Život génia! Bol väzňom vo vlastnom tele

Napísal Kristína Chudá 21. november 2021

Nebo je len rozprávka pre ľudí, ktorí sa boja smrti. Nevieme, ako veľmi sa geniálny fyzik bál smrti, ale v jej blízkosti žil takmer päťdesiat rokov. Strojový robotický hlas, s ktorým si ho spájame a telo skrútené na invalidnom vozíku, to sú symboly ohromného intelektu a duchovnej sily.

stephen_hawking_nasa

Bol najslávnejším vedcom na svete a autorom mnohých teoretických prác, ale to, čo ho v skutočnosti ozaj preslávilo, bol jeho handicap a jeho nesmierna túžba po živote. Nikdy nedostal Nobelovu cenu, no napriek tomu, keď sa povie meno Hawking, každý povie, že to bol vedec, ktorý bol na invalidnom vozíku.

Stephen William Hawking uzrel svetlo sveta 8. januára 1942 (300 rokov po Galileovej smrti) v Oxforde. Bol to anglický fyzik, kozmológ a matematik, jeden z popredných svetových teoretických fyzikov. Zaoberal sa kozmológiou a kvantovou gravitáciou. V roku 1971 poskytol matematickú teóriu Veľkého tresku, ktorá vysvetľuje vznik vesmíru. Hawking tiež prehlásil, že následne po Veľkom tresku sa vytvorili prvotné čierne diery. Hovoril, že vesmír, hoci nemá žiadnu hranicu, je konečný a v roku 1983 to aj matematicky dokázal. Stal sa súčasťou popkultúry a jeho existencia má v istom zmysle ikonický rozmer.

Diagnózu mu určili, keď mal 21 rokov, krátko pred jeho prvou svadbou. Jedného dňa spadol na schodoch a všetko sa zmenilo. Lekári mu povedali verdikt, ktorý znel Lou Gehrigova choroba. Postupná degenerácia nervového systému má za následok stratu pohyblivosti a zakrpatenie svalov. Je nevyliečiteľná s nie veľmi peknými vyhliadkami. Dávali mu tri až päť rokov života. Hawking sa dožil 76 rokov, čo znamená, že viac ako päťdesiat rokov žil s možnosťou smrti, a to každý deň. Na otázku, čo sa stane s ľudskou mysľou po smrti len povedal, že mozog je počítač, ktorý, keď sa ostatné súčiastky pokazia, tak človek prestane pracovať. Choroba postupovala veľmi rýchlo. Už v roku 1964, ešte pred absolvovaním Cambridge, sa nedokázal sám najesť, vstať z postele a stratil schopnosť jasne a zrozumiteľne rozprávať. Prepadával zúfalstvu a mal pocit, že už nemá zmysel pokračovať v doktorandskom štúdiu, pretože všetko nasvedčovalo tomu, že sa nedožije ukončenia. S pomocou Jane a jeho priateľov nakoniec našiel silu ďalej pracovať. A potom ... V určitom štádiu sa choroba zastavila a umožnila Hawkingovi prežiť. A prečo sa choroba zastavila? Bolo v tom čosi zázračného, priam magického. Degenerácia nervov sa zastavila, silou vôle.

Zomrel 14. marca 2018 v skorých ranných hodinách v anglickom Cambridgei. No než zomrel, stihol zodpovedal ľudstvu 10 otázok. Na otázku, či existuje Boh odpovedal,  že nie je žiaden Boh. A ako sa to všetko začalo? Veľkým treskom. Na otázku, či existuje vo vesmíre ďalší inteligentný život odpovedal, že vo vesmíre žijú inteligentné formy existencie, no ľudstvo by sa malo vyvarovať kontaktu s nimi, do času, kým sa trochu viac nevyvinie. A či dokážeme predpovedať budúcnosť? Áno aj nie. V princípe zákony umožňujú predpovedať budúcnosť, ale prakticky je to veľmi zložité. Na otázku čo sa nachádza vo vnútri čiernej diery odpovedal, že pád do čiernej diery definitívne neznamená nič dobré. Stala by sa z človeka špageta ešte pred tým, než by sa dostal na horizont. A je možné cestovať v čase? Cestovanie v čase späť nepodlieha pravidlám, ktoré poznáme zo súčasnosti. A či dokážeme prežiť na Zemi? Súčasná planéta Zem má veľkú budúcnosť, ale všetko sa zmení. A čo kolonizovať vesmír? V priebehu nasledujúcich sto rokov budeme schopní cestovať kdekoľvek po solárnom systéme. A umelá inteligencia? Umelá inteligencia bude veľmi užitočná v dosahovaní cieľov. A budúcnosť? Nezabúdajme sa pozerať hore na hviezdy, nie dole na nohy.

Hawking mal tri deti, Roberta, Lucy a Timothyho. Lucy (47) a Timothy Hawking (39) boli nedávno pozvaní do britskej relácie Good Morning Britain a diskutovali o poslednej knihe Brief Answers to the Big Questions (Stručné odpovede na veľké otázky) a o Hawkingovi všeobecne.

Na otázku, aké to bolo vyrastať s takým mimoriadnym a svetovo presláveným otcom obaja odpovedali: „Naše detstvo bolo úplne normálne ale on bol mimoriadny muž s obrovským intelektom. Bol veľmi, veľmi odvážny a mal veľký zmysel pre humor, prekonal obrovské výzvy a čo je hlavné, bol náš otec. Bol to človek s ťažkým zdravotným postihnutím. Dúfal a veril, že ak ukáže ostatným handicapovaným ľuďom, že môže robiť čokoľvek, čo chce, bude im príkladom.“

„Pozerajte sa hore na hviezdne nebo a nie dolu na nohy. Pokúste sa pochopiť, čo vidíte a prečo existuje vesmír. Buďte zvedaví." (Stephen Hawking)

Zdroj foto: Commons.wikimedia.org, Physicist Stephen Hawking in Zero Gravity NASA


https://www.startitup.sk/stephen-hawkings-odpoveda-vo-svojej-posmrtnej-knihe-na-10-kontroverznych-otazok/

https://www.reflex.cz/clanek/causy/73449/genialni-vedec-stephen-hawking-se-stal-soucasti-popkultury-jak-zil-a-jaky-byl.html

http://www.wikiwand.com/sk/Stephen_Hawking

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-6289689/Stephen-Hawkings-daughter-Lucy-reveals-like-grow-him.html

http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,2029483,00.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.