Na sviatočný stôl

...Niečo pre milovníkov ťažkých jedál, niečo pre vyznavačov racionálnej výživy a ľahký dezert pre všetkých. Dobrú chuť!

Údené v chlebovom ceste
P o t r e b u j e t e : 600g údeného mäsa, 15g mletej rasce, vajce, soľ, 80g zemiakov, 60g kvasníc, 1,5 dl mlieka, 1 kg hladkej múky, 100g žitnej múky, 15 ml octu.
P o s t u p :
1. Do trošky teplého mlieka vložte rozdrobené kvasnice, pridajte štipku cukru, hladkú múku a pripravte riedky kvások; hotový kvások odložte na 20 minút do tepla.
2. Hladkú múku zmiešajte so žitnou múkou, pridajte soľ, rascu a na jemno postrúhané uvarené zemiaky. Potom primiešajte kvások a vypracujte hladké cesto. 3. Cesto nechajte vykysnúť; uvarte mäso a po uvarení ho prikryte alobalom.
4. Z chlebového cesta urobte veľkú placku, zabaľte do nej mäso (konce spojte vajíčkom) a dajte piecť do stredne teplej rúry. Farba kôrky napovie, kedy je údené v chlebovom ceste hotové.

Pečené s plnkou
P o t r e b u j e t e : 1/2 predného dielu jahňaťa alebo kozľaťa, soľ, 80g masla a 1dg pečiva. Na plnku potrebujete 70g masla, soľ, 4 žĺtky, 22 dg suchého strúhaného bieleho pečiva, 1/8 litra šľahačky, petržlenovú vňať, sneh zo 4 bielkov a horkú mandľu.
P o s t u p :
1. Pripravte plnku: do masla vmiešajte soľ, žĺtky, 14 dg suchého pečiva, smotanu a nasekanú petržlenovú vňať. Suroviny dôkladne premiešajte a pridajte horkú mandľu, sneh z bielkov a suché strúhané pečivo.
2. Pripravte mäso, špikovacím nožom urobte kapsu a vložte do nej plnku. Otvor prepichnite ihlicou alebo zašite.
3. Na pekáči rozpustite maslo, na dno položte kosti a na ne uložte mäso (plnkou hore, po 30-tich minútach mäso otočte). Mäso natierajte maslom a podlievajte vodou. V priebehu pečenia (cca hodinového) mäso niekoľkokrát otočte.
4. V závere pečenia mäso posypte suchým pečivom a nechajte ešte niekoľko minút v rúre. Hotové "pečené" nakrájajte na hrubšie plátky a podávajte so zeleninovým šalátom prípadne restovanými zemiaky.

Taštičky so zmrzlinou
P o t r e b u j e t e : 60g masla, 75g hladkej múky, 2 vajcia, 220g mrazených malín (alebo iného ovocia), 60g práškového cukru, vanilkovú zmrzlinu.
P o s t u p :
1. Maliny posypte cukrom; rúru nechajte zohriať na 200 stupňov Celzia; pripravte na pečenie veľký plech.
2. Do panvice vložte maslo, 125 ml vody a pri miernej teplote miešajte. Keď maslo začne vrieť, odstavte panvicu, prisypte múku a miešajte až do chvíle, kým zmes zhustne a prestane sa lepiť. Potom postupne pridávajte vajcia a vymiešavajte hladké cesto.
3. Lyžičkou uložte na plech 18 kopčekov cesta vo vzdialenosti cca 5 cm a upečte ich do zlatista.
4. Maliny prelisujte cez sitko a do malinového pyré pridajte vanilkovú zmrzlinu s trochou cukru.
5. Na tanieriky nalejte malé množstvo malinovo-vanilkovej šťavy a na ňu položte taštičky, do ktorých bol po prerezaní vložený kopček vanilkovej zmrzliny. Taštičky polejte (podľa chuti) čokoládou alebo karamelovou polevou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.