Vedeli ste, že ročne na svete použijeme až 3,6 miliardy zubných kefiek?

Prvé špáradlá, ktoré boli predchodcami zubných kefiek používali už Sumeri z obdobia okolo roku 3000 p.n.l. Tí majetnejší v Asýrii, Mezopotámii a v starej Číne používali špáradlá zo zlata. Zo starovekého Egypta pochádza predchodca dnešnej zubnej kefky.

foreo_kefka

Bol to kúsok tenkej vetvičky, ktorý bol na konci rozstrapkaný. Zubná kefka, ktorú poznali stredovekí Číňania (1498) bola v bambusovej či kostenej rukoväti, na ktorej sa nachádzali štetiny diviaka. Prvý patent na zubnú kefku bol zaevidovaný v roku 1857 v USA. Spočiatku sa štetinky vyrábali zo zvieracích štetín, nylonové sa používajú od roku 1938 vďaka firme DuPont.

Pri výbere produktov v rámci dentálnej hygieny sa už spoločnosť rozdelila na dve skupiny. Prvá uprednostňuje klasické zubné kefky, na ktoré si zvykli už z detstva a nedajú na nich dopustiť. Druhá skupina zase preferuje výdobytky modernej doby, ktoré neobišli ani dentálny či kozmetický svet. Tieto smart zariadenia sa tešia čoraz väčšej obľube najmä pre ich inovatívne funkcie, no aj kvôli pozitívnemu dopadu na životné prostredie.

Plastové materiály sú obvyklé pri väčšine zubných kefiek. To už samo o sebe nie je pre naše životné prostredie veľmi prospešné. Najmä keď hovoríme o bežných kefkách, ktoré po pár mesiacoch vymeníme za nové, čím prirodzene produkujeme stále viac odpadu. Potvrdili to aj nedávno zverejnené výsledky  štúdií National Geographic Society. Plastové zubné kefky končia na skládkach, kde sa úplne rozložia po viac než 400 rokoch! Len si to predstavte, aké konečné číslo to spraví pri každom človeku, ktorý zahodí nepotrebnú kefku. Odhaduje sa, že sa na celom svete ročne použije 3,6 miliardy zubných kefiek, zatiaľ čo priemerný človek ich za svoj život spotrebuje okolo 300.  To sú hodnoty, nad ktorými by sme sa mali zamyslieť. Aj taká drobnosť ako je výber zubnej kefky totiž vplýva na samotnú ekológiu či našu planétu.

Dobrou správou však je, že moderné technológie nám okrem svojej komplexnosti poskytujú aj možnosti na to, aby sme ich mohli používať čo najdlhšie. To znamená, že tak dokážeme predísť nadmernému vyhadzovaniu plastov, a tým prispieť k ochrane prírody, a z dlhodobého hľadiska aj k ušetriť naše peniaze. Aj práve preto, ako priamu reakciu na tieto alarmujúce čísla uviedla značka FOREO na trh najnovšiu špičkovú technológiu – sonickú zubnú kefku ISSA 3, ktorá sa môže pochváliť dlhou životnosťou. A tak keď si budete najbližšie vyberať zubnú kefku, vyberte si takú, ktorá je opakovane použiteľným, hygienickým a dlhodobým riešením a prispejte aj vy k znižovaniu spotreby jednorazových produktov.

Produkty FOREO zakúpite na Notino.sk alebo v parfumérii Douglas.

ZDROJ: www.foreo.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.