Zdolajte strmé skaly a „preleťte sa“ lesom

Napísal Rakúska Turistika 20. september 2021

Túžite po dobrodružstvách? O adrenalín a príjemnú zmenu pre celú rodinu sa postarajú lanové a lezecké parky v mnohých regiónoch Rakúska. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi z Tirolska, Dolného Rakúska a Korutánska.

Udržať rovnováhu na rozkolísaných mostíkoch, vyšplhať sa na strmé skaly či letieť na lane flying fox ponad jazero alebo cez les: takéto a podobné dobrodružstvá zažijete na návšteve lanového alebo lezeckého parku. Môžete sa tu dostať až na hranice vašich schopností a posilniť tak svoju sebadôveru. Lezenie a udržiavanie rovnováhy zlepšia vašu obratnosť a koordináciu pohybov. V Tirolsku je obľúbeným cieľom malých i veľkých lezcov Kletterwald Hornbach v Kitzbühelských Alpách. Lezeniu a boulderingu sa tiež môžete venovať v tirolskom Pitztali. Pohľad do hĺbky až 80 metrov ponúka výškový lezecký park v regióne Wagrain-Kleinarl v Salzbursku. Vo Viedenskom lese v Dolnom Rakúsku sa priaznivci lezenia stretávajú pri stenách Peilsteinu. S výhľadom na jazero Faaker See sa šplhajú začínajúci i profesionálni lezci na korutánskom Kanzianibergu. Rodiny s deťmi si určite užijú pobyt v lesnom lezeckom parku v  údolí Brandnertal vo Vorarlbersku.

1.TIP: Naučte sa liezť neďaleko Viedne
Na juh od Viedne v dolnorakúskom Viedenskom lese sa týči vrch Peilstein – ideálne miesto, kde môžete začať a zdokonaliť sa v lezení.

1_peilstein

Peilstein je najväčší lezecký park v širšom okolí Viedne a po jeho stenách sa šplhalo už niekoľko generácií. Hladké vápencové steny siahajú až do výšky 120 metrov a vďaka viac ako 900 trasám a 30 sektorom sú výzvou i pre skúsených lezcov.

Kurzy lezenia ponúka Alpinschule Peilstein. Deti od 7 rokov sa tu pripravia na lezenie po zaistených ferratách, samozrejme, so všetkým, čo k tomu patrí: zoznámia sa s výstrojom, naučia sa rôzne techniky istenia, viazania uzlov a pripevnenia na lano. S takýmito základnými vedomosťami a potrebným vybavením sa rodiny môžu vybrať na niektorú z ferrát Peilsteinu. Najjednoduchšiu z nich (stupeň obťažnosti A) je ideálne spojiť s turistikou okolo Peilsteinu. Jej stredný úsek vedie cez Uhuwinkel pri jaskyni, je priebežne zaistený lanami a kramľami a v hornej časti i krátkymi rebríkmi.

Po lezeckom dobrodružstve načerpáte nové sily v reštaurácii Peilsteinhaus alebo môžete navštíviť neďalekú rozhľadňu.

Zdroj: Wienerwald Tourismus
Web: www.wienerwald.info  a www.wienerwald.info/ausflug/a-alpinschule-peilstein  a www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/peilstein-klettersteig/ 

2.TIP: Dokážte svoju šikovnosť v lese
Svoju obratnosť si malí i veľkí lezci zlepšia v lesnom lezeckom parku Kletterwald Hornpark v obci St. Johann in Tirol.

2_kitzbueheler

Skvelým miestom na strávenie aktívneho dňa s celou rodinou je Kletterwald Hornpark, najväčší výškový lezecký park v Kitzbühelských Alpách. Dostanete sa sem celkom jednoducho: rozľahlý areál lezeckého parku sa nachádza pri strednej stanici lanovky Harschbichlbahn pod vrchom Kitzbüheler Horn. Hneď vedľa leží jazero Angerer Alm, odkiaľ sa vám naskytne úžasný výhľad na pohorie Wilder Kaiser. V parku je osem parkúrov s viac ako 80 prvkami a špeciálny mini-parkúr pre deti od troch rokov.

