Viete, ako sa správať počas búrky

Napísal Počasie & Radar 23. jún 2021

Leto je tu! Je každoročne spojené nielen s príjemnými letnými teplotami, dovolenkami a kúpaním, ale aj s búrkami. V najbližších dňoch ich očakávame na mnohých miestach Slovenska. prečítajte so 7 odpovedí na dôležité otázky o správaní sa počas búrky.

burka_21

Blesky sú síce pre nadšencov krásnym prírodným divadlom, ak vás však búrka zastihne vo voľnej prírode, blesky predstavujú pre človeka veľké nebezpečenstvo. Ako sa správať počas búrky a čomu sa treba vyvarovať?

Otázka č. 1: Kde sa búrka nachádza a koľko mám času na bezpečný návrat?

Búrky vznikajú veľmi rýchlo a už z diaľky je možné ich pozorovať – sú typické veľkými kopovitými oblakmi (kumulonimbus) a sprevádzané hlasnými hromami. Ak teda jednu vo svojej blízkosti pozorujete, čo najrýchlejšie sa pokúste dostať do bezpečia. Koľko máte času? Ak už jednoznačne počujete dunenie hromu, búrka je od vás približne vo vzdialenosti 10 km.

Otázka č. 2: Čo robiť pri búrke na voľnom priestranstve?

Ak ste sa nestihli včas schovať, čupnite si na čo najsuchšie miesto, ideálne nižšie položené. Nohy pritlačte čo najbližšie k sebe, aby ste zamedzili vzniku tzv. krokového napätia, ktoré môže vzniknúť pri údere blesku vo vašej blízkosti. Skloňte hlavu a môžete si ju aj chrániť rukami.

pocasie_a_radar_priestor

Otázka č. 3: Môžem prečkať búrku vo vode?

Jedným z najnebezpečnejších miest počas búrky je otvorená vodná plocha. Stačí, že blesk udrie vo vzdialenosti 100 m – napätie sa vo vode prenáša na veľké vzdialenosti a ak ste v tom čase vo vode, zasiahne celé vaše telo. Pred búrkou preto rozhodne vyjdite z vody, plávanie je totiž počas búrky život ohrozujúce.

Otázka č. 4: Mám sa schovať pod stromom?

Samostatne stojacim vyšším objektom (stromom, stĺpom, stožiarom) sa treba vyhýbať – rozhodne sa teda neschovávajte pod osamoteným stromom na lúke. Ideálna vzdialenosť od týchto objektov je 10 metrov. Vnútri v lese, kde sú všetky stromy rovnako vysoké, je pravdepodobnosť zasiahnutia bleskom nižšia ako v prípade osamotenej skupinky stromov na lúke.

pocasie_a_radar_strom

Otázka č. 5: Som na zastávke autobusu chránený?

Záleží od toho, z čoho je tá zastávka postavená. Ak ide o drevenú stavbu s drevenou či škridlovou strechou alebo prístrešok so strechou z plexiskla, schovávať sa počas búrky na tomto mieste môže byť veľmi nebezpečné. Tieto materiály totiž nedokážu bezpečne odviezť napätie a ľudské telo, ktoré je zo 70 percent tvorené vodou, je v tomto prípade ideálnym hromozvodom.

Otázka č. 6: Kde sa teda mám bezpečne schovať?

Bezpečnejší úkryt môže poskytnúť zastávka s kovovou strechou, hromozvodom a bočnými kovovými stenami. Aj tu však treba myslieť na dostatočný odstup od stien zastávky a postoj so spojenými nohami kvôli eliminovaniu krokového napätie. Najbezpečnejším úkrytom je dom alebo iná uzavretá budova. Bezpečne však môžete prečkať búrku aj v aute, ktorého kovová karoséria tvorí tzv. Faradayovu klietku. Ide o uzavretú kovovú klietku, ktorá chráni vnútorný priestor (a teda aj človeka v ňom) pred vplyvom elektrických a magnetických vĺn.

Otázka č. 7: Ako najlepšie predchádzať týmto nepríjemnostiam?

Ak v predpovedi počasia vidíte, že sú predpovedané búrky, na výlet do prírody či kúpanie v priehrade zvoľte jednoducho iný deň. Všetko o počasí na najbližšie dni sa dozviete v aplikácii Počasie & Radar. Ak ste sa už vybrali do terénu a búrky prídu nečakane, aplikácia vás aktívne včas upozorní na príchod búrky do vašej aktuálnej lokality zaslaním výstrahy. Tak máte čas vrátiť sa na bezpečné miesto.

Bezplatná aplikácia Počasie & Radar je k dispozícii pre Android i iOS.

Zdroj foto: Počasie & Radar

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.