Viete, čo sú nootropiká?

Nootropiká  sú prírodné vitamínové doplnky na obnovu mozgu. Kombinujú v sebe kombinujú  poznatky tradičnej medicíny aj výsledky najnovšieho vedeckého bádania. Pomáhajú zlepšiť mentálny výkon, zvýšiť sústredenie a dokonca chrániť mozog pred škodlivými látkami.

shutterstock_1464187604

Moderná doba je čoraz rýchlejšia. Dennodenne nás stavia do situácií, ktoré si vyžadujú rýchle a rozhodné riešenia. O rastúcom strese ani nehovorím. To všetko kladie zvýšené nároky na naše mentálne schopnosti. Súčasná veda sa preto snaží nájsť odpoveď na otázku, či sa náš mozog dá ešte vylepšiť, aby sme náročné situácie lepšie a ľahšie zvládali.

Odkiaľ sa vzali nootropiká?

Dobrá správa je, že sa jej podarilo nájsť odpoveď. Riešením sú nootropiká alebo nootropické doplnky. Ide o rôzne chemické zlúčeniny, ktoré pomáhajú zlepšovať činnosť mozgu resp. ho chrániť. Autorom tohto termínu je rumunský doktor a chemik  Dr. Corneliu E. Giurgea, ktorý na nootropiká narazil náhodou. Hľadal liek, ktorý by pomáhal ľuďom bojovať s nespavosťou.

Jeho objav z roku 1963 - piracetam však mal presne opačným účinok. Pomáha (dodnes sa používa) na liečbu poruchy mozgovej činnosti. Odvtedy sa oblasť nootropických doplnkov rozšírila aj o ďalšie látky, ktoré sa používajú na liečbu ďalších ochorení spojených mozgom (napr. hyperaktivita).

Treba však dodať, že do kategórie nootropík patria aj ďalšie látky, ktoré podporujú činnosť mozgu, no nie sú syntetického pôvodu. Väčšinou sú založené na prírodných látkach a vychádzajú zo skúseností tradičnej medicíny, ale aj poznatkov modernej vedy. Príkladom takéhoto nootropika je napríklad Pro Brain E, ktorý obsahuje 13 rôznych nootropických látok pre optimálny mentálny výkon a sústredenie. Okrem iného sa v ňom nachádza extrakt z guarany (zdroj kofeínu) a zvýšené množstvo L-Theanínu pre lepšie sústredenie počas dňa.

Ako tieto výživové doplnky fungujú?

Princíp fungovania nootropík je rôzny. Niektoré látky pomáhajú rozširovať cievy resp. udržiavať ich pružnosť čím zvyšujú prietok krvi v tele. Vďaka tomu je mozog lepšie zásobený kyslíkom a živinami, vďaka čomu môže lepšie pracovať.

Antioxidanty chránia neuróny v mozgu pred poškodením pôsobením voľných radikálov. Zároveň ho pomáhajú čistiť od škodlivých látok. L-Theanín, ktorý sa nachádza napríklad v zelenom čaji, je považovaný za spúšťač Alfa mozgových vĺn. Tie sú podstatné pre všetkých, ktorý majú kreatívne povolanie, nakoľko sú nutné pri kreovaní nových vecí.

Keďže aj mozog sa potrebuje regenerovať, pomáhajú nootropiká aj v tejto oblasti. Huba Lion's Mane má jedinečnú schopnosť spúšťať opravné procesy v mozgu. Nootropické doplnky sa zvyčajne snažia bojovať aj proti stresu, nakoľko ten pôsobí negatívne nielen na mozog, ale aj na celý organizmus. Na tento účel sa používa napríklad extrakt z rastliny Bakopy drobnolistej alebo Rozchodnice ružovej.

Efekt nootropík je možné ešte zvýšiť, pokiaľ sa kombinuje aj s pravidelným pohybom (cvičením), ktoré zabezpečí ešte lepšie okysličenie mozgu. Samozrejmosťou by mala byť aj zdravá a vyvážená strava. Posledným dôležitým prvkom je potom pravidelný osem hodinový spánok, ktorý mozog pre svoju činnosť nutne potrebuje.

Kedy je to bezpečné?

Používanie voľne predajných nootropických doplnkov na prírodnej báze nebýva spojené s negatívnym dopadom na ľudské zdravie. Samozrejme je aj v tomto prípade dôležité dodržiavať odporúčanú dennú dávku. Avšak aj prípadné náhodné predávkovanie by nemalo mať vážnejšie dôsledky na organizmus. Pokiaľ trpíte chronickým ochorením alebo pravidelne beriete nejaké lieky, je dobré sa pre istotu poradiť s obvodným lekárom.

V prípade, že hľadáte výživové doplnky, ktoré vám pomôžu zlepšiť činnosť mozgu a zároveň sú vyrobené na prírodnej báze, má pre vás Probrain ideálny doplnok pre výživu vášho organizmu.

Zdroj obrázku: LuckyStep / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.