Oslávte biodiverzitu živou záhradou

V prirodzených ekosystémoch prekvitá život. Sú plné rastlín, živočíchov a organizmov. Rovnako by mala vyzerať aj každá záhrada. Odborník z Hornbachu radí, ako na vašej záhrade zachovať zdravú druhovú rozmanitosť.

biodiverzita_hornbach

Biodiverzita (živočíšna rozmanitosť) je mimoriadne dôležitá pre našu existenciu. Je kľúčová nielen pri výrobe potravín, ale aj liekov, stavebných materiálov či pohonných hmôt. Často však tieto dary prírody považujeme za samozrejmé. Aby sme si pripomenuli dôležitosť a krehkosť živočíšnej rôznorodosti, oslavujeme 22. máj ako medzinárodným deň biodiverzity. Každý z nás si môže vyhrnúť rukávy a pustiť sa napríklad do výsadby kvetinových lúk pre včely, budovania hmyzieho hotela alebo založenia ekologického trávnika. Spôsobov, ako si uctiť tento deň je neúrekom.

Diverzita je kľúčom k životu

Pestrá záhrada je prosperujúca záhrada. Keď je živočíšna diverzita v rovnováhe, vytvorí fungujúci ekosystém, ktorý sa dokáže o seba sám postarať. To znamená tiež menej problémov so škodcami. Podporiť biodiverzitu môžete veľmi jednoducho – výmenou chemických hnojív a pesticídov za šetrnejšie prípravky. „Hnojivá a agresívne chemikálie sú hlavnými nepriateľmi biodiverzity. Mnohé herbicídy obsahujú glyfosát, ktorý je považovaný za karcinogén. V Hornbachu nenájdete produkty obsahujúce glyfosát už od roku 2016, vyradili sme ich z našej ponuky, a nahradili ich prípravkami šetrnými k planéte,“ hovorí Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrady v projektových predajniach Hornbach.

Stabilitu do úžitkovej záhrady prinesie výsadba rozmanitých druhov zeleniny. „Spomalí to vyčerpanie pôdy. Rôzne zeleniny potrebujú totiž odlišné živiny, majú rôzne dlhé korene a odlišnú dobu rastu. Nebojte sa tiež vysadiť rôzne kvetiny pri zelenine. Nielen že dobre vyzerajú, ale mnohé z nich prirodzene odpudzujú nechcených škodcov. Zároveň prilákajú včely či motýle, ktoré tiež pomôžu s likvidáciou škodcov. Pásy kvetov vysádzajte aj do ovocných sadov. Navnadíte tak opeľovače a zabezpečíte si sezónu plnú chutného ovocia,“ vysvetľuje odborník.

Trávnik alebo lúka?

Trávnik je neoddeliteľnou súčasťou každej záhrady. Jeho starostlivosť si ale vyžaduje poriadny kus práce. „Ak sa chcete tešiť z pekného trávnika, začnite s výsadbou na jar alebo koncom leta. Zo skúsenosti môžem odporučiť trávnu zmes Floraself Select, ktorá zabezpečí hustý zelený porast. Okrasné trávniky si však vyžadujú viac ako len výsadbu. Nezabúdajte na hnojenie, pravidelné zalievanie a samozrejme kosenie,“ upozorňuje Daniel Brychta.

Nižšia spotreba vody, takmer žiadne hnojivá a menej problémov s burinou? Toto všetko sľubuje najnovší pokrok ekologického záhradníctva. „Ekologický trávnik, známy tiež pod názvom „eco lawn“ sa stáva čoraz obľúbenejším. Trávnu zmes tvorí niekoľkých základných bylín, ktoré zaručia vždy zelený a trvácny trávnik. Ide zvyčajne o trávnikovú zmes obsahujúcu nízkorastúce odrody odolné voči suchu. Zvyčajne obsahujú zmes ďateliny plazivej, ktorá dobre zadržuje vlahu,“ vysvetľuje odborník z Hornbachu.

