Tipy, ako pestovať kaktusy a sukulenty

Napísal TS Hornbach 20. január 2021

Zdajú sa vám izbové rastliny náročné na pestovanie? Poďte s nami nazrieť do tajov kaktusov a sukulentov. Kvetov, ktoré buď nekvitnú celý svoj život, alebo raz za rok predvedú takú parádu, že sa vám tají dych.

kaktusy20

Váš interiér s nimi bude rozhodne netradičný a vás to nebude stáť ani príliš energie.

Sukulenty

Sukulent je nekvitnúca dužinatá rastlina, ktorá ozdobí váš interiér prekrásnymi listami rôznych farieb a tvarov. „Sukulent majte vždy na svetle, ideálne na východnom alebo západnom slnku,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady projektových marketov Hornbach. Ak by ste ho vystavovali nadmernému svetlu, slnko ich listy spáli a objavia sa na nich fľaky. Ak by ste sukulentom dopriali naopak svetla málo, budú nevyzreté (typickým prejavom sú dlhé stonky a listy s príliš veľkými odstupmi). Medzi najobľúbenejšie sukulenty patrí: Krasula, Echevéria a Aloe.

Substrát – ideálny je substrát pre kaktusy a sukulenty. Obsahuje priepustnú kombináciu zeminy a piesku. Sukulenty vysádzajte najlepšie do kvetináčov s dierkami, aby bolo možné vylievať prebytočnú zálievku z podmisky. „Ak si vyberiete kvetináč bez dierok, nezabudnite na dno nasypať buď niekoľko guľôčok keramzitu alebo črepy keramických kvetináčov. Vytvoríte tak prirodzenú drenáž a zemina nebude prevlhčená,“ vysvetľuje Benda.

Zálievka – zálievka je alchýmia, až 80 percent kvetov zahynie z dôvodu preliatia. Pri sukulentoch odporúčame približne takýto postup: v horúčavách zalievajte sukulenty raz za dva až tri dni. V zimných mesiacoch, kedy majú kvety vegetačný pokoj, ich zalievajte cca raz za tri týždne. Ideálne je na východnej strane zalievať kvetiny večer a na západnej ráno.

Tip na dokonalú zálievku: Nechajte vodu na zálievku postáť cca dve hodiny a nezalievajte listy.

Tip, ako zalievať previsnuté sukulenty: Zálievka by po listoch stiekla. Posaďte celý kvetináč do lavóra s vodou a nechajte rastlinu napiť sa. Až bude substrát na pohmat vlhký, oklepte kvetináč a znova zaveste.

Hnojenie – stačí raz za tri týždne a v zime nehnojte vôbec.

Presádzanie – akonáhle sa kvetina prekorení a kvetináč je jej malý, treba si naplánovať presadenie. Ideálna doba je jeden týždeň po zálievke, kvet je plný sily a zvládne tak bez následkov takto náročnú zmenu. „Pri presádzaní si dajte pozor na nadmerné poškodenie koreňov. V novom kvetináči nechajte sukulenty odpočívať jeden týždeň bez zálievky, až potom zalievajte,“ vysvetľuje Benda z Hornbachu.

Starostlivosť – v lete sukulenty potešíte, ak ich dáte von – balkón, terasa alebo skalka. Pozor na krúpy, ktoré môžu poškodiť listy. S prvými jesennými dňami ich zase dajte do domu. V zime je pre sukulenty ideálna teplota v miestnosti 20 stupňov Celzia. Raz za čas je dobré namiesto zálievky sukulenty osprchovať.

Škodcovia – najčastejším problémom sú hubové choroby, teda choroby z preliatia. Ak uvidíte, že kvetu zahníva stonka a kvietok si akoby ľahne, prestaňte zalievať.

Tip na záchranu: Možným riešením, ako kvet zachrániť, je odňať hubovou chorobou nakazenú stonku a sukulent prestať zalievať cca po dobu jedného mesiaca, aby sa zemina absolútne vysušila.

Kaktusy

Deti ich milujú pre ich nenáročnú starostlivosť a dospelí pre ich netradičný vzhľad a čistú krásu. So sukulentami majú veľa spoločného. Majte ich ideálne na východnej alebo západnej strane, zasaďte ich do substrátu pre kaktusy a sukulenty a presádzajte úplne rovnakým spôsobom. „Kvetináč pre presádzanie vyberajte vždy o dve čísla väčší. Ak vyberiete kvetináč zbytočne veľký, väčšinu energie dajú kaktusy len do rastu koreňov,“ hovorí Benda z Hornbachu.

