Plávanie so psom je zážitok. Viete, ako na to?

Napísal Tatiana Kubišová 08. júl 2024

Chcete si užiť leto pri vode aj s vaším štvornohým miláčikom? Prekvapujúco, všetko má svoje pravidlá, dokonca aj plávanie so psom. Nie je samozrejmosť, že každý pes vie plávať...

unsplash_dog_on_boat_724

Začnite od šteniatka

Zatiaľ čo jedinec toho istého plemena sa vo vode môže pohybovať s ľahkosťou, iný môže klesnúť na dno ako kameň. Preto k vodným plochám berieme až šteniatka okolo 6 mesiacov a primárne ich učíme láske k vode, pričom k samotnému plávaniu sa dostaneme neskôr.

Zoznamovanie s vodou

Začíname s prechádzkami na brehu, pričom pes by mal byť na vôdzke. „V žiadnom prípade psíka netlačíme do vody, ani ho do nej nehádžeme, inak by sa jej mohol v budúcnosti báť. Výbornými motivátormi sú iné psy, ktoré majú rady kúpanie. Aportovanie je tiež dobrý nástroj, ako psíka zoznámiť s vodou. Samozrejme, psa chválime a odmeňujeme maškrtami,“ tvrdí Robert Schemmer, manažér vzdelávacieho a rozvojového centra Super zoo. Podľa neho je kľúčová dobrá nálada majiteľa, keďže najlepší priateľ človeka v nás dokáže čítať ako vo veľkej knihe a vycíti z nás radosť, ale aj stres. Samozrejme vždy je rozhodujúce zohľadňovať aj motiváciu a možnosti nášho psa – niekedy jednoducho „voda neláka“.

unsplash_swim_dog_724

Plávanie so psom

Keď a rozhodneme, že je čas na plávanie so psom, v prvom rade by sme si mali vybrať vhodné miesto. Vždy si volíme známe prostredie, v ktorom nie sú priehlbiny, vodné víry, silný prúd či nebezpečné prekážky, trebárs v podobe kmeňa stromu, na ktorých by sa mohol pes zachytiť o obojok. „S plávaním začíname pozvoľna, okolo 1. roku života, keď je pes dostatočne fyzicky vyvinutý. Preplávanú vzdialenosť prispôsobujeme jeho kondícii. Celkovo nepreceňujeme svoje sily, ani sily psa,“ vysvetľuje Robert Schemmer. Plávanie patrí k najšetrnejším pohybovým aktivitám, keďže nevyvíja tlak na opornú sústavu. Naopak, nezaťažuje kĺby a nadľahčuje telo, preto je prospešné aj pre starších psov, ale aj psov v rekonvalescencii po úrazoch či operáciách. Avšak plávanie nie je vhodné po chirurgických zákrokoch, keď ešte nie je dobre zhojená rana.

Bezpečnosť nadovšetko

Keď sa chystáme na náročnejšie plávanie, prípadne na splav rieky alebo na palubu lode, je dobré myslieť aj na bezpečnosť psíka. Rovnako ako ľuďom, aj jemu je vhodné obliecť plávaciu vestu, ktorá mu pomôže udržať sa v prirodzenej vzpriamenej polohe nad hladinou a zároveň mu nebráni  v pohybe. Pri dlhších trasách, ktoré spolu strávime vo vode, je potrebné myslieť na rozloženie síl aj na návrat domov.

Pozor na legislatívu

Možnosť kúpania psa v jazerách či vodných nádržiach upravujú všeobecné záväzné nariadenia jednotlivých miest a obcí, ktoré si je potrebné naštudovať vopred. V nich je uvedené, či má pes prístup k vodnej ploche, má byť na vôdzke, alebo môže byť pustený na voľno. Majiteľ je vždy zodpovedný za svojho psa. Keď sa chystáte k moru, so psom môžete využívať iba časť pláže, na ktorej je povolený pobyt so psom.

Citlivá koža

Hoci sa to nezdá, pes má citlivejšiu kožu než človek. Z tohto dôvodu ho vždy sprchujeme po kúpaní v mori, bazéne alebo aj jazere. Pre psy náchylnejšie na kvasinkové infekcie a to najmä v priebehu letnej sezóny je vhodné využiť napríklad šampón obmedzujúci ich šírenie. Ťažkosti vie narobiť aj nevhodný obojok alebo postroj, ktoré zostávajú dlho mokré. Pod nimi sa môžu vytvoriť zapareniny, ktoré môžu prerásť do bolestivých hnisavých rán, tzv. hotspotov. „Pre psíka volíme perforovaný obojok zabezpečujúci lepšiu cirkuláciu vzduchu, alebo obojok z neoprénu vhodný na pobyt vo vode. Po kúpaní psa vždy necháme vyschnúť, prípadne mu vymeníme mokrý obojok za suchý. Najmä plemená s dlhými visiacimi ušnicami môžu kvôli kúpaniu v lete trpieť zápalmi uší, ktorým predídeme tak, že im ich po kúpeli poriadne utrieme zvnútra a nikdy nezabúdame na ich pravidelnú kontrolu,“ dodáva Robert Schemmer, manažér vzdelávacieho a rozvojového centra Super zoo.

Zdroj foto: Unsplash

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.