Globálne otepľovanie naberá na rýchlosti

Napísal Počasie&Radar 02. november 2021

Ľudstvo na tejto planéte práve zápasí v boji proti globálnemu otepľovaniu s časom. Globálne otepľovanie má momentálne jednoznačný náskok a už v roku 2030 môže byť teplota zemského povrchu v priemere o 1,5 stupňa vyššia.

20211027_pr

Týmto by sa nám, žiaľ, k hraničnej hodnote parížskej dohody podarilo priblížiť už vo veľmi blízkej budúcnosti. Obr: Globálne otepľovanie naberá na rýchlosti. Zdroj: Počasie & Radar 

Zmena stratégie bude nevyhnutná

Dôsledky klimatických zmien sú čoraz zreteľnejšie. Preto je namieste otázka, či nie sú ciele Parížskej klimatickej dohody už dávno zastarané. 

Björn Goldhausen, hovorca a meteorológ spoločnosti WetterOnline (poskytovateľa aplikácie Počasie & Radar na Slovensku), vysvetľuje:
„Ak emisie skleníkových plynov globálne okamžite výrazne neklesnú, Zem bude do roku 2030 v priemere o 1,5 stupňa teplejšia ako v časoch predindustriálnej éry. Parížska dohoda si kladie za cieľ obmedziť otepľovanie pod 2 stupne (ideálne na 1,5 stupňa) do konca storočia. My sme na „správnej“ ceste prekročiť túto spodnú hranicu o 70 rokov skôr... 
Tento scenár je veľmi pravdepodobný, pretože doterajšie opatrenia na ochranu klímy sú nepostačujúce. Vyspelé i rozvojové krajiny musia spoločne nájsť spôsob, akým spomaliť klimatické zmeny. Táto zmena stratégie je totiž naliehavo potrebná a nevyhnutná. Zároveň si treba uvedomiť, že to bude veľmi zložité a, nanešťastie, sa úspech nedostaví zo dňa na deň.“

Skleníkový efekt je hlavnou hnacou silou klimatických zmien

Správa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change) z augusta 2021 prichádza s konštatovaním, že klimatické zmeny, ako sú extrémne výkyvy počasia, možno jednoznačne pripísať skleníkovému efektu spôsobenému človekom. 

„Intenzita a frekvencia extrémnych prejavov počasia, najmä vĺn horúčav, sa zvýšila. Podľa správy Medzivládneho panelu pre zmenu klímy spolu s mnohými ďalšími zmenami došlo k rýchlejšiemu nárastu globálnej teploty ako kedykoľvek predtým za posledných 20 000 rokov,“ dodáva Björn Goldhausen. Antropogénne emisie skleníkových plynov budú v budúcnosti zodpovedné aj za zrýchlenie iných klimatických zmien.

Zvýšenie priemernej globálnej povrchovej teploty až o 5 stupňov

Podľa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy sa priemerná globálna teplota na začiatku 30. rokov 21. storočia zvýši o 1,5 stupňa v porovnaní s predindustriálnym obdobím. Niektoré scenáre rátajú s nárastom medzi 1,6 a 2,4 stupňami do roku 2050. A takmer všetky výpočty hovoria o zvýšení teploty o 1,8 až 4,4 stupňa do roku 2100. Vyhliadky do budúcnosti sú pre ľudstvo rozhodne znepokojujúce: 

„Dôsledky týchto zmien by boli obrovské. Najmä preto, že nárast teploty nie je na každom mieste na svete rovnaký. Je teda možné, že do roku 2100 bude v niektorých oblastiach sveta o viac ako 5 stupňov teplejšie ako pred začiatkom industrializácie,“ konštatuje so znepokojením meteorológ Björn Goldhausen.

Ak chcete mať informácie o teplote a celkovom vývoji počasia vo svojej lokalite stále poruke, stačí si nainštalovať aplikáciu Počasie & Radar, dlhodobú jednotku na trhu s aplikáciami s predpoveďou počasia.
Bezplatná aplikácia Počasie & Radar je k dispozícii pre Android i iOS.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.