Nordic walking - severská chôdza, liek proti pandémii

Napísal Lexikon.sk 16. február 2021

Severská chôdza – nordic walking – je pomerne mladý druh športu. Vznikol vo Fínsku ako letná tréningová metóda pre bežcov na lyžiach. Je to šport vhodný pre každého, za každého počasia a v každom ročnom období, pretože je jednoduchý, finančne nenáročný a veľmi efektívny pre udržiavanie výbornej fyzickej i duševnej kondície.

nordic_walking_snwa

Ide o chôdzu so špeciálnymi palicami, podobnými lyžiarskym. Sú vybavené kovovými hrotmi alebo nasadzovateľnými gumovými nadstavcami podľa typu terénu. Pri chôdzi s palicami je zapojených 600 svalov v tele, horná časť tela preberá až 30% práce nôh a odľahčuje ich od záťaže.

Z histórie

Nordic walking je dnes samostatná športová aktivita. Jej počiatky sú datované do roku 1930, keď fínski bežeckí lyžiari využívali nordic walking pri letnej príprave. Na praktizovanie nordic walkingu využívajú klasické bežkárske palice.

V roku 1966 bol nordic walking prvýkrát využitý na hodine telesnej výchovy na základnej škole. Hodinu s názvom chôdza s lyžiarskymi palicami viedla fínska priekopníčka Leena Jääskeläinen. V rokoch 1968 – 1971 pôsobila ako profesorka na University of Jyväskylä a zaradila tu nordic walking do výučby. V rokoch 1973 – 1991 (ako hlavná inšpektorka na Fínskom ministerstve školstva) propagovala využitie nordic walkingu na hodinách telesnej výchovy a spropagovala ho v rozhovoroch pre viaceré fínske médiá. V rokoch 1987 – 1988 boli zorganizované prvé verejné preteky vo Fínsku. K legendárnej Leene Jääskeläinen sa pridáva riaditeľ Fínskej asociácie rekreačného športu Tuomo Jantunen.

Špeciálne pomôcky

Od roku 1996 sa začali vyrábať prvé palice vhodné pre nordic walking. Aki Karihtala (vtedajší marketingový riaditeľ značky Exel, súčasný prezident INWA) vytvoril akčný plán na propagáciu tejto ozdravno – športovej aktivity na celom svete. Podarilo sa tiež zastabilizovať medzinárodný názov pre severskú chôdzu nordic walking a zorganizovať prvé inštruktorské kurzy. Neskôr sa tento šport rozšíril po celkom svete a dnes je to mimoriadne obľúbená samostatná športová disciplína.

Ako to funguje?

Pri nordic walkingu sa kráča takzvane za telom, nie pred telom, pohyb nejde z lakťa (nekrčíme ho), ale z ramena. Práca s palicami zabezpečuje prirodzené a šetrné striedanie napínania a uvoľňovania svalstva, ktoré sa tým zároveň posilňuje. Chodci majú kontakt so zemou a používaním palíc sa rozdelí ich telesná hmotnosť medzi ruky a nohy. Takto sa až o 30 % odľahčí pohybový aparát. Na rozdiel od bežcov, ktorí v pohybovej fáze zaťažia svoje kĺby až trojnásobkom svojej telesnej hmotnosti, ide o športovú aktivitu vhodnú pre ľudí, ktorí majú problémy s chrbticou, kolenami, zvýšenou hmotnosťou.

Neprehliadnite: Ide sa na bežky a na sánky! Štiavnické vrchy sú ideálna voľba aj v zime

Pre opatrnejší prístup ku kostiam sa odporúča aj pri osteoporóze. Nordic walking má nesporný vplyv na zlepšovanie telesnej koordinácie a motoriky a je vhodný aj pre ľudí s problémami udržiavania rovnováhy.

Pridáte sa?

Výhodou takejto chôdze je aj menšie napätie v oblasti krčnej chrbtice, aktivácia trojhlavého svalu ramena, prsného svalu, ramenného pletenca aj širokého svalu chrbta. Pri aktívnom športovaní je zapojených až 90 % svalov tela. Postupom času sa z nordic walkingu vyvinul ešte rad ďalších športov ako nordic blading, nordic snowshoeing, nordic cruising, nordic running, nordic winter walking. Obľuba športu nie je limitovaná žiadnym ročným obdobím. V zime má svoje neopakovateľné čaro, tým skôr, že ide o individuálny šport, ktorý je vhodný aj pri výnimočných a aktuálnych protipandemických obmedzeniach.

Tento zaujímavý šport má svoje silné korene aj na Slovensku. Jeho oficiálnou platformou je Slovenská asociácia Nordic Walking – SNWA.

Foto a video – zdroj: SNWA
Viac na: www.snwa.sk

Zdroj: Lexikon.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.