3 novinky turistickej sezóny stredných Čiech

Napísal CzechTourism 14. jún 2024

Stredné Čechy sú známe zaujímavými a ľahko dostupnými turistickými cieľmi. Okrem bohatej histórie, prírodných úkazov či živých tradícií ponúkajú každoročne i nové cestovateľské aktivity. Prehľad noviniek sezóny predstavila na tlačovej konferencii v Bratislave Stredočeská centrála cestovného ruchu.

sccr

Zlatá expozícia v Jílovom

Novú expozíciu Zlata otvorí koncom júna Regionálne múzeum v Jílovom pri Prahe. „Veľkorysý priestor po renovácii umožní návštevníkom nahliadnuť na zlato u nás aj vo svete z rôznych uhlov. Moderná inštalácia sľubuje interaktívny zážitok. Prvý, s kým sa pri vstupe do expozície ľudia stretnú, bude postava magistra Edwarda Kelleyho. Nahliadnuť sa dá do jeho alchymistickej dielne a vďaka rozšírenej realite uvidia návštevníci oživenú postavu mága a jeho tajuplné pokusy. Môžete prejsť „štôlňou“, kde budú vo vitrínach umiestnené vzorky zlata nielen z jílovského revíru, ale aj zo svetových lokalít,“ povedal Václav Švenda, zastupiteľ mestskej rady pre kultúru, pamiatkovú starostlivosť a cestovný ruch Stredočeského kraja. Nebudú chýbať dobové ťažobné stroje i hlavná reprezentatívna miestnosť „Zlato pre korunu“, expozícia ktorej sa venuje miestnemu zlatu a korunovačným klenotom.

1_sccr

Nová expozícia v múzeu pivovarníctva

Národné múzeum pivovarníctva v Kostelci nad Černými lesy sa nachádza v autentických priestoroch historickej sladovne, pivovaru a sladového gápeľa, kde sa dochovala funkčná historická technológia z 30. rokov 20. storočia. Múzeum otvorilo v máji novú expozíciu s novým prehliadkovým okruhom, ktorého súčasťou bude aj výstava o podnikaní židovskej komunity na Kolínsku, Kostelecku, Českobrodsku a Kouřimsku. Múzeum je súčasťou komplexu Černokosteleckého pivovaru. Ten okrem iného láka na dobré jedlo a pivo „Dešťoffka“, „Vycpaná vydra“ a „Černá svině“.

2_sccr

Nový Dom prírody Českého krasu

Český kras predvlani oslávil päťdesiat rokov od svojho vyhlásenia a tento rok dôjde k otvoreniu dlho očakávaného nového návštevníckeho centra. Na konci marca otvorili Dom prírody Českého krasu, ktorý je reprezentatívnym návštevníckym centrom a zároveň vstupným priestorom do Koněpruských jaskýň. Záujemcovia sa môžu zoznámiť s prírodou a významom Českého krasu, chránenej krajinnej oblasti, chrániacej najcennejšiu časť barrandienskej panvy. V Dome prírody Českého krasu sa myslí aj na zábavu, čakajú vás pokusy i preliezanie umelou jaskyňou.

3_sccr

Zdroj foto: Archív SCCR

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.