Viete, čo znamená...

...panický strach, hon na čarodejnice...? Na Slovensku bolo najviac procesov v 17. a na začiatku 18. storočia. Zlom nastal počas vlády Márie Terézie a jej následníkovi Jozefovi II....Slovo panika  pochádza z francúzštiny (panique) a dozviete sa, čo o nej hovorí mytológia ...

viete_1100x700

Panický strach pôvodne vyjadroval obrovské zdesenie; dnes sa prostredníctvom tohoto spojenia vyjadruje viac-menej bežná obava z nepríjemných vecí (panický strach pred skúškou, návštevou zubára a pod.) Slovo panika (zmätok, chaos) pochádza z francúzštiny (panique), ktorá sa obohatila gréckym spojením deima panikon - strach z Pana. Mytológia hovorí: Grécky boh stád, lesov, pastierov a lovcov Pan (v rímskom prostredí Faun) sa narodil s čudnou podobou - mal rohy, dlhé fúzy, bradu, kopytá a chvost - a tak ho vystrašená matka hneď po narodení opustila. Dospelý Pan sa venoval paseniu dobytka a hre na píšťalke, a hoci nemal šťastie v láske, bol veselým a obľúbeným spoločníkom. Jednu vec však neznášal: keď ho niekto vyrušil zo spánku. Vtedy začal vydávať také strašné zvuky (od vzlykania až po revanie), že všetky živé bytosti ovládol nepredstaviteľný strach a chaos.

Hon na čarodejnice označoval stredoveké prenasledovanie ľudí (predovšetkým žien, ale i mužov) obvinených zo spolčovania s diablom; dnes pod týmto spojením rozumieme nenávistné prenasledovanie nepohodlných protivníkov - hlavne tam, kde vôbec nie sú. Podľa análov čarodejnica bola žena schopná ovplyvňovať úrodu, počasie a zdravie živých bytostí. Vedela sa premieňať na zvieratá, lietala na metle, oddávala sa diablovi, slúžila čiernej mágii a popierala kresťanskú vieru. V 12. a 13. storočí nastal hon na čarodejnice. Pápežské hlavy zaviedli do praxe kruté "vyšetrovanie" všetkých podozrivých alebo nepohodlných ľudí, a to bez obžaloby, iba na základe podozrenia z čarodejníctva. Vyšetrovanie cirkevným tribunálom sa spájalo s mučením a končilo sa obesením alebo upálením obvineného na hranici.

Procesy s čarodejnicami sa šírili po Európe ako ľudská hlúposť - nezadržateľne. Na Slovensku bolo najviac procesov v 17. a na začiatku 18. storočia. Zlom nastal počas vlády Márie Terézie (1740-1780), ktorá síce pod tlakom šľachty zaradila čarodejníctvo do zbierky zákonov, ale zakázala mučenie a rozhodla, že nijaký proces sa nesmie konať bez jej súhlasu; vďaka čomu sa procesy vôbec nekonali. Jej následníkovi Jozefovi II. sa podarilo čarodejníctvo zo zákonníka úplne vynechať. Povery o bosorkách však pretrvávali až do 20. storočia. Čarodejnice a ich praktiky opäť zaktualizovala známa historka "Blair Witch".

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.