7 tipov k záhradnej pohode

Napísal Kristína Chudá 26. august 2024

Je úžasné, keď môžete tráviť voľné dni na záhrade. Je to v podstate ďalšia izba vášho domova, aspoň počas letnej sezóny, tak si tú zelenú oázu užite poriadne. Máme pre vás zopár šikovných tipov, ktoré by sa vám mohli hodiť.

freepik_garden_824

Záhradná kuchyňa

Jednoduchú vonkajšiu kuchyňu si môžete celkom dobre zostaviť z pevných drevených debien a niekoľkých dosiek. Použiť môžete veci z vlastných zásob, potom drevo zľahka prebrúste a natrite olejom či navoskujte. Nové debničky si ale môžete zaobstarať v záhradníckych centrách alebo hobby marketoch. Potom už stačí len do kuchyne pristaviť pojazdný gril a môžete sa pustiť do prípravy jedla.

Náradie vždy po ruke

Záhrada potrebuje teraz v lete, každodennú starostlivosť. Drobné náradie a rukavice alebo zväzok prírodného lyka môžete mať stále na svojom mieste. Stačí si zo starej vychádzkovej palice urobiť jednoduchý stojan a zapichnúť ho priamo do trávnika alebo záhona.

Voňavé mini záhony

Pri letnom varení vám prídu vhod čerstvé voňavé bylinky. Nakúpte si pár sadeníc a osaďte ich treba do starého džberu alebo misy. Nezabudnite dole nasypať vrstvu drenáže a pridať kvalitnú zeminu. Potom už stačí posadiť bylinky na svetlé miesto a postupne žať vňať. A o akých bylinkách vravíme? Kôpor si vypestujete jednoducho. Dobre sa mu bude dariť na slnečnom alebo polotienistom stanovisku s ľahkou a dobre priepustnou pôdou. Zberať môžete postupne výhonky a pridávať ich do polievok, omáčok alebo čerstvých šalátov. Vyrastené stonky kôpru sa vám budú hodiť pri nakladaní uhoriek.

Koriander si viete vypestovať zo semien, ktoré vysejete začiatkom jari na vlhké miesto. Zberá sa postupne a pridáva do ázijských a arabských jedál, ale skvele chutí napríklad v sendviči alebo zeleninovom šaláte.

Mäta sa vypestuje zo semien, ktoré na jar rozhádžete rovnomerne na záhon. Rýchlo sa rozrastá a môže vytesňovať okolité rastliny, takže sa oplatí pestovať ju v ohraničených záhonoch. Zberá sa postupne vňať, pripraviť si z nej môžete čaj, malinovky alebo koktaily, dobre ale chutí aj v čerstvých šalátoch.

Estragón potrebuje svetlé chránené stanovište. Má dlhé stonky a potrebuje k úspešnému rastu väčší priestor a tiež kvalitný humózny pestovateľský substrát. Estragón pridávajte do omáčok, k mäsu, ochutiť s ním môžete olej alebo vínny ocot. Pozor ale, nemali by ho konzumovať tehotné ženy.

Medovke sa darí na záhone aj v kontajneri, výhodnejší ale bude druhý variant, medovka sa totiž rýchlo rozrastá. Vňať sa žne postupne. Listy medovky sa používajú na prípravu čaju a na ozdobenie sladkých dezertov, vyrobiť z nej môžete sirup, letné malinovky alebo ju použiť pri príprave koktailov.

Tymian je nenáročná bylinka a pestuje aj ako trvalka. Má rada teplé slnečné a pred vetrom chránené stanovište. Počas sezóny sa postupne žne jej zelená vňať. Pridáva sa ku grilovanému alebo pečenému mäsu, ale aj k rybám alebo cestovinám. Sušený tymián môžete využiť pri miešaní bylinných zmesí, napríklad provensálskeho korenia.

Ligurček môžete pestovať ako trvalku. Je nenáročný na pestovanie, dobre sa mu darí na slnku aj v polotieni. Množí sa delením väčších sadeníc, ale vypestovať si ho môžete aj zo semien, ktoré vysejete na začiatku jari do pareniska. Ligurček je veľmi aromatický, pridávať sa dá do polievok alebo omáčok, ale aj k vareným zemiakom alebo vaječným pokrmom.

Rozmarín

Oplatí sa zaobstarať si už predpestovanú sadenicu a pestovať ju vonku v prenosnom kvetináči. Na konci pestovateľskej sezóny totiž musíte rozmarín presunúť do miestnosti s teplotou zhruba 10 až 15 ° C, dariť sa mu bude na okennom parapete. Ocenia dobre priepustnú pôdu a slnečné stanovište, neznáša premokrenie. Použiť ho môžete ku grilovanému, pečenému i dusenému mäsu, vetvička môžete pridať aj k rybám alebo zemiakom

Útulné posedenie

Aj do tej najmenšej záhrady patrí stôl so stoličkami, kde si môžete prestrieť rodinné raňajky či obed, posedieť s priateľmi alebo si treba zahrať šach. Nezabudnite, že by to nemalo byť príliš ďaleko od domu, kam budete často chodiť na nevyhnutné veci alebo jedlo. V dosahu by tiež mal byť zdroj vody.

Tajný kút

Máte veľkú záhradu plnú romantických zákutí? Bola by škoda si ich neužiť, napríklad na premýšľanie, rozjímanie alebo čítanie obľúbenej knihy. Stačí na ľahko skryté miesto postaviť lavičku a pridať napríklad deku a solárnu lampičku či svietnik.

Po zotmení

Svoju záhradu si môžete užiť aj po zotmení, stačí si do nej zaobstarať pár svetelných reťazí. Ideálne sú tie solárne, ktoré sa počas dňa nabijú a v noci potom vydržia svietiť až niekoľko hodín.

Osviežujúci kúpeľ

Nepotrebujete hneď bazén alebo jazierko, postačí vám napríklad starý lavór po babičke. Nalejte doň vlažnú vodu, pridajte hrsť čerstvých okvetných ružových lístkov a doprajte svojim chodidlám osviežujúci letný kúpeľ.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.