Pred vstupom dostanú návštevníci školenie a absolvujú skúšobný parkúr. Potom sa už malí i veľkí lezci (od výšky 110 cm) môžu vybrať samostatne zdolávať všetky prekážky. Bezpečné lezenie zaisťuje špeciálny systém, smer cesty označujú piktogramy. Kto chce, môže pobyt zakončiť ako skutočný „kráľ lesa“ – letom na lane flying fox pomedzi stromy a ponad jazero.

V parku Kletterwald Hornpark sa tiež môžete voziť na segwayoch a horských motokárach či balansovať na lane slackline a vyskúšať si stand-up-paddling.

Zdroj: Tourismusverband Kitzbüheler Alpen – Infobüro St. Johann in Tirol
Web: www.kitzalps.cc 

3.TIP: Lezenie s výhľadom na jazero
S výhľadom na korutánske jazero Faaker See sa rodiny šplhajú po skalných stenách Kanzianibergu.

3_villach

Kanzianiberg pri Finkensteine pri jazere Faaker sa týči strmo do výšky. Jeho kompaktné, dobre štruktúrované a až 60 metrov vysoké steny si už dávno obľúbili lezkyne i lezci. Výber je vskutku široký: na „Kanziho“ vedú lezecké trasy a ferraty všetkých stupňov náročnosti. Viaceré ferraty spája „Magic Mountain Trail“. Rodiny s deťmi, ktoré už majú skúsenosti s lezením, by si určite nemali nechať ujsť ferraty v úsekoch „Glucke“ a „Königin“.

Kto s lezením ešte len začína, nájde vhodný terén na skalách neďaleko parkoviska. Túry po ferratách so sprievodcom ponúkajú dve lezecké školy. Účastníci kurzov môžu pomocou zariadenia flying fox dokonca „preletieť“ roklinu medzi skalnými vežami Großer a Kleiner Prasvale. Pre deti od ôsmych rokov sú každú stredu na programe jednoduché lezecké a zlaňovacie cvičenia.

Zdroj: Region Villach Tourismus
Web: www.visitvillach.at  a www.visitvillach.at/de/klettergarten-kanzianiberg  a https://maltatal.rocks/klettergebiete-posts/klettergarten-kanzianiberg/ 

4.TIP: Zahľaďte sa do hlbočiny
„Kamzíky“ v regióne Wagrain-Kleinarl v Salzbursku sa môžu tešiť na vzrušujúci terén a vzletné výšky.

4_wagrain

V regióne Wagrain-Kleinarl čaká na fanúšikov lezenia nejedno dobrodružstvo – samozrejme len ak netrpia závratmi. Mimoriadnej obľube sa teší výškový lezecký park Kleinarl s idylickou polohou na Peilsteinpalfene s krásnym výhľadom do údolia. Nájdete tu sedem parkúrov s viac ako 60 prvkami. Detské parkúry sú určené lezcom od výšky 110 cm. Novinkou je skupinový parkúr, kde tímy riešia rôzne úlohy. Na nevšedné zážitky sa môžete tešiť na fialovom a čiernom parkúre, kde sa zahľadíte až do hĺbky 80 metrov.

Skalné steny a vodopád sa nachádzajú pri ferrate v rokline Kesselfallschlucht v Kleinarli. Cesta do údolia vedie cez päť lán flying fox a lanový most, ktorý prechádza cez dva vodopády. Na začiatok zariadenia flying fox sa dostanete po ferrate s nízkym, stredným alebo vysokým stupňom náročnosti.

Kleinarl okrem toho ponúka na výber tri ďalšie ferraty. „Tatzlwurm“ sa hodí pre celú rodinu a ferraty „Kesselfall“ cez roklinu Kesselfallschlucht a „Kleinarler Luftikus“ so stredným až vysokým stupňom obťažnosti sú určené skúseným lezcom.

Zdroj: Wagrain-Kleinarl Tourismus
Web: www.wagrain-kleinarl.at und www.kletter-welt.at 

Zdroj foto: 

1_Peilstein - Triesting,(c)Wienerwald Tourismus, Andreas Hofer,

2_Kitzbueheler Alpen, Kletterwald Hornpark in St. Johann in Tirol, (c) Mirja Geh

3_Region Villach, Tourismus Klettern Kanzianiberg,(c) Region Villach Tourismus, Franz Gerdl

4_Wagrain Kleinarl Kletterwelt, (c) Wagrain Kleinarl Tourismus

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.