Zálievka – kaktusy zalievajte vždy z vrchu a zostávajúcu vodu z podmisky alebo okrasného kvetináča ihneď vylejte. V lete zalievajte kaktusy 1x za 14 dní. V zime maximálne raz za 1-1,5 mesiaca. Hnojiť stačí raz za tri týždne a v zime vôbec. Snažte sa zalievaním simulovať kaktusom ich domovinu – jednorazová závlaha a dlhé sucho. Prelejte kaktus bohato zálievkou, zbytočnú vodu z podmisky vylejte a do ďalšieho zalievania ho nechajte "na suchu".

Množenie – na kaktusoch vyrastajú tzv. dcérske kaktusy. Nechajte ich trochu vyrásť, väčšie kusy takto náročný zásah zvládnu lepšie. Odrežte ich, potrite simulátorom pre rast koreňov a položte na pripravenú zeminu. Kaktus sám postupne zakorení. Ak máte doma výsevný skleník, bude to ideálne. Ak nechcete kaktusy množiť, nie je nutné dcérske kaktusy odstraňovať. V tom prípade sa tešte na netradične štruktúrovanú a rozrastajúcu sa kvetinu.

Škodcovia – rovnako ako pri sukulentoch hrozí kaktusom preliatie, a teda hubové choroby. U kaktusov je táto choroba nenávratná, hnijú zvnútra. Ďalším, výnimočným škodcom sú červce – malé biele chrobáčiky. Odporúčame ich mechanicky odstraňovať.

Prezimovanie – kaktusy v zime milujú prítmie a chlad. Na parapete nad radiátorom s minimom svetla im tak nebude úplne najlepšie. Nebojte sa ich dať do pivnice alebo na spoločnú chodbu v dome. Dobrým miestom je aj spálňa, kde býva najchladnejšie.

Tip, ako prezimovať vonkajšie kaktusy: Ak ste si vybrali kaktus, ktorý v našich podmienkach rastie dobre aj vonku (kaktusy s výškou nad 1 meter alebo napr. Opuncia), presuňte ho na zimu do skleníka, garáže, záhradného domčeka alebo ho obložte polystyrénom a navrch natiahnite vak z netkanej textílie.

Ak patríte medzi milovníkov kaktusov, nezabudnite svoj domov štýlovo vyzdobiť. Vášmu botanickému kútiku dodajú správny šmrnc dekorácie s motívom kaktusov, steny môžu ožiť dekoratívnymi samolepkami či plagátmi.

kaktusy_hornbach20

Tematické produkty zo sortimentu predajní Hornbach a e-shopu hornbach.sk

Pojazdný podstavec pod kvetináč

Praktická posuvná podložka je vyrobená z bukového dreva a unesie až sto kilogramov. Pri manipulácii s väčšími rastlinami je to neoceniteľný pomocník; ľahko udržíte okolie kvetín čisté i pri častom upratovaní. Použité drevo má navyše certifikáciu FSC, ktorá garantuje pôvod dreva z lesov, o ktoré je postarané maximálne šetrne a ekologicky, s prihliadnutím na ich udržateľnosť. Drevený pojazdný podstavec zakúpite v predajniach Hornbach alebo v e-shope na www.hornbach.sk za 5,39 €.

Záhradné rukavice for_q easy

Praktické a pohodlné; bez nich by ste svojim zeleným kráskam len ťažko poskytli láskyplnú starostlivosť. Záhradné rukavice ochránia vaše ruky pred zle odstrániteľnou nečistotou aj pred drobnými zraneniami, ku ktorým môže ľahko dôjsť, napríklad pri manipulácii s kaktusmi či kvetinami s tŕňmi. V predajniach Hornbach alebo v e-shope www.hornbach.sk si môžete vyberať z niekoľkých veľkostí tak, aby rukavice pri práci s kvetinami či na záhrade presne obopínali ruku, a pritom umožňovali komfortný pohyb všetkých prstov. Rukavice for_q easy kúpite za 5,75 €.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.