Beh alebo bicyklovanie? Čo je lepšie na chudnutie a pre zdravie?

Napísal Dominika Blchová, 27. marec 2023

Bicyklovanie a beh sú formy aeróbneho cvičenia, ktoré vám môžu pomôcť vybudovať svaly a prospieť celkovému zdraviu a kondícii. Bicyklovanie môže byť bezpečnejšou formou cvičenia, pretože menej zaťažuje kĺby, vďaka čomu je dobrou voľbou pre tých, ktorí majú nadváhu alebo artritídu.

pexels_bike_summer_w

Zdroj foto: Pexels

Behom sa však spáli o niečo viac kalórií za hodinu ako jazdou na bicykli, čo znamená, že vám môže pomôcť schudnúť rýchlejšie. Pretože obe formy cvičenia prinášajú výhody, môže byť ťažké povedať, pre ktoré by ste sa mali rozhodnúť. Takže, čo je pre vás lepšie?

Porovnanie bicykel vs. beh

Beh aj bicyklovanie sú obľúbené športové aktivity po celom svete. Obidve formy možno vykonávať vonku, či už na uliciach, vo fitness centre alebo v prírode.

Zdravie srdca

Obe formy sú dobré pre kardiovaskulárne zdravie. Bicyklovanie aj beh pomáhajú srdcu efektívne pumpovať krv a posilňovať srdcové svaly. Zlepšujú aj kapacitu pľúc, vplyvom čoho sa do nich dostáva viac kyslíka.

Bicyklovanie môže pomôcť zlepšiť hladinu cholesterolu, znížiť vaše šance na mŕtvicu a srdcový infarkt, pomáha pri vysokom krvnom tlaku a má pozitívny vplyv na celkovú úroveň cholesterolu.

Spaľovanie kalórií

To, koľko kalórií spálite, závisí od mnohých faktorov - intenzita a dĺžka vášho tréningu, rýchlosť, terén, vaša hmotnosť alebo metabolizmus. Pri rovnakej intenzite spálite pri behu viac kalórií, pretože zapájate viac svalov ako pri bicyklovaní.

Budovanie a tónovanie svalov

Pri bicyklovaní sa využívajú najmä svaly spodnej časti tela a tonizujú sa svaly nôh. Ide o cvičenie s nízkym dopadom a je teda viac šetrné k telu. Naopak, beh je pre telo intenzívnejší. Využívajú sa všetky svaly, čo vedie k celkovej tonizácii a spevneniu svalov. Ani beh, ani cyklistika sa nedajú považovať za nástroj na budovanie svalov. V prípade, že vaším cieľom je budovať svalovú hmotu, tak najlepšou voľbou je zájsť do posilňovne.

pexels_run_m

Zdroj foto: Pexels

Zdravie kostí

Beh je šport s vysokou záťažou pre kĺby. Obvyklým problémom mnohých ľudí je ochorenie kostí známe aj ako osteoporóza. V dôsledku zmeneného životného štýlu a stravovacích návykoch môže viesť k ťažkým zdravotným postihnutiam a ďalším zdravotným problémom v neskoršom veku.

Jazda na bicykli pomáha pri budovaní spodnej časti tela, kostí a kĺbov. Beh je viac náročný na kĺby ako bicykel, preto pre niekoho môže byť práve bicykel lepšia voľba.

Chudnutie

Pokiaľ ide o chudnutie, vždy treba brať do úvahy celý životný štýl. Najvýznamnejší vplyv majú stravovacie návyky, ale dôležitú úlohu zohráva aj kvalita spánku a spôsob, akým cvičíte.

Behom môžete spáliť viac kalórií za hodinu, ale ak vás viac baví bicyklovanie, je pravdepodobnejšie, že pri ňom vydržíte dlhšie.

Duševné zdravie

Akákoľvek forma cvičenia vás nielenže udrží v dobrej kondícii, ale môže vám pomôcť vybudovať si lepšiu imunitu, zabrániť ľahkému ochoreniu, zlepšiť kvalitu spánku a pomáha pri zlepšení celkového duševného zdravia. Ako sa hovorí: „V zdravom tele je zdravý duch“.

Ďalšie faktory na zváženie

Pri rozhodovaní, či sa budete venovať cyklistike alebo behu, zvážte aj nasledujúce faktory:

Riziko zranenia

Zranenie kolena je najčastejším problémom pri behu.

Tu sú najčastejších zranení alebo bolestí aj pri jazde na bicykli:

●      bolesť kolena

●      poranenie hlavy

●      bolesť krku

●      bolesť chrbta

●      bolesť alebo necitlivosť zápästia alebo predlaktia

●      bolesť alebo necitlivosť genitálií alebo konečníka

●      necitlivosť alebo mravčenie chodidiel

Koľko chcete minúť?

Bicyklovanie môže byť o niečo drahšie ako beh kvôli počiatočnej investícii do bicykla a nákladom na jeho údržbu v priebehu času. Budete potrebovať prilbu a možno si budete tiež chcieť kúpiť špeciálnu obuv, športové oblečenie či reflexné nálepky na bicykel.

Kvalitné bežecké topánky však môžu byť tiež finančne náročné. A aj tu môžete nájsť množstvo špeciálneho oblečenia a vybavenia, ktoré môžete nosiť pri behu. Dobrá obuv chráni vaše kĺby a špeciálne aktívne oblečenie môže pomôcť odvádzať pot.

