Dovolenka v Pieninách

Čo by ste povedali na letnú dovolenku, na ktorú nemusíte dlho cestovať a zažijete na nej poriadnu dávku zábavy aj oddychu?


Nemusíte ani siahnuť hlboko do vrecka, ak sa totiž rozhodnete pre dovolenku na Slovensku zistíte, že to má nielen svoje výhody, ale najmä svoje čaro. Oblasť severného Spiša a Pienin vás dostane svojou krásnou prírodou, históriou, tradíciami aj množstvom rekreačno - športových možností. Či už hľadáte to správne miesto na dovolenku s rodinou, športové vybláznenie alebo oddych v kúpeľoch, určite neoľutujete ak sa vyberiete do Pienin.

Severný Spiš Pieniny je známy svojím prírodným bohatstvom. Nájdete tu niekoľko rôznych turistických tráscyklotrás, ktoré sú ušité na mieru náročným a skúseným cestovateľom, ale aj jednoduchšie určené pre rodiny s deťmi. Na potulkách na vás čakajú rôzne vyhliadky s úchvatnými výhľadmi a prechádzať budete aj miestami, ktoré dýchajú miestnou históriou a tradíciami. 

Oblasť severného Spiša a Pienin sa môže popýšiť množstvom minerálnych prameňov. Ak ich chcete všetky navštíviť, stačí nasledovať špeciálnu turistickú trasu – Cestu minerálnych prameňov, ktorá spája dvanásť prameňov ponúkajúcich návštevníkom komplexnú regeneráciu celého tela aj mysle. Ak sa vydáte na túto cestu, určite neminiete najstaršie kúpele Slovenska vo Vyšných Ružbachoch ani tie najmodernejšie Kúpele  Červený Kláštor Smerdžonka. 

Prameň „Smerdžonka“, pri ktorom vyrástli kúpele, preslávila legendami opradená postava mnícha Cyprián, ktorý už vo svojej dobe využíval jeho liečivé účinky. Prírodná liečivá minerálna voda je vďaka svojmu zloženiu bohatému na minerálne látky a sírovodík, predurčená hlavne na ozdravovanie kožných chorôb, ale aj chorôb pohybového aparátu, neurologických chorôb, či ako pitný režim pri poruchách tráviaceho ústrojenstva. 

Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka budú po rekonštrukcii doplnené o rôzne oddychové, relaxačné a športové zóny, aby priniesli svojim návštevníkom čo najviac potešenia, aktívneho oddychu a relaxu. Už teraz sa môžu tešiť na nový, 400 m dlhý okruh pre bežcov a korčuliarov, detské ihrisko s lanovou pyramídou, či miesta, kde si budú môcť zahrať ruské kuželky, veľký šach alebo bedminton. V areáli bude zväčšený amfiteáter, v ktorom sa organizujú koncerty a nové altánky budú slúžiť na príjemnú opekačku v blízkosti kúpeľov. Kto by mal chuť si zacvičiť priamo v prírode, môže vyskúšať vonkajšie stroje na posilňovanie a osviežiť sa v bazéne s protiprúdmi.

 

Splav rieky Dunajec patrí medzi turisticky najvyhľadávanejšie atrakcie. Návštevníci môžu z plťky obdivovať krásy prírody Pieninského národného parku a zároveň si vychutnávať rozprávanie legiend a povier od pravých pltníkov. Plavba na plťke sa končí neďaleko chaty Pieniny, kde hrá goralská muzika, ochutnať môžete goralské špeciality a záujemcovia sú pasovaní za Goralov. Ak si plavbu chcete užiť na vlastnej koži, vyskúšajte splav na raftoch. Okrem Dunajca sa takto dá splaviť aj rieka Poprad na hranici medzi Slovenskom a Poľskom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.