Pomerne zaujímavým prvkom posledných rokoch sú tiež okrasné lúky. Na zakladanie sa používajú špeciálne zmesi s obsahom poľných kvetov. Najväčšou výhodou záhradných lúk je ich nízka náročnosť na údržbu. „Na rozdiel od okrasných trávnikov si lúky nevyžadujú hnojenie a pravidelné kosenie. Práve ich nedokonalý vzhľad pôsobí zaujímavo. V Hornbachu nájdete trávnu zmes s prímesou divokých kvetov značky Floraself, alebo kvetinový mix priťahujúci včely. O tom, že takúto záhradu bude hmyz milovať, nemusíte vôbec pochybovať,“ hovorí Daniel Brychta.

hornbach_luka

Vytvorte na záhrade jazierko

Jazierka či rybníky nie sú iba oázou pokoja a miestom pre relax. Biotopové jazierka poskytujú miesto na život veľkému množstvu malých organizmov a živočíchov. Na veľkosti príliš nezáleží, podstatnejšie je jeho umiestnenie. „Záhradné jazierka potrebujú približne 6 hodín slnečných lúčov. Vhodné sú preto miesta exponované slnečným lúčom, avšak nie celodenne. Dôležité je tiež poskytnúť živočíchom úkryt formou rôznych tráv, rastlín, kríkov, či kameňov. Pokiaľ chcete jazierko so samočistiacou funkciou, budete potrebovať minimálne 50 štvorcových metrov. Pre menšie jazierka bude potrebné sprevádzkovať čerpadlo a filtračné zariadenia,“ upozorňuje odborník.

Otvorte prírodný „Bed&Breakfast“

Vtáky sú pre fungovanie záhrady veľmi dôležité. Okrem toho, že chránia rastliny a stromy pred škodcami, šíria semená stromov a čistia prírodu. Niektorí ľudia prikrmujú vtáctvo iba počas zimných mesiacov, zatiaľ čo iní vítajú okrídlených návštevníkov v záhrade celoročne. V zimných mesiacoch je vhodné nainštalovať kŕmidlá, ktoré pravidelne dopĺňajte zmesami určenými pre vtáčiky. Vyhýbajte sa zostatkom našich jedál, ktoré sú plné soli a korenia.

hornbach_krmitko

Cez leto si vystačíte s kríkmi či bobuľovými stromami. „Kríky by na záhrade nemali chýbať. Pre vtáky poskytujú zdroj potravy, prirodzený úkryt a miesto pre zahniezdenie. Dopomôcť k zahniezdeniu môžete aj pomocou domčekov a búdok pre vtáky, či podložkou pod hniezda. Počas horúcich letných dní nezabudnite zabezpečiť nádobu s vodou. Bude slúžiť nielen na napájanie ale aj rýchle osvieženie,“ hovorí odborník a dodáva „Ďalšou možnosťou prirodzenej ako prilákať život do záhrady je hmyzí hotel. Ide o súbor materiálov s dutinami, ktorý imituje staré drevo. Na tento účel môžete tiež použiť staré kmene stromov či hromady kamenia. Kútik pre hmyz umiestite na suché a slnečné miesto, ktoré je čo najmenej v záhrade využívané.“

Vynikajúcimi pomocníkmi v záhrade sú tiež dážďovky. Pôdu neustále obrábajú, prevzdušňujú a hnoja. Záhrada, ktorá má dobrú populáciu dážďoviek je výborne okysličená, lepšie absorbuje vodu, a živiny z jej povrchu sa cez chodbičky vytvorené dážďovkami dostávajú hlbšie ku koreňom. „Dážďovky sa rýchlo udomácnia na záhrade, ktorá nie je ošetrovaná agresívnou chémiou. Predovšetkým mulčovanie pôdy je pre ne veľkým lákadlom. Okrem toho si pochutia aj na popadanom lístí, humuse, pokosenej tráve alebo organickom komposte z hnoja alebo zvyškov jedla,“ radí odborník z Hornbachu.   

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.