Štajerská cyklistická história a špeciálne tipy

Napísal TS Steiermark Tourismus 05. apríl 2019

Bez obáv, nebudeme sa vracať až k začiatkom cyklistiky v dobe bronzovej, ale zameriame sa na čas po roku 1870, aj keď arcivojvoda Johann rozhýbal nohami svoju drezinu už v roku 1820.

steiermark tourismus ikarus cc

Ako sa to všetko začalo...

Po roku 1870 sa v uliciach Grazu vynoril prvý pedálmi poháňaný dopravný prostriedok a už v roku 1894 tu bolo 800 až 1000 nadšených bicyklistov, ktorí počas nedieľ a sviatkov podnikali výlety na bicykloch. V takzvaných zimných cyklistických školách sa vyučovali cyklistické zdatnosti. Graz tak bol vďaka mnohým cyklistickým spolkom už pred rokom 1900 centrom cyklošportu, a tak patrili bicykle až do prvej svetovej vojny ku každodenným dopravným prostriedkom.

Jedným z členov cyklistického spolku s názvom Grazer Radfahrer-Club je aj cyklistikou inšpirovaný vynálezca Janez Puh/Johann Puch z vtedajšieho Dolného Štajerska. Ten v Grazi zakladá v parku Volksgarten svoju vlastnú dielňu na opravu bicyklov a predáva tam značky Dürkopp, Humber... Vlastné bicykle začína Johann Puch vyrábať od roku 1889, teda presne pred 130 rokmi, a to pod značkou Styria. Už v roku 1891 zamestnáva spoločnosť „Johann Puch & Comp.“ 34 pracovníkov a v roku 1895 má už 330 zamestnancov, ktorí ročne vyrobia 6 000 bicyklov. V roku 1914 Puch zomiera a je pochovaný na Centrálnom cintoríne v Grazi.

Bicyklovanie v štajerských regiónoch: Špeciálne tipy

Cyklotrasa „Štajersko: vínna krajina“ s novou kartou GenussCard a e-biky.
Ide o 402 km, ktoré vás zvedú do štajerskej vinohradníckej oblasti. Cyklotrasa „Štajersko: vínna krajina“ na svojich ôsmich etapách spája všetko, čo patrí ku krásnemu životu na východe, juhu a západe Štajerska. Záhrady a riečne oblasti, kúpele a kultúrne poklady, historická a súčasná architektúra, živé mestá a zasnené dediny. Medzi nimi vynikajúce vinárne a vinohrady, ocenené reštaurácie, dedinské pohostinstvá a lokálne manufaktúry, ktoré sa dobrou chuťou postarajú o gurmánske prekvapenia.
Tip 1: Na tejto cyklotrase sa dá perfektne využiť nová karta GenussCard pre tri regióny.
Od 1. marca do 31. októbra 2019 je k dispozícii 247 výletných cieľov, ktoré môžete objavovať v 163 ubytovacích zariadeniach.
Tip 2: Oplatí sa tiež prenocovať v niektorej z „Bett+Bike“ prevádzok ocenených pečaťou kvality. Z celkového počtu 79 B+B prevádzok je na tejto trase 38.
Tip 3: V štajerských hoteloch si môžete prostredníctvom e-bike boxu rezervovať elektrický bicykel, na ktorom môžete vyraziť na cesty.
17 takýchto e-bike boxov s 10 rôznymi prevedeniami kvalitných a výborne udržiavaných športových, mestských a celoodpružených e-bikov nájdete v Štajersku pri tunajších hoteloch, ako je napr. Weingasthof Sabathihof, Jufahotels Graz, Stubenbergsee a Leibnitz, Hotel Stainzerhof či Hotel Retter v obci Pöllau. www.steiermark.com/rad

Východné Štajersko z novej strany na cyklotrase „Štajersko: vínna krajina“

Začiatok leta prináša vďaka 43-kilometrovej etape medzi obcami Loipersdorf a Gleisdorf možnosť podniknúť 3-dňovú okružnú jazdu po Východnom Štajersku. Z obce St. Ruprecht an der Raab, v ktorej je úvod cyklotrasy „Štajersko: vínna krajina“, vedie táto 153 km dlhá okružná trasa krajinou jabĺk a prírodnou rezerváciou Pöllauer Tal, domovom starej odrody hrušiek s názvom Hirschbirne až do mesta Hartberg s historickým starým mestom na úpätí vinohradov okolo kopca Ringkogel. Nasledujúci deň trasa pokračuje do kraja termálov: po ceste sú kúpele H2O-Thermen-Resort a liečebné kúpele Bad Waltersdorf, Rogner Bad Blumau a termálne kúpele Loipersdorf. V obci Loipersdorf zídete z hlavnej trasy, ktorá sa ďalej tiahne na juh a prejdete po cyklotrase Rittscheintalradweg R21 späť cez obec Gleisdorf, v ktorej sa začína Východoštajerská Rímska vínna cesta, až do obce St. Ruprecht an der Raab, odkiaľ je rýchlovlakom výborné spojenie do Grazu.

Na tomto novom variante trasy sa nenachádzajú len viechy, ale aj známe lahôdky Haberl & Fink's Delikatessen s pridruženým hostincom. Vo vlastnej manufaktúre týchto lahôdok vyrába Bettina Fink-Haberl svoje špeciality z čerstvého ovocia a zeleniny. Sortiment siaha od nakladaného ovocia v octesortiert cez chutney, marmelády, pestá až k raritám, ako sú čierne orechy či nakladaná jarabina. www.steiermark.com/weinlandradtour

Najkrajšie piknikové miesta v lete 2019

38 vybraných piknikových miest vás opäť pozýva do prírody. Tak rozdielne typy krajiny, taký podobný obsah piknikového koša, a tak vybrané regionálne a sezónne pochúťky od slaniny až po vegánske maškrty:

• Piknik v oblasti Mariazeller Bürgeralpe v nadmorskej výške 1 270 m
• Piknik s 360-stupňovým panoramatickým výhľadom na kopci Wurzenberg v Južnom
Štajersku
• Piknik pri idylickom rybníku Leonharditeich v Murau, pri „hladomorni“
• Piknik v opátstve Admont – Prehliadka opátskej knižnice. Dozviete sa tu veľa zaujímavých
informácií o zbierkach opátstva a prehliadku ukončíte príjemným piknikom v prírode.
• Piknik pri kultúrnych pamiatkach: od súčasného múzea sôch Österreichischer
Skulpturenpark až po tradičný skanzen Stübing.
www.steiermark.com/picknick

Večera pri sviečkach v 381-ročnej vínnej pivnici

V marci a apríli si od piatku do nedele môže vždy šesť ľudí vychutnať veľmi špeciálny kulinársky zážitok: 5-chodovú večeru pri sviečkach v 381 ročnej vínnej pivnici hradu Kästenburg v obci Ratsch an der Weinstraße, vrátane vína v cene 65 Eur.
Dôležitá poznámka: Teplo sa oblečte, v pivnici je len 14 °C.
Kulturweingut Kästenburg, Ratsch an der Weinstraße.www.kaestenburg.at

Zdroj foto: (C) Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.