Aké zvieratko je vhodné do detskej izby školáka?

Napísal Tatiana Kubišová 18. september 2024

Každý rodič sa skôr či neskôr stretne s otázkou, aké zvieratko by bolo najvhodnejšie pre jeho ratolesť. Zverenie starostlivosti o domáceho miláčika školákovi nie je len o naplnení prirodzenej detskej túžby, ale aj o príležitosti učiť dieťa zodpovednosti, starostlivosti a empatii.

Avšak, výber prvého domáceho miláčika by mal byť dobre premyslený, obzvlášť, ak sa jeho domovom má stať detská izba. 

Výber prvého zvieratka – zodpovednosť rodičov aj detí

Pri výbere zvieratka pre malého školáka je kľúčové zvážiť, čo od neho dieťa očakáva a aké sú jeho schopnosti. Deti na prvom stupni základnej školy si často nedokážu úplne uvedomiť všetky potreby živého tvora, preto je úlohou rodičov usmerniť ich a vysvetliť im, že starostlivosť o zvieratko znamená pravidelnú zodpovednosť. Na začiatok môže byť vhodné zvieratko, ktoré nevyžaduje veľa času a pozornosti, napríklad rybičky alebo iné vodné živočíchy.

2_superzoo_18924

Akváriový set pre rybičky, foto: Superzoo

Akvaristika ako prvý krok k zodpovednosti

Pre začiatočníkov sú veľmi vhodné malé akváriové sety, ktoré sa zmestia na stôl alebo nočný stolík v detskej izbe. Zväčša obsahujú kompletnú výbavu, teda filter, ohrev vody, svetlo aj kryt, pričom ide zároveň o dizajnový doplnok. Sety si môžete zadovážiť v tvare kocky, kvádra či gule. „Akvárium s objemom 10 až 30 litrov sa zmestí aj na menší stolík a je ideálne pre deti, ktoré si takto môžu osvojiť základy starostlivosti o živého tvora. Rybičky, krevetky alebo iné drobné vodné živočíchy sú zaujímavé na pozorovanie a starostlivosť o ne je pomerne jednoduchá. Kŕmenie je nenáročné a zapájať sa môžu aj menšie deti, samozrejme s asistenciou rodičov,“ prízvukuje Robert Schemmer zo Super zoo. Akvárium je pritom ten najkrajší živý obraz, ktorý má na detskú dušu aj terapeutický vplyv, keďže znižuje stres a pomáha upokojiť deti s hyperaktivitou. Niektoré akváriá sa predávajú aj so skrinkou, ktorej farebnosť vám bude ladiť s interiérom.

1_superzoo_18924

Akváriový set s mimoňmi, foto: Superzoo

Drobné cicavce či slimáky?

Pre deti, ktoré chcú aktívnejšieho miláčika, sú vhodné tiež drobné cicavce. Pokiaľ by však mal bývať spolu s nimi v detskej izbe, je dôležité poznať jeho režim. „Veľkej popularite sa tešia škrečky. Ich chov nezaberie toľko miesta, no zvyčajne sú aktívne v noci či na brieždení, čo môže deti rušiť zo spánku. Morča je zase spoločenské zvieratko, ktoré žije dlhšie ako škrečok, je aktívne cez deň, ale môže byť tiež pomerne hlučné. Králik sa hodí aj do detskej izby, lebo v noci spí, no potrebuje viac priestoru a spoločné aktivity s členmi rodiny,“ vysvetľuje Robert Schemmer. Podľa jeho slov je pre deti na prvom stupni základnej školy prijateľný aj slimák africký, ktorého radi pozorujú.

Vtáčiky ako inteligentní a veselí spoločníci

Viac aktivity a interakcie ponúka priateľstvo s operencami. Papagáje sú rozumné, učenlivé a prítulné, no pre bezpečnú manipuláciu s ich krehkými telami je nevyhnutné, aby dieťa malo dobre vyvinutú jemnú motoriku. Ide o denné tvory, ktoré môžu byť aj v detskej izbe. Deťom prinášajú veľa radosti a zábavy. Pre začiatočníkov sú vhodné napríklad andulky či zebričky. Deti môžu vtáčikov pozorovať, učiť ich triky, alebo sa len tešiť z ich spoločnosti.

3_nsplash_18924

Papagáj môže bývať v detskej izbe, foto: Unsplash

Zvieratá, ktoré sa nehodia do detskej izby

Napriek tomu, že mnohé deti túžia po mačke alebo psovi, tieto zvieratá sú zvyčajne príliš náročné na starostlivosť pre mladších školákov. Mačka, ako nočný lovec, môže dieťa rušiť, zatiaľ čo pes vyžaduje pravidelné prechádzky a väčšiu zodpovednosť, čo často nakoniec ostáva na rodičoch. Takisto ježkovia ani potkani, ktorí sú nočné tvory, nie sú vhodní spolubývajúci do detskej izby, pretože ich nočná aktivita môže narušovať spánok detí. „Zo skúsenosti by som zvážil tiež kúpu suchozemskej korytnačky pre malé dieťa. Ide o dlhovekého tvora, ktorý môže byť neraz aj predmetom dedičského konania, no veľmi mladých majiteľov môže nudiť,“ hovorí Robert Schemmer zo Super zoo.

4_unsplash_18924

Mačka je spoločenské zviera, foto: Unsplash

Výber zvieratka by mal byť premyslený krok

Zaobstaranie domáceho miláčika pre dieťa je krok, ktorý môže výrazne prispieť k rozvoju jeho zodpovednosti a empatie. Vhodné zviera, či už je to rybička, škrečok alebo vtáčik, dokáže byť nielen zábavným spoločníkom, ale aj motivátorom, ktorý deti učí starostlivosti o iné živé bytosti. Je preto dôležité, aby rodičia zvážili všetky možnosti a poznali, čo ich dieťa od zvieratka očakáva. Niektoré deti sa tešia na spoločné hranie a zážitky, zatiaľ čo iné chcú len niečo na pozorovanie. Výber zvieratka by preto nemal byť unáhlený a vždy by mal byť spojený so zvážením schopností a záujmov dieťaťa.

5_unsplash_18924

Pes je veľká zodpovednosť, foto: Unsplash

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.