Viete, ako sa prejavuje Cotardov syndróm?

Napísal Kristína Chudá 30. júl 2023

Ľudia s Cotardovým syndrómom (nazývaný tiež syndróm kráčajúcich mŕtvol) veria, že časti ich tela chýbajú, zomierajú, sú mŕtve alebo neexistujú. Ľudia s týmto zriedkavým syndrómom (asi 200 prípadov po svete) si myslia, že nič na celom svete neexistuje a nemá zmysel.

pexels_hand_23

O akú bizarnú chorobu ide?

Človek s týmto syndrómom si nedokáže nahmatať pulz, má pocit, že srdce už dávno nebije. Zdá sa mu, že sa ruky samovoľne nesú a nemá ich veľmi pod kontrolou. Necíti hlad a spánok a ak sa vôbec niekedy podarí zaspať, nezíska energiu späť. Má pocit, že je mŕtvi. Presnejšie: živí mŕtvi. Ale pravda je o niečo jednoduchšia. Pacienti si pri Cotardovom syndróme myslia, že sú mŕtvi, alebo rozhodne čoskoro budú. Tvrdia, že im chýbajú niektoré životne dôležité orgány alebo končatiny. Aj keď ich evidentne majú.

Príznaky

Ľudia s týmto syndrómom sa často stávajú oveľa menej spoločenskí. Môžu prestať hovoriť, môžu počuť hlasy, ktoré im hovoria, že sú mŕtvi alebo zomierajú. Iní môžu odmietať jesť (pretože okrem iných dôvodov nevidia zmysel, pretože sú „mŕtvi“). Niektorí si zasa môžu skúsiť ublížiť.

V jednom dobre zdokumentovanom prípade Cotardovho syndrómu hlásenom v roku 2008 bola 53-ročná žena prijatá do nemocnice po tom, čo jej rodina zavolala na číslo 911. Uviedli, že žena verila, že sú mŕtvi a cítila vôňu hnijúcich rýb. Požiadala aj o odvoz do márnice, pretože chcela byť s mŕtvymi ľuďmi.

Príčiny

Nie je jasné, čo spôsobuje Cotardov syndróm. Vieme, že je to často príznakom hlbšieho zdravotného problému, ktorý ovplyvňuje mozog, ako napríklad:

-        Demencia

-        Encefalopatia (ochorenie, pri ktorom vírus alebo toxín ovplyvňuje činnosť vášho mozgu)

-        Epilepsia

-        Migréna

-        Skleróza multiplex

-        Parkinsonova choroba

-        Mŕtvica

-        Krvácanie, ku ktorému dôjde mimo mozgu z dôvodu vážneho poranenia mozgu (váš lekár to môže nazvať subdurálne krvácanie)

Cotardov syndróm sa môže vyskytnúť takmer v akomkoľvek veku, hoci postihuje mnohých ľudí na začiatku 50. rokov. Mnoho ľudí, ktorí ho majú mali v minulosti problémy s duševným zdravím. Cotardov syndróm môže navyše spôsobiť bipolárnu poruchu u dospievajúcich a mladých dospelých.

Liečba

Existuje veľa spôsobov, ako liečiť Cotardov syndróm. Liečba prebieha kombináciou liekov a hovorovej terapie, ako je kognitívna behaviorálna terapia (CBT) alebo psychoterapia.

Zdroj foto: Pexels


https://www.webmd.com/schizophrenia/cotards-syndrome

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.