Ak máte záujem o cyklistiku, skúste si pred investíciou požičať výstroj. Na internete je tiež veľa možností, ako si kúpiť kvalitný bicykel z druhej ruky.

pexels_bike_fashion

Zdroj foto: Pexels

Máte chronické ochorenie?

Ak trpíte chronickými chorobami, pred začatím akéhokoľvek nového cvičenia sa porozprávajte so svojím lekárom. Celkovo je bicyklovanie k telu šetrnejšie, no môže spôsobiť bolesti. Zranenia sú častejšie pri behu, ale ak máte problémy s udržaním rovnováhy na bicykli, jogging či rýchla chôdza môžu byť bezpečnejšou voľbou.

Láka vás bicyklovanie? Toto sú jeho ďalšie výhody

Aktivita pre každého

Cyklistika je niečo, čo si môže vychutnať každý bez ohľadu na vek. Cyklistika predstavuje aj spôsob, ako si užiť spoločný čas s rodinou a deťmi na cyklotúrach, s priateľmi, ale aj ako vášniví cyklisti v horských podmienkach.

Objavujte miesta

Schopnosť jazdiť niekoľko hodín znamená aj to, že môžete navštíviť a vidieť úžasné miesta v relatívne krátkom čase. Existuje niekoľko stoviek úžasných cyklotúr, ktoré môžete absolvovať nielen na Slovensku, ale aj po celom svete.

Nabaľte sa

Na bicykli tiež môžete preniesť oveľa viac vecí než pri behu. Môžete si so sebou zobrať aj tašku alebo batoh. To vám umožňuje používať bicykel na dochádzanie do školy alebo práce, celodenné výlety, ale aj ako každodennú dopravu šetrnú k životnému prostrediu.

Predlžuje život

Jazda na bicykli posilňuje kostrový systém, zvyšuje mobilitu, aj imunitu človeka. Chráni kĺby, riadi krvný tlak a znižuje riziko rôznych druhov chorôb. Okrem tohto sa podieľa aj na zvyšovaní výkonu mozgu. Mnohé výskumy ukázali, že začlenenie bicyklovania do vášho každodenného života môže predĺžiť váš život až o 5 rokov.

A na záver, je to samozrejme určitá forma adrenalínu. Vďaka vysokej rýchlosti vám cyklistika umožní cítiť sa ako keby ste lietali a vychutnávať si vietor vo vlasoch (s nasadenou prilbou).

A možno aj to je jeden z dôvodov, prečo je bicykel, väčšinou na rozdiel od behu, obľúbený aj u detí všetkých vekových kategórií. A že vaše deti ešte do pedálov nešliapli? Možno je práve teraz ten správny čas začať. Pozrite sa, ako naučiť deti jazdiť na bicykli.

Bezpečnostné tipy

●      Akékoľvek aeróbne cvičenie vždy začnite prípravou a zahriatím tela.

●      Predtým, než si zaviažete topánky, aby ste si mohli zabehať, začnite nejakým strečingom.

●      Žiadne cvičenie nepreháňajte, aj nadmerné cvičenie môže mať škodlivé účinky na zdravie.

●      Udržujte váš bicykel v dobrom technickom stave.

●      Nikdy sa nebicyklujte bez prilby.

●      Pri jazde za tmy a zhoršenej viditeľnosti používajte svetlo a reflexné prvky na bicykel.

●      Jazdite po označených cyklotrasách a v jazdných pruhoch vyhradených pre cyklistov.

●      Na ceste dodržiavajte pravidlá cestnej premávky.

●      Vyhýbajte sa miestam a cestám, kde je jazda na bicykli zakázaná.

●      Nepodceňujte oblečenie. Je veľmi dôležité vhodne sa obliecť počas športovania v zime, pri behu aj bicyklovaní.

●      Určite nezabudnite ani na pitný režim pred a po cvičení, aj keď pôjde iba o krátky beh alebo trať na bicykli.

●      Buďte opatrní aj počas zimy. Okrem vlhkých a zmrznutých povrchov, na ktorých hrozí úraz, v zimných mesiacoch sa skôr stmieva. Najdôležitejšie je, aby vás bolo vidieť.

●      Športovanie v zime nesie so sebou aj zvýšené riziko úrazu. Zvládnuť takúto nepriaznivú situáciu vám pomôže aj životné poistenie so správnym pripoistením.

●      Držte sa rozvrhu a netrávte hodiny a hodiny cvičením.

Na záver

Ako teda dopadol súboj medzi cyklistikou a behom? Ktoré z nich je skutočne to najlepšie? Oboje!

Všetko závisí od vašich fitness cieľov. Chudnutie je založené na kalorickom deficite. To znamená, že sa staráte o to, čo do tela dávate a čoho sa následne športom zbavujete. Je potrebné dbať na stravovacie návyky a udržiavať si zdravý životný štýl. Udržiavanie plnohodnotnej výživy a pravidelné cvičenie môžu nepochybne priniesť požadované výsledky bez ohľadu na druh cvičenia.

Položte si otázku, ktorá činnosť je pre vás výhodnejšia? Aké cvičenie si s najväčšou pravdepodobnosťou budete každý deň užívať? Podľa toho si vyberte. Buďte aktívni spôsobom, ktorý vyhovuje vášmu životnému štýlu a zároveň vám pomáha držať sa rutiny.

Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.