Vyberte sa za mágiou národných parkov Rakúska

Napísal Rakúska Turistika 05. apríl 2023

 Vyberte sa na exkurziu do podmanivej divočiny šiestich národných parkov Rakúska – od dunajských luhov po najvyšší rakúsky vrch. Vo vzduchu cítiť jar: zatiaľ čo sa v horách spod snehu váhavo ukazujú prvé alpské kvety, začínajú na východe krajiny koncertovať rôzne druhy ďatľov.

S prebúdzaním prírody sa po zimnej prestávke vracia život aj do šiestich rakúskych národných parkov. Nájdete v nich zachované vzácne prírodné územia – od riečnych a jazerných údolí cez močariská a lesy až po horské štíty – ktoré poskytujú dôležité prostredie na život mnohým zriedkavým druhom a môžete sa sem vybrať na objaviteľskú výpravu (aj v sprievode rangera). Na výber sú exkurzie pre skupiny s malým i minimálnym počtom účastníkov. Ak radšej putujete na vlastnú päsť, dostanete podrobné informácie v centrách pre návštevníkov.

Aktuálne termíny a dôležité informácie nájdete na  www.austria.info/sk/aktivity/jazera-a-priroda/narodne-parky-rakuska.

Meandre a mačky divé

Lesná divočina a idylická riečna krajina v Národnom parku Thayatal v Dolnom Rakúsku poskytuje priestor na život mačkám divým.

nationalpark_au_thayatal

Foto: Divoká mačka v Národnom parku Thayatal, (c) Claudia Ebner

Príroda nepozná žiadne hranice: Národný park Thayatal ako jedno z posledných prirodzených údolí v Európe spravuje Rakúsko spolu so svojimi českými susedmi. Takmer nikde inde nenájdete na takom malom priestore porovnateľnú druhovú diverzitu zvierat a rastlín ako pri rieke Dyje na severe regiónu Waldviertel. Riečne meandre vytvárajú množstvo rôznorodých biotopov – od lužných lesov po suché trávnaté porasty. Lesy národného parku sú dôležitým hniezdiskom bocianov čiernych, ktoré môžete pozorovať pri chytaní rýb v Dyje väčšinou ráno a dopoludnia. Začiatkom mája sa na vyvýšeninách Überstieg a Maxplateau odohráva pozoruhodné prírodné divadlo: samčeky jašteríc zelených sa vyberú hľadať si nevestu. V noci sa za potravou vydáva veľmi plachá mačka divá, ktorú v Rakúsku mnoho desaťročí považovali za vyhynutú. Pred takmer 20 rokmi sa Národný park Thayatal stal jej novým domovom.

Tipy na pozorovanie mačiek divých:

· Výbeh páru divých mačiek Friedy a Carla môžete navštíviť kedykoľvek. Zvieratá sú zvyknuté na ľudí a nechajú sa pozorovať pri kŕmení. Ich výbeh sa nachádza pri návštevníckom centre Nationalparkhaus pri Hardeggu.

· Pri návštevníckom centre Nationalparkhaus začína aj šesť kilometrov dlhý náučný chodník „Wildkatzenweg“, ktorý vedie nadol do údolia rieky k pustovni. Turisti sa po ceste dozvedia viac o živote mačiek divých, ktoré sú aktívne prevažne v noci.

Nationalpark Thayatal Nationalparkhaus

Web: www.np-thayatal.at

Staré bukové lesy a plaché rysy

Národný park Vápencové Alpy v Hornom Rakúsku chráni najväčšie súvislé lesné územie v Rakúsku.

nationalpark_au_kalkapen

Foto: Divoký rys v Národnom parku Vápencové Alpy v Hornom Rakúsku, (c)Luchsin Skadi

Nie je les ako les. Zelená divočina v Národnom parku Vápencové Alpy má veľa tvárí. Prírodné prostredie charakterizuje až 32 rôznych typov lesa s vysokým podielom mŕtveho dreva. Absolútny unikát predstavujú staré bukové porasty, kde sa nachádza viac ako 560-ročný najstarší buk v strednej Európe a ktoré sú dokonca prvým Svetovým prírodným dedičstvom UNESCO v Rakúsku.
Lesy a krasové územia Národného parku Vápencové Alpy obľubujú nielen ľudia: svoj domov tu našla aj jediná populácia rysov v rakúskych Alpách. Hoci tieto plaché zvieratá zazriete iba zriedka, je ich prítomnosť cítiť všade. Okrem rysa tu žijú ešte dva ďalšie veľké dravce: orol skalný a vydra riečna, ktorá sa v parku udomácnila iba pred niekoľkými rokmi. Na jar môžete v parku pozorovať pri tokaní tetrovy. Národný park Vápencové Alpy poskytuje útočisko celkovo 50 druhom zvierat, ku ktorým patria aj početné druhy netopierov, jelene lesné, kamzíky a srny.

Tipy na objavy:

·  Ak chcete zažiť tokanie tetrova, musíte si privstať. Exkurzia, ktorá sa koná niekoľkokrát v apríli a máji, začína o 3:00 hod ráno. Jej účastníci sú na ceste asi tri hodiny a prekonajú pritom asi 400 výškových metrov.

·  Počas viacerých dní sa konajú exkurzie „Do ríše rysov“, kedy sa dozviete veľa poučných informácií o životnom prostredí týchto krásnych zvierat. Exkurzia sa začína vždy o 9:00 hod a končí o 13:00 hod, počas letných prázdnin je začiatok o 09:30 hod.

Nationalpark Oberösterreichische Kalkalpen

Web: www.kalkalpen.at

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.