Od „čítacích kameňov“ k prvým okuliarom

Od nepamäti ľudia vekom strácali postupne zrak. Dnes si ani nevieme predstaviť, že by sme nemali okuliare, ktoré nám dnes nahrádzajú zhoršené videnie. Ako to riešili ľudia od staroveku po dnes? Začítajte sa s nami a niektoré pomôcky vás možno prekvapia.

1_140524

Zdroj: Bifokálne sklá od Benjamina Franklina – Franklinov inštitút, Wikipedia.

Starovek

Základný problém v staroveku a v stredoveku spočíval v nízkej úrovni výroby čistého skla a jeho brúsenia. Preto neboli schopní vyrobiť sklenené šošovky k zosilneniu zraku. Zo staroveku sa našli vo vykopávkach staroasýrskeho mesta Ninive (jeho ruiny sa nachádzajú v meste Mosul v Iraku) prvé pokusy vyrobiť šošovku z lešteného kremeňa (krištáľ). V antickom období najbohatšia vrstva obyvateľstva používala k zlepšeniu videnia brilianty a iné drahé kamene, ktoré vďaka brúseniu do mnohých plôch mohli pri vhodnom lome obraz zväčšovať. Farebné drahokamy poslúžili aj ako slnečné okuliare k eliminácii ostrých ultrafialových lúčov. Cisár Nero tak sledoval gladiátorské zápasy cez veľký zelený smaragd. Filozof Seneka v 1. storočí n.l. používal sklenenú guľu naplnenú vodou, ktorá nahrádzala funkciu šošovky. Z dochovaných prameňov sa dozvedáme, že princíp lámania svetla opísal už na začiatku 2. storočia n.l. grécky matematik a geograf Ptolemaios.

Stredovek

Po rozpade Rímskej ríše a zánikom Západorímskej ríše, nastúpil raný stredovek, ktorý podliehal geografickým, historickým a kultúrnym zvláštnostiam. Napríklad v sídle hlavy katolíckej cirkvi pápeža sa zachovala vyspelá mestská kultúra, architektúra a kostoly. V iných častiach Európy situácia nebola taká pokojná a ideálna. K stabilizácii a k rozkvetu stredovekej spoločnosti dochádza od začiatku 11. až do 13. alebo 14. storočia.

Arabský fyzik a astronóm Ibn al-Heitam (965 – 1040 n. l.), študujúci lom, uhol dopadu a odrazu, vo svojej „Knihe optiky“ navrhol, že pár leštených šošoviek by mohol pomôcť tým, ktorí trpia zrakovým postihnutím. Túto myšlienku uviedli do praxe v Európe mnísi pisári, ktorí po preložení vyššie uvedeného textu do latinčiny ako prví navrhli a postavili zdeformované kusy skla na zväčšenie detailov iluminovaných rukopisov.

1

rukopis_ibn_al_heitam_1309

Pôvodný rukopis knihy Ibn al-Heitama z roku 1309.

V skutočnosti vyvinuli akýsi kameň na čítanie pozostávajúci z pologuľovej šošovky vyrobenej z horského krištáľu a kremeňa, ktorý sa ukázal byť vynikajúcim prostriedkom proti rozmazanému videnie v dôsledku starnutia oka pre mnohých starších mníchov.

Iná teória hovorí, že okolo roku 1000 dostali „čítaciu“ pomôcku mnísi vo veľkých kláštoroch, ktorí sa venovali písaniu kníh a ich iluminácii v tzv. skriptóriách. Bol to sklenený kužeľ, cez ktorý si zväčšovali písmená. Do Európy ho priviezli pravdepodobne Benátčania od Arabov, kde sa s ním zoznámili pri obchodných cestách. Najstaršia zmienka o skutočných okuliaroch pochádza z konca 13. storočia a hovorí sa o nich v talianskom rukopise z roku 1289. Pravdepodobne ich vyrobili v sklárňach na ostrove Muráno. Muránske sklárne ako prvé v Európe dokázali taviť relatívne čisté sklo. Najnovšie historické výskumy prisudzujú prvenstvo výroby okuliarov dominikánskemu mníchovi Alessandrovi SpinoviFlorencie. Sklenené šošovky boli vložene do drevených obrúčok, ktoré mohli mať aj držadlo a slúžili k čítaniu a písaniu.

2_140524

Zdroj: Wikipedia.

Novovek

Sklenené šošovky do diaľky objavili až v 16. storočí, kedy sa technika brúsenia zdokonalila. Centrom výroby bolo Flámsko, kde sídlili brúsiči diamantov a brúsenie šošoviek bol vedľajší produkt. Okuliare typu monokel na šnúrke či s rúčkou, bol obľúbený pre estetický vzhľad počas baroka a začal sa vyrábať v roku 1700  v Nemecku.

Pokrok nastal objavom bifokálnych šošoviek (sklá s dvojitou ohniskovou vzdialenosťou) v roku 1780, s ktorým prišiel americký prírodovedec a bojovník za nezávislosť USA Benjamin Franklin, ale masívnejšiemu rozšíreniu bifokálnych okuliarov prišlo až v polovici 19. storočia. Rovnako si ľudia do 19. storočia  kupovali okuliare bez vyšetrenia. Až moderná doba priniesla špecializáciu očného lekára.

franklin_institut_bifocal

Zdroj: Bifokálne sklá od Benjamina Franklina – Franklinov inštitút, Wikipedia.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.