Viete, kedy sú na stavanie snehuliaka na to tie najlepšie podmienky?

Napísal TS Počasie & Radar 18. január 2021

18. január je Svetový deň snehuliakov – oslávte ho postavením jedného z nich. Hneď ako napadne prvý sneh, malí aj veľkí vyrazia na lúku a začnú stavať snehuliaka. V týchto dňoch konečne na Slovensku nasnežilo, preto si túto aktivitu môžu užiť mnohí z nás. Ako je však možné, že sa zo snehu robia guľôčky a kedy sú na to tie najlepšie podmienky?

den_snehuliakov

Oslávte Svetový deň snehuliakov postavením jedného originálneho snehuliaka.

Voda slúži ako lepidlo

Na postavenie snehuliaka potrebujete nielen dostatočné množstvo snehu, ale aj vodu. Každý, kto už raz snehuliaka staval, vie, že ak začnete maličkú guľu zo snehu pred sebou gúľať, bude sa postupne zväčšovať. Občas zanecháva za sebou jasnú zelenú stopu presvitajúcej trávy, pretože sa na ňu nalepí všetok sneh a objaví sa tráva. Ideálne podmienky pre túto priľnavosť sú teploty okolo bodu mrazu a vlhký vzduch.

Ako to funguje?

Čerstvo napadnuté snehové kryštály sú na začiatku navzájom voľne spojené. Vďaka vode, ktorá sa vyskytuje pri teplotách okolo 0 °C, je vzduch z dutín medzi kryštálmi vytláčaný a kryštály sa začnú spájať pevnejšie. Voda takpovediac zlepuje snehové (ľadové) čiastočky. Gúľaním a stláčaním snehu sa zo spleti snehových kryštálov vytláča vzduch. Molekuly vody sa môžu čoraz pevnejšie naviazať, pretože sa dostanú bližšie do kontaktu s ľadovými čiastočkami. Tak sa vytvorí pevná snehová guľa. Ak by sme chceli, aby snehuliak vydržal dlhšie, musel by po postavení zamrznúť. Tak by bolo toto snehové umenie doslova zabetónované nadlho.   

Snehuliaci sú s nami už odpradávna

Prvá zmienka o týchto obľúbených postavičkách zo snehu sa objavila v európskej literatúre už v 16. storočí. Prvýkrát bolo samotné slovo snehuliak (po nemecky Schneemann) spomenuté v roku 1770 v zbierke detských piesní od Christiana Felixa Weißa. Je však známe, že táto idea stavať snehuliakov k nám bola prinesená od Eskimákov. A ujala sa aj na našom území.

Každý jeden snehuliak je originál – jeho neodmysliteľnou súčasťou je mrkva namiesto nosa, klobúk či starý hrniec na hlave, uhlíky či kamienky ako gombíky a konáriky ako ruky. Fantázii sa však medze nekladú. Jeho imidž môže pokojne dopĺňať šál, čiapka, metla, prípadne sa môže opierať o lyže.

Snehuliak sa dostal aj do našich ustálených slovných spojení, určite poznáte frázy ako napr. som naobliekaný ako snehuliak, vyzeráš ako snehuliak. Snehuliak je však aj neodmysliteľnou súčasťou množstva detských rozprávok a básní, každoročnou ozdobou Vianoc a symbolom dobrej nálady a radosti.

aplikacia_radar_snehuliaci

Svetový deň snehuliakov

Pre svoju celosvetovú popularitu si zaslúžia mať aj svoj svetový deň. Ten sa oslavuje stále 18. januára, tento rok teda v pondelok. Prečo práve vtedy? Je jasné, že tento deň musí byť v zimných mesiacoch, preto je to január. A číslo 18 symbolizuje práve snehuliaka – osmička má rovnaký tvar ako snehuliakova postava a jednotka je jeho metla.

Oslávte teda aj vy tento deň postavením jedného z nich a to, či budú podmienky vhodné na jeho stavanie práve v pondelok 18. januára, sa dozviete jednoducho a rýchlo v predpovedi počasia v bezplatnej aplikácii Počasie & Radar. Aplikácia je k dispozícii pre Android i iOS.

Zdroj: Počasie & Radar - text, obrázky


O nás

Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších viac ako 30 krajinách sveta. Viac ako 130-členný tím zamestnancov spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia.

Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.