Turistika na Strednom Slovensku

Výlet do prírody, či strávenie aktívneho času so svojimi najbližšími, je určite ten najlepšie strávený čas. Ak vás láka turistika a nemáte presne zmapované, kam by ste chceli v najbližších dňoch vybrať, určite sa nechajte inšpirovať nasledujúcimi tipmi na výlet v okolí stredu našej republiky.

turistika_vybava

Čičmany

Určite každý pozná krásnu dedinku Čičmany, ktorá sa vo svete preslávila krásnymi maľovanými drevenicami. Ornamenty, ktoré sa nachádzajú na dreveniciach, sú unikátnou a starobylou architektonickou kultúrou a patria medzi najznámejšie znaky slovenskej kultúry. V Čičmanoch môžete nájsť 136 krásnych dreveníc. Čičmany nie sú známe iba drevenicami, ale môžete sa pokochať krásnou okolitou prírodou, nazbierať liečivé bylinky, alebo huby.

Jánošíkové diery

Ďalšou veľmi známou lokalitou sú práve Jánošíkové diery, ktoré sa nachádzajú v národnej prírodnej rezervácií Rozsutec. Jánošíkové diery sa delia na Horné diery, Dolné diery a nové diery. Pripravte sa stredne náročnú turistiku, budete prechádzať ponad potoky, cez lávky so zábradlím a tiež vás neminie pár menších rebríkov. Preto nezabudnite na kvalitnejšiu obuv, nakoľko v tomto prostredí je dosť šmykľavo. Počas cesty budete môcť vidieť približne 20 vodopádov a krásnu a jedinečnú prírodu.

Rozhľadňa Terchovské srdce

Terchová je všeobecne známa nie len turistom, ale aj ľuďom, ktorí o turistiku ani nezavadili. Hneď po príchode do Terchovej, uvidíte na túto krásnu rozhľadňu. Nachádza sa na najvyššom bode vrchu, ktorý sa volá Oblaz. Výlet ku rozhľadni začína pri supermarkete, v strede obce. Trasa ďalej pokračuje po modrej turistickej značke. Cestou vás bude sprevádzať náučny chodník, vďaka ktorému vám cesta ubehne naozaj rýchlo. Ani nebudete vedieť a zrazu sa pred vami vynorí krásna 30 metrová rozhľadňa.

Oravský hrad

Na celom Slovensku môžete nájsť nádherné hrady a zrúcaniny, ktoré ponúkajú nie len peknú turistiku, ale aj kus histórie. Jedným z takýchto hradov je aj Oravský hrad, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Tento hrad patrí medzi najvýznamnejšie hrady na Slovensku. Okrem iného tu nájdete aj rôzne expozície, ako napríklad etnografické, historické, alebo prírodovedné. Otvorený je takmer celý rok, preto neváhajte a vydajte sa nenáročnú turistiku.

V prípade, že máte v obľube náročnejšiu turistiku, vyskúšajte výlet napríklad do Štiavnických vrchov, na Roháče, alebo na Donovaly. Odmenou vám budú nie len krásne výhľady, ale aj zlepšenie kondície a dobrý pocit z čerstvého vzduchu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.