Chystáte sa na výlet či turistiku?

Pripravili sme pre vás pár tipov na dôležité veci, ktoré by nemali chýbať vo vašej turistickej výbave. Na území Slovenska sa sústreďuje pestrá mozaika prírodných zaujímavostí a kultúrno-historických pamiatok, ktoré by ste mali navštíviť.

1.TIP: Záhadné miesta na Slovensku 

Na území Slovenska sa sústreďuje pestrá mozaika prírodných zaujímavostí a kultúrno-historických pamiatok. Je preto zákonité, že sa táto pestrosť a rôznorodosť premieta aj do javov a úkazov, ktoré majú v sebe čosi magické, tajomné či záhadné. 

Tajomné Slovensko 

Niet sa čo čudovať, že sa tento príťažlivý tajomný svet objavuje v takom množstve, ktorých opis sa vmestil do knižnej série s piatimi dielmi. Po minuloročných knižných prechádzkach záhadnými miestami Slovenska sme sa dočkali štvrtej a piatej knihy, ktorou sa celá séria završuje. Poslednou knihou sme sa dopracovali k úctyhodnému číslu 710 záhadných a zaujímavých miest Slovenska. 

Sopečné záhady 

Autorom obidvoch knižných noviniek, ktoré vychádzajú vo vydavateľstve DAJAMA je autor desiatok publikácií o Slovensku geograf Ján Lacika. V štvrtom diele „záhadologického“ bedekra zavedie čitateľov na juh stredného Slovenska, do historických regiónov Novohrad a Hont. Podľa jeho slov „príroda tohto regiónu nám ponúka mnoho záhad spojených najmä s vulkanizmom, ktorého produkty veľmi dobre poslúžili miestnym obyvateľom, či už ako originálne skalné obydlia vydlabané do poddajných tufov alebo ako nesmierny zdroj bohatstva v podobe veľkého množstva rúd.“ 

Spečený múr aj tajomní templári 

Najväčšou záhadou tejto časti Slovenska je tajomný spečený múr nazývaný aj Val obrov tiahnuci sa od Sitna až k Dunaju. Mnoho nezodpovedaných otázok zostalo aj z čias tureckých vojen a osudov tajomných templárskych rytierov, ktorých pôsobenie je tu prinajmenšom také záhadné ako je záhadný tento legendárny mníšsky rád sám o sebe. 

Benediktínsky kláštor i Putikov vŕšok 

V piatom diele Záhadných miest čitateľ navštívi Pohronie, Podpoľanie a Horehronie a oboznámi sa s pestrou ponukou ich záhad okorenenou aj mnohými legendami či povesťami. 

Na úvod sa ponorí do tajomnej takmer tisícročnej histórie benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku a potom sa pokúsi zrekonštruovať poslednú sopečnú aktivitu na Slovensku, ktorá sa udiala pred stotisíc rokmi na Putikovom vŕšku. 

Velestúr a pohronské hrady 

Ako uvádza Ján Lacika, „ďalej nás čaká rozlúštenie tajomného nápisu na vrchu Velestúr a zamyslenie sa nad tým, či je v Kremnických Baniach ten pravý geografický stred Európy. Spoločne sa budeme snažiť spoznávať zlaté časy zaniknutých kúpeľov vo Vyhniach či na Borovej hore, avšak zároveň sa ponoríme aj do dávnej histórie dodnes fungujúcich kúpeľov v Sklených Tepliciach a na Sliači. Zvlášť zaujímavou témou pátračov po tajomstvách 

a záhadách sú aj pohronské hrady. Putovanie za pohronskými záhadami ukončíme na Kráľovej holi, o ktorú sa ľudová slovesnosť zaujímala viac ako o ktorýkoľvek iný vrch na Slovensku.“ 

Legendy a rozprávky 

Dôležitou súčasťou kníh sú aj rozličné ľudové povesti, legendy a rozprávky, v ktorých je vždy určitý kus historickej pravdy a zároveň aj realite sa vymykajúcej fantázie. Vyberme sa spolu objavovať tieto záhady a navštívme miesta, ktoré nás zaujmú svojou nevšednou malebnosťou a tajomnými príbehmi. 

zahadne_miesta_dajama

2.TIP: Pitná voda na výlet aj expedíciu.

