Tradície a zvyky na sv. Valentína

14. februára si všetci zamilovaní opäť budú o niečo viac prejavovať svoju náklonnosť a lásku... Tento novodobý sviatok sa ujal aj u nás.  Je to  práve jeden z tých sviatkov, ktorý poteší všetkých. Veď podoby lásky sú rôzne.

freepik_valentin_0224

Existuje láska medzi rodičmi a deťmi, samozrejme intímna náklonnosť medzi partnermi, ale i láskyplný vzťah medzi „páničkami“ a ich domácimi zvieratkami.

Sviatok sv. Valentína pochádza z anglosaských krajín, kde sa každoročne slávi 14. február ako sviatok lásky. V tomto období si navzájom ľúbiace sa a milujúce osoby posielajú zamilované pohľadnice tzv. valentínky a drobné  cukrovinky.

Názory na vznik tohto sviatku sa rôznia. Jedna z legénd sa odvoláva až do obdobia starovekého  Ríma k sviatku Lupercalia, ktorý bol oslavou plodnosti. Z tohto starorímskeho obdobia prichádza do úvahy aj ďalší pohanský sviatok zasvätený pastierskemu bôžikovi Faunovi. Mladé rímske devy a mládenci sa počas osláv spájali do dvojíc podľa vylosovaného žrebu. Potom počas celého večera osláv si dvojice museli byť verné.

Kresťanská legenda tvrdí, že sv. Valentín bol rímsky kňaz a lekár, žijúci v čase vlády cisára Marka Aurélia Claudia. Ten prišiel na myšlienku, že by bolo dobré zrušiť manželský stav, lebo ženatí muži majú rozptýlené záujmy a nie sú dobrými bojovníkmi. Kňaz Valentín mal na vec iný názor a aj po oficiálnom cisárskom zákaze sobášiť, pokračoval v tejto bohumilej činnosti a mladé milenecké páry uvádzal do stavu manželského. Bol za to zatknutý, uväznený a následne mučený a popravený.

Počas svojho väzenského pobytu sa však sám Valentín zamiloval, a to do slepej žalárnikovej dcéry. Vyliečil ju a tesne pred svojou smrťou jej poslal vyznanie lásky, ktoré sa končilo slovami: "Od Tvojho Valentína." Písal sa február roku 269.

V roku 469 pápež Gelasius ustanovil dátum jeho smrti za pamätný deň a tak sa stal sv. Valentín patrónom zaľúbených.

Tradícia valentíniek

Prvú "valentínku" - v podobe veršov, vraj poslal svojej žene v roku 1415 po prehratej bitke pri Azincourte zajatý francúzsky vojvoda Karol Orleánsky, z londýnskeho Toweru.

Tradícia posielania ručne robených „valentíniek“ prerazila aj na americký kontinent do Spojených štátov v 19. storočí. Vďačia tomu Ester Howlandovej, ktorá v roku 1847 začala úspešný  predaj vlastnoručne vyrobených valentínských kariet podľa vzoru britských pohľadníc.  Boli to nádherne ručne robené pozdravy, na ktorých nechýbali ornamenty, sušené kvietky, mušličky a sklenené korálky.


Zvyky

V Anglicku sa traduje medzi ľuďmi, že na sviatok sv. Valentína si vtáci, predovšetkým holuby a labute, volia svojich partnerov na celý život. Novodobá tradícia uzamykania vysiacich  “zámkov zaľúbených” na svetoznámych mostoch sa síce nedodržiava iba v tento deň, ale každoročne v  tomto čase je ich počet vyšší.


V súčasnosti prebieha každoročne 14. februára v Škótsku festival, ktorý je odvodený pravdepodobne z pastierskych slávnosti bôžika Fauna.  V tento večer si mladí ľudia losujú z klobúka svojho Valentína či Valentínku, s ktorým majú pretancovať celý večer. 

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.