Sila izbových rastlín

Bytové rastliny majú nielen významnú dekoratívnu funkciu, ale vďaka obranným fytoncídom aj "čistiaci" účinok, a tým schopnosť chrániť ľudské zdravie. Aj v tom najčistejšom príbytku sa vyskytujú rôzne nežiaduce baktérie, mikroorganizmy a hlavne(!) množstvo chemikálií, ktoré pochádzajú z podlahových krytín, nábytku, použitých farieb, lakov a podobne.

izbove_kvetiny19

Utesnené okná a zateplené steny domov týchto "nevítaných spoluobyvateľov" v byte zbytočne zadržiavajú a ich negatívny vplyv na ľudský organizmus je o to intenzívnejší. Veľkým pomocníkom pri eliminácii rôznorodých baktérií, pachov a chemických výparov v bytoch sa stali izbové rastliny. Vďaka nim sa každý obytný priestor stáva nielen krajším, ale aj čistejším a teda zdravším. Každá rastlina je však iná, a preto treba pri výbere bytovej zelene zohľadniť individuálne potreby a schopnosti rastliny.

Napríklad:

Chemické výpary najlepšie čistia rastliny s veľkými tenkými listami, ktoré obľubujú tieň: figovník, filodendron, dracéna, brečtan, papraď, sanseviera...

V byte fajčiara by nemala chýbať ďatlová palma alebo ficus robusta, prípadne benjamin, brečtan, gerbera či chryzantéma.

Do blízkosti počítača je vhodné umiestniť dracénu alebo papraď, ale pozitívnu úlohu tu zohrá aj palma či difenbachia.

Senzitívne typy ľudí by mali využívať tiež osviežujúci účinok rastlín: na upokojenie, zníženie tlaku a uvoľnenie svalstva treba do svojej blízkosti umiestniť zelené rastliny alebo biele kvety; žlté kvety dávajú pocit pohody a červené kvety zasa pôsobia povzbudzujúco, potláčajúc letargiu.

Kto je závislý na predpovedi počasia, mal by svoj príbytok či pracovný priestor skrášliť papraďou, ktorá skladaním lístkov smerom hore predpovedá dážď a vyrovnávaním lístkov signalizuje opätovné vyjasnenie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.