Viete, že mimické prejavy majú v rôznych kultúrach odlišný význam?

Ľudia prejavujú svoje pocity neverbálne, rozličnými mimickými grimasami a zvukmi. Tvár sa stáva obrazom, ktorý nám pomocou očí a úst hovorí o momentálnej nálade. v súčasnosti je vo vysokej obľube vozdiely vnímania nálady prajavovať hlavne v smajlíkoch...

happy_110922

Ázijské národy sa zameriavajú hlavne na oči, na rozdiel od ľudí zo západu, ktorí sa sústredia na celú tvár. Rozdiely vnímania nálady sa prejavuje aj v smajlíkoch (grafický symbol vyjadrujúci náladu vytvorený z interpunkčných znamienok): 

//  :-( – smútok  < európsky // - // (; .) – smútok< ázijský //.

My pri úsmeve či smútku zdôrazňujeme ústa // :-) //, aziati sa zameriavajú viac na oči //^_^//.

Dobrá nálada a úsmev je univerzálnym liekom na naše problémy. Pri úsmeve sa uvoľňujú svaly, vylučujú sa vo vyššej miere endorfíny – hormóny šťastia, ktoré spôsobujú dobrú náladu, zvyšujú náš sexepíl, znižujú vysoký krvný tlak a navodzujú pocity šťastia. Psychológovia odporúčajú pri malých smútkoch a depresiách tzv. „predstieraný úsmev“ s „vycerenými zubami“. Predstavte si len ten pohľad do zrkadla, ktorý nám zlepší náladu!  

Nezabúdajte, že s úsmevom sa ľahšie nadväzujú vzťahy a úspešnejšie riešia konflikty. Smiech má pozitívne účinky na našu psychiku, úprimný a hlboký smiech nám navyše spaľuje kalórie.

Na základe štúdie obéznych ľudí, prišli vedci k názoru, že 15 minút denne smiechu počas roka, zníži našu hmotnosť o dva kilogramy.  V prípade mamičiek a ich kojencov, má smiech vplyv na tvorbu melatonínu v materskom mlieku, dôsledkom čoho je znížené riziko alergií.   

Na záver, ak môžete nešetrite úsmevom a smejte sa čo najviac, pomôžete takto druhým a hlavne sama sebe! 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.