Gambling ničí životy

Športové stávkovanie je nebezpečným koníčkom a katom normálneho života. Ako pri každej na pohľad neškodnej zábavke, aj tu sa dá veľmi ľahko vstúpiť na šikmú plochu zvanú „závislosť“.


„Rýchly zárobok“ sú magické slová, ktorým každý rok podľahne obrovské množstvo ľudí.


Čo je to gamblerstvo?

Tento pojem je modernejší názov pre patologické hráčstvo. Tento stav sa prejavuje nutkavým hraním bez potreby prestávky. Do hlavnej role sa často stavajú aj peniaze. Hráč sa chytá do pasce, ktorá mu ponúka finančnú výhru, avšak tá častokrát nepríde. Forma, príznaky aj liečba gamblerstva závisia od mnoho faktorov. Medzi ne patria vek, sociálne prostredie, ale aj spôsob hrania (automaty, PC hry, alebo aj poker online...). Vráťme sa však na úvod článku, kde je spomenutý pojem závislosť. Tento termín nie je tak úplne pravý pre gamblerstvo. Patologické hráčstvo môžeme radiť do skupiny návykových a impulzívnych porúch. Táto porucha sa deje na úkor vlastných potrieb, sociálnych a rodinných záväzkov atď...  Kedy však človeka nemožno zaradiť ako pacienta s touto poruchou? Vtedy, keď nehrá pravidelne. Tiež vtedy keď trpí manickými stavmi. Vtedy sa totiž jedná o psychickú poruchu, ktorá sa na základe hráčstva len prejavuje.

Štádiá rozvoja hráčstva a správanie hráča

  1. Štádium vyhrávania. Hráč začína investovať do svojho nového koníčku. Môže sa stať, že ho nalákajú jeho kamaráti, ktorí sledujú tipy na zápasy pravidelne. Preto vhodí do banku peniaze. Automaty, stávkové kancelárie, či kasína sú lákavé. Po pár výhrach sa do banku hádže viac peňazí a hráč je spokojný. Zvyk zahrať si sa prehlbuje. Toto štádium však netrvá dlho.
  2. Štádium prehrávania. Po pár výhrach si hráč začína hľadať zámienky prečo si ísť zahrať, návšteva stávkovej kancelárie je železným pravidlom. Koníček zaradil do svojho bežného života. V tomto štádiu sa však objavujú stále častejšie prehry. Hráč má problémy s peniazmi, mnoho krát začne kradnúť, požičiavať si financie, ktoré nevracia. Dostáva sa do rodinných a iných problémov.
  3. Strata kontroly. Hráč trávi stávkovaním a hraním väčšinu času. Prerušil kontakt s rodinou, kamarátmi. Na otázky o jeho problémoch reaguje útočne. Majetok rozpredáva vo veľkom. Keď už nemá čo rozpredať, nasledujú problémy s exekútormi. Mnohí hráči padajú do depresií a začínajú si uvedomovať problém.
  4. Riešenie. To nastáva vo viacerých rovinách. Mnoho hráčov, ktorí nevedia so svojim problémom bojovať upadajú do ťažkých depresívnych stavov, ktoré končia samovraždou. Tí, ktorí sa problému postavia sa môžu obrátiť na rôzne liečebne, alebo aj na svojho lekára, ktorý pacienta odporučí príslušnému ústavu. Patologické hráčstvo, či gambling sa lieči na úrovní psychických chorôb.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.