Znížte výdavky na minimum

Neustále narastajúce ceny potravín a nehnuteľností nás nútia hľadať alternatívne riešenia, ako mesačne ušetriť aspoň nejaké euro. Bohužiaľ veľa ľudí žije na pokraji chudoby, čo samozrejme nie je priaznivá situácia. Či sa to ale časom zmení, ukáže čas.

kredit 1200x800

Ak ale túžite znížiť výdavky na minimum, musíte si osvojiť určité pravidlá. Nebudete k tomu potrebovať žiadneho finančného poradcu. Príjmy a výdaje si dokážete zrátať aj sami. Uvidíte, že keď si osvojíte naše rady, bude sa vám žiť lepšie. Kľudne si budete môcť dovoliť aj finančne náročnejšiu investíciu – kúpu plynového kotla.

Nekupujte to, čo nutne nepotrebujete

Veľkou chybou azda každej druhej slovenskej domácnosti je kupovanie nepotrebných vecí. Napríklad čo sa týka potravín, možno si to ani neuvedomíme, ale nakúpime aj to, čo obyčajne nepotrebujeme. Majte vždy premyslené, čo v daný týždeň budete variť. Nemusí to byť presne, ale aspoň ako-taký odhad musíte mať. Nestane sa tak to, že zvyšky jedla budete musieť vyhodiť do kontajnera. Keď tak, sledujte zľavy na tovar. Niekedy sa oplatí počkať na akcie.

Odkladajte si pravidelne určitú sumu z výplaty

 Vytvorte si takýto zvyk. Každý mesiac, hneď po výplate, si odkladajte určitú sumu. Ešte predtým si však po dobu jedného mesiaca skúste zapisovať buď do diára, alebo do akéhokoľvek slovníčka denné výdaje. Získate tak prehľad, koľko míňate a vďaka tomu zistíte, koľko si budete môcť dovoliť odkladať bokom. Oceníte to najmä vtedy, ak budete potrebovať kúpiť niečo väčšie, drahšie a aj vtedy, keď budete chcieť ísť na dovolenku. Vtedy sa oplatí opäť sledovať na internete aktuálne zľavy na pobyty.

Je jasné, že ak si zavediete sporiaci účet, získate na tom aj nejaké úroky. Finančný sektor je však nestabilný a niekedy je naozaj lepšie si odkladať bokom do kapsičky, ako dávať do banky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.