Za nadmerným pĺznutím psa môže byť aj zdravotný problém

Napísal Tatiana Kubišová 25. marec 2024

Pĺznutie ovplyvňujú mnohé faktory ako napríklad častá zmena vonkajšej teploty, kvalita stravy, hormóny, vek, ale aj hladina stresu, a tak môže mať u toho istého psa rozdielnu intenzitu. Zároveň ide o indikátor zdravia nášho domáceho miláčika.

freepik_dogs_823

Jarná výmena srsti u psa je prirodzený proces. Nahrádzanie zimnej srsti za jemnejšiu letnú však môže sprevádzať viacero otáznikov.

 Za všetkým je viac svetla

Rast chlpov je cyklický a ovplyvňuje ho viacero faktorov ako napríklad sezóna, plemeno, výživa a hormonálny stav. U psov je pĺznutie synchronizované a sezónne. Obzvlášť viditeľné je to na jar, keďže spúšťačom pĺznutia je množstvo denného svetla. „V tomto období môžeme spozorovať na srsti psa preriednuté miesta kde srsť neprilieha a má chlpy s rôznou dĺžkou, alebo tvorí chumáče. Tieto zmeny sú dočasné a prirodzené pre sezónne pĺznutie. Pokiaľ na srsti pozorujeme symetrické zväčšujúce sa lysiny, podráždenie kože, začervenanie, svrbenie, tvorbu vyrážok alebo drobných raniek je potrebné problém konzultovať s veterinárnym lekárom. Nadmerné pĺznutie a zlá kvalita srsti môže byť spôsobená nekvalitnou výživou, parazitárnymi infekciami, alergiami, reakciou na lieky, ale môže tiež poukazovať na systémové ochorenie pečene, obličiek, štítnej žľazy alebo nadobličiek,“ hovorí MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D.

Češem, teda pomáham psovi

Pĺznutie patrí k najmenej obľúbeným obdobiam v spolužití človeka a psa, no existujú spôsoby, ako ho obe strany zvládnu v čo najväčšej pohode. Základom je pravidelné vyčesávanie srsti, pričom výber správnej kefy je kľúčový. Zatiaľ čo pri krátkosrstých plemenách je to o niečo jednoduchšie a primárne si vystačia s vyčesávacím hrebeňom, pri dlhosrstých plemenách sa odporúča vhodná kombinácia viacerých kief, ktoré odstránia chlpy z povrchu, vyčešú podsadu a taktiež premasírujú pokožku. Pri šteniatkach je rozumné voliť hravú, pozitívnu formu starostlivosti o srsť, preto sú pre ne ideálne vyčesávacie rukavice, alebo iné kefy, ktoré sa dajú navliecť na ruku.

Kúpanie urýchľuje pĺznutie

Jedným z prvých krokov v období pĺznutia by malo byť kúpanie, ktoré pomáha odstrániť väčšie množstvo odumretej srsti. Nie je však jednoduché vyznať sa v ponuke šampónov. „Pri výbere správneho šampónu je dôležité dbať na typ pokožky a srsti psa a sledovať, na čo je produkt určený. V ponuke máme šampóny proti parazitom, na citlivú, lupinatú pokožku, potlačenie zápachu,ťažko rozčesateľnú srsť, hydratáciu, zvýšenie lesku srsti, ale aj  šampóny určené pre teriérov, dlhosrsté i krátkosrsté psy, ale aj psy s ťažko rozčesateľnou srsťou. Dobrým pomocníkom je aj kvalitný kondicionér, ktorý chlpy zjemní a dodá im lesk,“ vysvetľuje groomer Dodo Gvoždiak zo Super zoo salónu. Za kúpaním by mala nasledovať aj bodka v podobe vyživujúceho spreju na báze probiotík, ktorý srsť vyživí, dodá jej lesk a ochráni ju pred nečistotami.  

Čistejšia domácnosť

Pĺznutie psa predstavuje tiež výzvu pri udržaní poriadku a hygieny v domácnosti. V závislosti od povahy chlpáča môže vplyvom zbavovania srsti dochádzať aj k váľaniu sa v blate, prachu či nečistotách počas prechádzky. Pokiaľ ho nie je možné okúpať, okrem utrenia labiek mu je možné prevzdušniť srsť a dodať jej lesk pomocou vlhčených obrúskov, či už na dezinfekčnej báze, na srsť, alebo pre šteniatka. Rešpektujú citlivú kožu, ale aj čuch zvieraťa, pričom pomáhajú tiež eliminácii zápachu v domácnosti. Majitelia krátkosrstých plemien taktiež ocenia užitočného pomocníka v podobe odstraňovača chlpov, tzv. valčeka na textílie, vďaka ktorému sa efektívnejšie zbavia psích chlpov z oblečenia i z čalúnenia.   

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.