Britská značka LifeSaver® vyrába prenosné zariadenia na čistenie vody, ktoré fungujú na princípe tlakovej ručnej pumpy. V prípade odrezanie od spoľahlivého zdroja pitnej vody zaistia produkty LifeSaver prísun tekutín zo zdrojov čisto prírodných, ako sú rieky, rybníky, jazerá ale napríklad aj kaluže. Ponúka tak ideálne riešenie pre kemping, cestovanie, turistiku alebo akúkoľvek outdoorovú aktivitu, kde je prísun tekutín kľúčový. Rovnako tak ale môže zachraňovať životy v krízových situáciách, ako sú humanitárne či prírodné katastrofy.

Ako to funguje?

Nádoby LifeSaver sa líšia svojím objemom. Od 400 ml cestovných fliaš Liberty, cez transportné nádoby Cube s objemom 5 l až po kanistre Jerrycan schopné pojať 18,5 l vody. Všetky tieto filtračné nádoby LifeSaver sú uzavreté tlakové jednotky vybavené vymeniteľnými filtrami z dutých vlákien a ručnými pumpami. Pomocou pumpy je voda tlačená cez filtre, ktorých póry s priemerom cca 15 nanometrov (= 0,000015 mm) zachytávajú mikroorganizmy. Filtračná membrána dokáže odstrániť z vody 99,9% cýst, 99,99% vírusov a 99,9999% baktérií. Filter s aktívnym uhlím následne odfiltruje prípadný chlór a zbaví vodu zápachu a nepríjemnej pachuti. Výstupnou dýzou potom pod tlakom prúdi pitná voda vhodná na okamžitú konzumáciu.

Dostatok pitnej vody pre jednotlivcov aj skupiny

Objem prefiltrovanej vody sa líši podľa jednotlivých produktov. Pri 400 ml fľaši to je 4000-6000 litrov (podľa druhu filtračnej kazety) pri kanistroch Jerrycan až 20 000 litrov. Patentovaná technológia "FailSafe" zaisťuje, že filtračné zariadenia prestanú fungovať, ak je filter zanesený a je potrebné ho vymeniť. Tým pádom nedôjde k ohrozeniu užívateľa ani po prekročení životnosti filtra.

liberty_0621

Produktový tip: LifeSaver Liberty - Unikátny filter na vodu

Maximálne efektívna filtračná a čistiaca fľaša na vodu na báze pumpy. Odstraňuje z vody baktérie aj vírusy. Filter s aktívnym uhlím zlepšuje chuť vody. Fľaša s objemom 400 ml prefiltruje až 2000 l rýchlosťou cca 1,2 l / min. Systém FileSafe sám stráži životnosť filtračnej kazety. Vyrobená je vo Veľkej Británii a testovaná podľa najprísnejších hygienických noriem. Odporúčaná cena: 139 € www.store.moris-distribution.cz

3.TIP: Energiu si doplňte orechovými kapsičkami Powerlogy

Všetko sa pomaly vracia do starých koľají a vy sa s chuťou môžete pustiť do objavovania okolia, športovania či cestovania aj s celou rodinkou. A na to potrebujete tú správnu energiu! Získate ju z obľúbených Powerlogy orechových krémov bez umelých prísad, ktoré si teraz vďaka unikátnemu cestovnému baleniu môžete pribaliť so sebou na cesty či deťom do školy.

pl_pouches_combo

 Orechové krémy v novom praktickom cestovnom balení si určite obľúbia všetci malí či veľkí milovníci zdravých snackov. www.powerlogy.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.