Aktívna dovolenka vo Východných Čechách

Napísal TS Vychodnicechy.info 13. marec 2019

Východné Čechy ponúkajú veľa miest, kde môžete prevádzkovať svoju obľúbenú pohybovú aktivitu. Región vás očarí svoju malebnou krajinou s citlivo zasadenými pamiatkami. Región vás očarí svoju malebnou krajinou s citlivo zasadenými pamiatkami. 

inline woman 1000x663

Pre vyznávačov inline korčuľovania nájdete takmer bezkonkurenčné podmienky v oblasti Orlická-Třebovská, kde bola vybudovaná sieť údoliami riek Tichej Orlice a Třebovkymedzi mestami Choceň, Ústí nad Orlicí, Letohrad a Česká Třebovás vylúčením vjazdu motorových vozidiel a celkom právom je označovaná ako kráľovstvo pre cyklo a inline korčuľovanie. Množstvo trás tiež ponúka okolie Pardubíc. Východné Čechy sú vďaka neustále rozširovanej sieti chodníkov ideálnym regiónom pre cykloturistiku. Skúsenejší bikeri môžu prejsť singletreky na Dolnej Moravealebo v Cykloparku podhorí u Chrudimi.

Vyznávači adrenalínových športov a najrôznejších outdoorových aktivít si tiež prídu na svoje. Stále viac obľúbenejšie sa stávajú lanové parkypaintballové  ihriská.  Región však ponúka aj motokárové dráhy, miesta na horolezectvo, vodné lyžovaniea potápanie na východočeských nádržiach Přelouči. V regióne sa nachádza mnoho miest vhodných na kúpanie - od známych priehrad Pasienkya Seč, cez letné či kryté bazény s toboganmi a inými atrakciami v mestách až po zatopené pieskové lomy pre ľudí hľadajúcich osamelé pokojné miesto. 

Región ponúka pre vodákov množstvo riek, z ktorých mnohé sú zjazdné celoročne. K najnavštevovanejším z nich patrí Orlice (a jej prítoky Tichá a Divoká Orlice),Labea pre ozvláštnenie plavby sa tiež prechádza umelo vybudovaným Opatovickým kanálomz prelomu 15. a 16. storočia. Vzhľadom k množstvu vodných plôch, ktoré región ponúka, je okrem klasických vodných športov ako sú jachting, windsurfing, ale aj vodné lyžovanie či wakeboarding, takmer ideálne pre potápanie. Samotné priehrady a množstvo zatopených lomov k tomu aj nabáda. Medzi spôsoby, ako tráviť voľný čas patrí tiež agroturistika. Ak máte záujem spoznať vidiecky život a byť v blízkom kontakte s domácimi zvieratami, tak si vyberte a navštívte niektorú z rodinných fariem vo Východných Čechách.

www.vychodnicechy.infowww.facebook.com/vychodnicechy

Po stopách konských kopýt vo Východných Čechách

Ďalší nový turistický produkt pre aktívnu turistiku je zameraný na kone, ktoré sú vo východných Čechách všade a je to snáď aj možno tým, že región je pre kone už predurčený. Potvrdzuje to aj fakt, že mnohé mestá majú vo svojom znaku kone ako symbol odvahy a sily. Región známy ako raj koní a ich milovníkov je plný unikátnosťou, ktoré nikde inde v Českej republike nenájdete. Fandiť, ​​jasať a trebárs aj vsádzať môžete na Veľkej pardubickej steeplechase. Jej ohlas a náročnosť znie urobilo jeden z najprestížnejších dostihov v Európe. Ak nie ste práve fanúšikmi športového raja, rozhodne by ste mali navštíviť Národný žrebčín Kladruby nad Labem. V jeho barokových stajniach žije pôvodné české plemeno-starokladrubský kôň. Účel týchto vznešených tvorov je rýdzo ceremoniálne a dodnes slúži na niektorých európskych kráľovských dvoroch. 

kone 1200x800p

Oddýchnuť si a naučiť sa rajtovať možno v rôznych jazdeckých športoviskách. Vášmu putovaniu po stopách konských kopýt by nemali uniknúť Slatiňany. Mestečko má ku koňom bližšie, než si myslíte. Nájdete v ňom žrebčín, kde sa chovajú starokladrubští vraníci. Čo by kameňom od stajní dohodil sa týči Slatiňanský zámoks unikátnym hipologickým múzeom svetového formátu. Pre malých i veľkých objaviteľov je ako stvorený Švýcárna -múzeum starokladrubského koňa. Jej priestory sú prešpikované interaktívnymi expozíciami s možnosťou osedlania najväčšieho plyšového koňa na českom území. A keby predsa len Vás zastihla túžba túlať sa prírodou a zažiť naozajstný kontakt s koňmi, neváhajte a využite stovky kilometrov „konských chodníkov“  a objavovanie rančov.

Regiónom Východní Čechy prechádza tzv. Chrbticový jazdecký chodník, ktorý začína vo Vídnia pokračuje až do východných Čiech. Miestne jazdecké okruhy križujú Chrudimsko, Pardubicko, nové trasy pre milovníkov jazdeckej turistiky vznikajú napríklad v Orlických horách, na Podzvičínsko CIV Železných horách.

www.vychodnicechy.infowww.facebook.com/vychodnicechy

Viac na: http://www.kone.vychodnicechy.info/ 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.