vody.
Samotnú závlahu zaisťujú výsuvné postrekovače, ktoré sú umiestnené pod zemou. V jednom súbore je možné skĺbiť činnosť výsuvných postrekovačov vhodných na pestovanie trávnika s kvapkovým systémom pre zavlažovanie kríkov a stromov. „Kvapkovanie“ zabezpečia polyetylénové hadice so zalisovanými tzv. dripmi v presne určených vzdialenostiach, z ktorých kvapká vody v množstve 1,5 - 2 litre za hodinu. Táto hadica je spravidla rozvinutá v poraste a zahrnutá malým množstvom kôry. A napokon, nech už máte k dispozícii akýkoľvek zdroj vody, vždy je potrebné pri vstupe vody do automatizovaného zavlažovacieho zariadenia nainštalovať filter chrániaci trysky postrekovačov pred nečistotami prípadne aj regulátor tlaku na správnu distribúciu vody z trysiek.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.