Začnite cvičiť

Vždy sa určite nájde dostatok "objektívnych" dôvodov prečo nemôžete cvičiť... Najproduktívnejšie je nesnovať alibi a časové plány, ale jednoducho začať.

Je všeobecne známe, že ľudské telo je naprogramované na pohyb. Rovnako známe je, že väčšina z nás dáva svojmu telu hlavne to, čo telo nepotrebuje (nadbytok jedla) a okráda ho o to, čo si žiada (pohyb). Ak aj vy patríte k podobným hriešnikom a rozhodli ste sa zmeniť tento "zavedený systém", ponúkame vám niekoľko drobných informácií: Aby ste si neublížili a mali z aktívneho pohybu radosť, musíte začať postupne a nie spôsobom "hrrr" - všetko naraz a čokoľvek. Vyberte si pohybovú aktivitu, ktorá je vám najpríjemnejšia, a v malých dávkach ju začleňte do svojho programu (svižná prechádzka, plávanie, tanec, jazda na bicykli, rozcvička...). Optimálne bude, keď sa daným spôsobom začnete svojmu telu venovať každý deň aspoň 20 minút alebo trikrát do týždňa asi 60 minút. Nesmiete pritom zabudnúť, že nemožno prepínať sily náhlym cvičením bez prípravnej rozcvičky, ktorá zohreje a uvoľní svalstvo. V opačnom prípade môže dôjsť k veľmi bolestivým svalovým poškodeniam. U netrénovaného organizmu môžu tiež (v chladnejšom období) nastať problémy pri intenzívnom prísune studeného vzduchu; a tak je lepšie začínať s pohybovou aktivitou "pod dozorom" a v telocvični - napríklad aerobikom.

Aerobik našiel u žien so záujmom o cvičenie značnú odozvu. Ide o rytmické cvičenia v spojení s hudbou, ktoré vám pomôžu rozvíjať pohyblivosť, zvýšiť výkonnosť a vylepšiť celkovú kondíciu. Okrem toho sa môžete prostredníctvom aerobiku zbaviť stresu a vyformovať si postavu - pravidelné cvičenie pôsobí priaznivo na psychiku a na metabolizmus. Existuje viacero druhov aerobiku, pričom každý z nich je zameraný na niečo iné. Dôležité je vybrať si fundovaného a zodpovedného cvičiteľa, ktorý vám ochotne poradí, čo je pre vás najvhodnejšie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.