Jedinečný ekosystém ľadovcovej rieky s tipom na 5-dňovú turistiku

Napísal Rakúska Turistika 29. máj 2024

Koľko sa zmestí do piatich dní? Päť dní to je 120 hodín a 7.200 minút – čo pri našom rýchlom životnom tempe nie je veľmi dlhý čas. Pri rieke Isel vo Východnom Tirolsku však pojem „čas“ nadobudne iný význam a spomalí sa. Tu je päť dní časom, za ktorý môžete prejsť chodník Iseltrail.

isel_0524

Iseltrail, 3.etapa, turistika © TVB Osttirol / Ramona Waldner

Chodník Iseltrail: od malebných horských dediniek po arktické pásmo

Isel je posledná voľne tečúca ľadovcová rieka v Rakúsku. Neprerušovaná priehradami alebo inými prekážkami vytvorenými človekom tečie z ľadovca Umbalkees v blízkosti majestátneho vrchu Rötspitze v Národnom parku Vysoké Taury až po sútok s Drávou. Iseltrail, ktorý bol prvýkrát sprístupnený pre verejnosť v roku 2020, je asi 75 km dlhý diaľkový turistický chodník rozdelený na päť etáp, ktoré je možné zvládnuť za päť dní. Počas týchto piatich dní zdolajú turisti trasu zo stredovekého mesta Lienz k ľadovcu Umbalkees a stretnú sa pritom s neuveriteľne premenlivou krajinou a ekosystémami: od malebných horských dediniek, slnečných údolí a pieskových pláži cez pokojné prastaré lesy a duniace vodopády až po fantastickú prírodu arktického pásma. 

5_etapa_iseltrail

Iseltrail, 5.etapa © TVB Osttirol / Ramona Waldner

Jedinečný ekosystém ľadovcovej rieky

Ľadovcové rieky sú jedinečné, pretože sa neustále menia. Bez priehrad a iných prekážok, ktoré zasahujú do prirodzeného toku vody, sa rieky každý deň vybrežia. Vzniká tým unikátne a vzácne životné prostredie pre stále viac ohrozovanú faunu a flóru.

Jedným z príkladov je myrikovka nemecká, vysoký ker s hlbokými koreňmi a svetloružovými kvetmi. V minulosti patrila k častým druhom, ale s klesajúcim počtom voľne tečúcich riek v Európe sa stala zriedkavejšou. Pre život tejto rastliny sú totiž rozhodujúce záplavy: neustále presuny štrkových brehov zabezpečujú dôležité živiny a zabraňujú, aby tento svetlomilný ker zatienili borovice a jelše.

myrikovka_nemecka

Myrikovka nemecká v údolí Virgental © Wolfgang Retter

Isel ponúka bezpečný domov nielen ohrozenej myrikovke nemeckej, ale aj mnohým druhom zvierat. V posledných rokoch vo všeobecnosti klesala populácia vydier riečnych, hlavátok podunajských a hmyzu z čeľade korčuliarok, ktoré však našli útočisko v okolí rieky Isel.

Voľne tečúce ľadovcové rieky majú neopísateľnú hodnotu, no stále viac ich ohrozuje napríklad topenie ľadovcov v dôsledku klimatických zmien. Tok rieky Isel je dnes chránenou oblasťou a ak sa vyberiete po jej stopách, bude sa vám zdať, že jej prirodzená sila je nekonečná. Existencia Isel však nebola vždy neohrozená.

Turistický chodník ako ochranný štít pre životné prostredie

Po desaťročiach tvrdej práce sa Isel v roku 2015 stala súčasťou sústavy chránených území Natura 2000 – systému vzácnych, no ohrozených európskych biotopov. O päť rokov neskôr v roku 2020 bol otvorený turistický chodník Iseltrail, ktorý vznikol v spolupráci s fotografom a ochrancom prírody Matthiasom Schickhoferom. Iseltrail nie je iba novou trasou, ktorú môžu zdolávať a obdivovať dovolenkári a turisti, ale v prenesenom zmysle slova aj ďalším ochranným štítom rieky a jej okolia. Okrem záujmu verejnosti prináša chodník rieke ďalšie finančné prostriedky a umožňuje lepšie pochopiť, prečo je nesmierne dôležité zachovať i ostatné ľadovcové rieky v Európe. Ako povedal Wolfgang Retter: „Iseltrail bol posledným kameňom v ochrannom múre okolo rieky Isel.“

Ísť na turistiku a vliecť so sebou všetku batožinu? Pre mnohých turistov to je odstrašujúca predstava. Ak však dáme šancu viacdenným túram a diaľkovej turistike, podľahneme onedlho ich osobitnému šarmu. Na ceste cez malebné dedinky až k tradičným salašom môžeme skrátka zažiť viac – viac prírody, viac pohostinnosti, viac dobrodružstiev. A keď si všetko, čo potrebujeme, nesieme na chrbte, nájdeme istým spôsobom i cestu k sebe samým.

Iseltrail v skratke

Dĺžka: 73,5 km
Stupeň obťažnosti: stredný
Doba chôdze: 22 hodín
Najlepšie ročné obdobie: máj – september
Začiatok: Lienz, Východné Tirolsko
Koniec: Umbalkees resp. Ströden, Východné Tirolsko
Najvyšší bod: 2.500 m
Výškové metre - stúpanie: 2.120 m
Výškové metre - zostup: 1.380 m

Tip: Moja prvá diaľková turistika: chodník Iseltrail za 5 dní  >>

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.