Symbolika kvetov

Rezané kvety sú luxusným dekoratívnym prvkom interiéru, konkrétnym vyjadrením citov a sprievodcom prelomových životných období. Kvety boli oddávna súčasťou náboženských kultov. V našich končinách sa postupom času stali predovšetkým symbolom návratu jari a znovuzrodenia.

flowers 072017

Veľmi obľúbené sa stali rôzne slávnosti kvetov, ktorých súčasťou boli - na prelome 19-teho a 20-teho storočia aj v Bratislave - takzvané kvetinové korzá a súťaže o najkrajšie vyzdobený koč alebo bicykel.

Samostatnou kapitolou je symbolika kvetov...

Ruža - kvet lásky - bola už v starom Ríme atribútom Venuše. Starí Rimania a Gréci každoročne oslavovali sviatky ruží - tzv. Rozálie. Pri tejto príležitosti nosili na hlavách veniec z ruží, o ktorom si mysleli, že má priaznivý vplyv na mozgovú činnosť a tlmí účinky nadmerného pitia alkoholu. 
Zobrazenie rozvinutej ruže - rozety - sa spájalo s tajomnou symbolikou pentagramu (znaku, ktorý má podobu päťramennej hviezdy). Pri príležitosti dôležitých stretnutí sa rozeta vešala nad stôl, čo znamenalo, že tam uskutočnený dohovor je "sub rosa" - tajný.

Tulipán má neslávnu povesť ako kvet hlúposti; hlupák bol však najskôr ten, kto chcel znevážiť výnimočne dekoratívnu krásu tohoto kvetu. Rodisko tulipánu je na Blízkom východe a do Európy sa údajne dostal v roku 1554 ako dar tureckého sultána rakúskemu cisárovi Ferdinandovi I. Tulipán Európanov očaril a podnikaví holandskí veľkopestovatelia vyprodukovali v 17-tom storočí priam tulipánomániu.

Klinček - symbol pôvabu - má starú vlasť tiež smerom na východ, pravdepodobne v Turecku. V južnej Európe je klinček symbolom sexuálnej výzvy a na Iberijskom polostrove ekvivalentom ruže a symbolom andalúzskych žien (počas býčich zápasov sa klinčeky hádžu víťazným toreadorom).

Ľalia predstavuje symbol svetla, nevinnosti a čistoty. Vďaka svojmu ušľachtilému tvaru (a možno aj omamnej vôni) zdobila odev najvyššieho z bohov - Dia a neskôr sa stala symbolom kráľov a kniežat - hlavne vo Francúzsku. V tomto kontexte prenikla aj do európskej heraldiky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.