Viete...

... čo sa skrýva za skratkou CFS? Chronický únavový syndróm, ktorý sa často prejavuje celkovým vyčerpaním, bolesťami hlavy a malátnosťou. Presný pôvod tohto ochorenia však stále nie je presne určený.

insonnia 1200x795

Vzhľadom nato, že vedci stále nezistili presné príčiny tohto nepríjemného ochorenia, musí byť liečba vždy individuálna. Stále sa vedie polemika, či ide o špecifické ochorenie alebo súbor zdravotných problémov. Únavovým syndrómom trpia milióny ľudí na svete, ale častejšie sú ním postihnuté práve ženy. Sú to hlavne aktívne, pracovité a neprimerane zaťažené ženy s pracovnými a osobnými povinnosťami. Odborníci sa zhodujú, že významnú úlohu tu zohráva oslabený imunitný systém v kombinácii s fyzickým a psychickým preťažením a rôznymi autoimunitnými ochoreniami.

Ďalšie možné príčiny ochorenia:
poruchy centrálneho systému, svalového metabolizmu, abnormálna hormonálna aktivita, depresia a stres
Na stres a depresiu, zle vplývajú prudké teplotné zmeny, ktoré aj na zdravých jedincov negatívnym pôsobia. Poruchy spánku, únavu a orientáciu v čase negatívne ovplyvňuje zmena času zo zimného času a na naopak. Všetky tieto problémy by však mali do 48 hodín pominúť. Časový prechod je vhodné preklenúť pohybom na čerstvom vzduchu a konzumáciou čerstvých vitamínov v ovocí a zelenine. Pokiaľ únava pretrváva viac než polroka je tu možnosť ochorenia na chronický únavový syndróm.

Sprievodné zdravotné príznaky ochorenia:
poruchy spánku, bolesť hlavy, zažívacie problémy, dlhodobá vyčerpanosť, zhoršená pozornosť, bolesti kĺbov a svalov, bolesti hrdla... Liečenie býva vždy individuálne a to antidepresívami pri depresiách a komplexnou liečbou sprievodných príznakov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.