Viete, ako funguje hydroxyapatit v zubnej sklovine?

Kryštály minerálu hydroxyapatitu sú prirodzenou súčasťou kostí a zubov. Hydroxyapatit v zubnej paste :sensitive whitening vyhladzuje štruktúru zubnej skloviny a zabraňuje jej demineralizácii, teda uvoľňovaniu najmä vápnika a fosfátu. Článok vznikol v spolupráci s bielou perlou® a zubnou lekárkou MDDr. Andreou Hrubou.

zdravy_usmev

Ako funguje hydroxyapatit?

Sklovina zuba je až z 95 % zložená z anorganických látok. Hlavnou zložkou je hydroxyapatit, prítomné sú však aj iné minerály ako napríklad uhličitan vápenatý, fluorid vápenatý alebo uhličitan horečnatý. Hydroxyapatit je bohatý na vápnik a fosfor. Vďaka vysokému obsahu minerálov je sklovina veľmi tvrdá.

Hydroxyapatit sa pri poklese pH pod 5,5 rozpúšťa. Lokálna aplikácia fluoridov je viac než priaznivá, vďaka fluoridom v pastách je naša sklovina odolnejšia. Poslednú dobu sú v popredí na trhu zubné pasty s obsahom hydroxyapatitu, tento materiál sa prirodzene vyskytuje v sklovine, v zubovine a aj v zubnom cemente, dodáva zubom silu a pevnosť. Kryštály hydroxyapatitu majú za úlohu obnoviť a remineralizovať vzniknuté demineralizácie skloviny.

„Zubná pasta s obsahom hydroxyapatitu, a teda práve :sensititve whitening od bielej perly®, jemne remineralizuje poškodené miesta zubnej skloviny. Týmto hydroxyapatit predchádza vzniku zubnému kazu a napomáha udržať zuby silné a mineralizované. Zároveň znižuje vplyv kyslých nápojov a potravín na zuby, chráni sklovinu a znižuje stratu minerálov a riziko vzniku erózií. Jeho obsah v paste má pozitívny vplyv na prechádzanie citlivosti zubov, pretože vytvorí na povrchu zuba ochrannú vrstvu,“ vysvetľuje zubná lekárka MDDr. Andrea Hrubá.

Dokážeme si stravou/nápojmi znížiť obsah hydroxyapatitu v zuboch?

K strate hydroxyapatitu zo skloviny dochádza vo viacerých situáciách. Hydroxyapatit je rozpustný minerál, ktorého štruktúra sa rozpadá pri pH nižšom ako 5,5. Deje sa to najmä pri vzniku zubného kazu.

Ďalšou skupinou je rozpúšťanie hydroxyapatitu vďaka strave a nápojom s kyslým pH. Sú to napríklad citrusy, víno, kola, káva, ocot... Pri častej konzumácii takýchto potravín môže dôjsť k erózii zubov (*erózia je v zubnom lekárstve odborný termín označujúci stratu tvrdých zubných tkanív vďaka priamemu pôsobeniu kyseliny). Ku strate hydroxyapatitu môže taktiež prispieť časté zvracanie, gastroezofázový reflux, kyslé lieky (vitamín C, kyselina acetylsalicylová..) alebo aj vonkajšie bielenie.

Ďalším prípadom je abrázia a atrícia zubov. Tu ide o mechanickú stratu skloviny a hydroxyapatitu, typickým príkladom je používanie tvrdých zubných kefiek, abrazívnych pást a nesprávnej techniky čistenia zubov. Vtedy dochádza k odhaleniu zubných krčkov a vzniku klinových defektov na krčkoch zubov.

Na hydroxyapatit má vplyv každý výkyv pH do kyslých hodnôt. Toto sa deje po každom jedle a chvíľku trvá, kým sa vďaka slinám pH vráti do neutrálnych hodnôt. Čím častejšie sa takýto výkyv opakuje, tým viac sklovina trpí. Najhoršie je to po konzumácii cukrov. V praxi je teda lepšie zjesť celú čokoládu naraz ako ju pojedať celý deň.

Súvisí citlivosť zubov s genetikou?

Citlivosť zubov vzniká najmä vtedy, keď dôjde k odhaleniu dentínových tubulov. Za normálnych okolností je dentín skrytý pod zubnou sklovinou a zubným cementom. Môže sa to stať pri spomínaných eróziách, abrázii, no aj stratou attachmentu gingívy. Sú rodiny, v ktorých sa citlivosť zubov, vrodené defekty skloviny a odhalené zubné krčky vyskytujú častejšie. Najväčší vplyv však majú práve exogénne faktory ktoré vyústia do straty skloviny ako napríklad nevhodná technika čistenia zubov, príliš časté čistenie zubov, abrazívne pasty, bielenie, tvrdé kefky, škrípanie, konzumácia kyslých nápojov a potravín, získané ochorenie ďasien, fajčenie, lieky... Každý citlivý zub by však mal byť vyšetrený zubným lekárom, aby sa vylúčil zubný kaz, zle tesniaca plomba alebo prasklina v zube.

Pre precitlivené zuby je charakteristická ostrá, krátka bolesť. Zubná pasta :sensitive whitening s hydroxyapatitom a vápnikom je určená na posilnenie a remineralizáciu zubnej skloviny. Zároveň uľavuje od bolesti citlivých zubov, ktorá je spôsobená konzumáciou teplých a studených jedál, nápojov a pri čistení zubov. Okrem toho udržuje prirodzenú mikroflóru ústnej dutiny a zabezpečuje jemné bielenie zubnej skloviny vďaka enzýmu Glukózo-oxidáza a fluór chráni pred zubným kazom. Ochrana ďasien, antibakteriálny účinok a sviežosť sú zabezpečené obsahom levanduľového a citrónového oleju. Index abrazivity, teda mechanického čistenia je veľmi nízky (RDA 9) – šetrný k zubnej sklovine – vhodný na čistenie zubov sonickými kefkami.

biela_perla_821

Odporúčania zubnej lekárky MDDr. Andrey Hrubej pri citlivých zuboch:

•       používanie mäkkej zubnej kefky

•       jemná technika čistenia zubov bez prílišného tlaku

•       používanie pasty na citlivé zuby (s obsahom hydroxyapatitu alebo dusičnanu draselného), napr. zubná pasta :sensitive whitening

•       používanie pasty s nízkym stupňom abrazivity

•       obmedziť konzumáciu príliš studených alebo príliš horúcich jedál

•       pravidelná dentálna hygiena a fluoridácia

•       obmedziť konzumáciu kyslých potravín a nápojov

•       pokiaľ vyššie spomenuté opatrenia nepomáhajú, je vhodné sa poradiť so svojím zubným lekárom o ďalšom spôsobe riešenia

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.