Predvianoční zlodeji

Pozor! Nastal čas vreckárov! V predvianočnom chaose sa realizujú nielen skúsení, ale aj začínajúci a príležitostní zlodejíčkovia...

>> Móda >> Aktuálne >> Predvianoční zlodeji

Amatérski zlodeji na svoje obete zvyčajne čakajú na odľahlejšom mieste, alebo vytrhávajú z rúk celé tašky či kabelky a unikajú tempom hodným olympionika...
Profesionáli majú oveľa prepracovanejšie metódy: kradnú nepozorovane a dlhodobo v tých najplodnejších "rajónoch", najčastejšie v skupinách, keďže kolektívna práca máva efektívnejšie výsledky.
Takáto "pracovná skupina" sa snaží predovšetkým odviesť pozornosť svojej obete od osobných vecí. Robí to napríklad tým spôsobom, že "zamestnáva" cudzinca, ktorý lámanou slovenčinou o niečo žiada, alebo milého predavača(-ku) novín, ktorý(-á) vehementne ponúka svoj tovar až sa musíte brániť; a podobne. Zatiaľ čo komunikujete s "nahrávačom", vycibrená ruka aktéra priameho činu vám nepozorovane vyberie z tašky peňaženku, doklady či kľúče od bytu (v poslednom prípade stačí už len sledovať vašu cestu domov...). Iná varianta skupinovej práce má detské pozadie. Dvaja dospelí upútajú pozornosť okolia "uvrieskaným divadlom" a malý zlodej nerušene šikovnou rúčkou znižuje počet vašich osobných vecí. Na dieťa pritom zvyčajne ešte niekto dohliada, aby v prípade núdze odohral ďalšiu časť predstavenia...

Opatrenia proti vreckárom:

- Kabelku či tašku s osobnými vecami noste na "kritických miestach" (obchody, tržnice, parkoviská, zástavky MHD) prehodenú cez rameno tak, aby ste ju mali pred sebou a mohli si ju rukou pridržiavať.

- Peniaze a doklady nenoste uložené spolu a väčší objem peňazí si strategicky uložte na viaceré miesta. To isté platí o kreditných kartách. (Prípadnú stratu dokladov ihneď ohláste, mohli by byť zneužité na splátkový nákup alebo pôžičku!)

- Osobné veci (vrátane kľúčov a mobilného telefónu) nenoste v bočných priehradkách so samostatným zapínaním ani v hornej časti tašky, ale presne naopak.

- Tašky a kabelky si nikdy(!) neodkladajte do nákupného vozíka; stačí, keď sa otočíte len na sekundu a zmenia vlastníka.

- Do predvianočného nákupného chaosu noste tašky s dvojnásobným zapínaním. Pre tých, ktorí už vďaka vreckovým zlodejom o niečo prišli a získali tak zmysel pre prevenciu, sú v ponuke "ochranných prostriedkov" napríklad peňaženky s retiazkou, minidetektory a minialarmy.

Tip: Myslite na to, že drzosť zlodejov je bez hraníc! Pri ukladaní kabelky alebo nákupu do auta sa poobzerajte, či sa okolo vás niekto nenápadne nepotuluje... Zvlášť, ak má vaše auto centrálne uzamykanie, ktoré umožňuje "vpád" z ktorejkoľvek strany. Po nastúpení do auta dvere vždy zamknite.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.